Ympäristömessutapahtuma IFAT pidetään taas koronatauon jälkeen Münchenissä – Kiertotalous teemana, Suomesta laaja osanotto

IFAT
Facebooktwitterlinkedin

Maailman suurin ympäristöalan messutapahtuma IFAT kokoaa ympäristö-, jätehuolto- ja jätevesialan toimijat taas tauon jälkeen Saksan Müncheniin 30.5.-3.6.2022.

IFAT pidetään tavallisesti kahden vuoden välein, mutta vuoden 2020 tapahtuma peruttiin pandemian takia.

Kriisit eivät ole takanapäin, sillä messujärjestäjä Messe Münchenin näytteilleasettajille tekemän kyselyn mukaan 50 prosenttia vastanneista odottaa Ukrainan sodan vaikuttavan voimakkaasti liiketoimintaansa ja aiheuttavan alalle epävarmuutta.

Lähes 90 prosenttia vastanneista pelkää sodan kaappaavan poliittisen valokeilan ja jättävän ympäristöasioiden edistämisen päätöksenteossa taustalle.

IFAT-messuilla esittäytyy noin 2 900 näytteilleasettajaa yli 50 maasta.

Edellisellä kerralla, vuonna 2018, IFATissa oli yli 3 300 näytteilleasettajaa 58 maasta ja yli 140 000 kävijää.

 

Oheisohjelma keskittyy kiertotalouteen ja veteen

Tapahtumien avainteemoja ovat tänä vuonna kiertotalous ja vesihuollon tulevaisuus. Oheistapahtumissa esiintyy yli 300 puhujaa.

A5-hallissa pidetään jätehuoltoon ja uusioraaka-aineisiin keskittyvä foorumi ja hallissa C3 veteen ja viemäröintiin keskittyvä seminaarikokonaisuus.

Halliin B5 on rakentunut muovinkierrätystä demonstroiva alue, jossa shampoopullo pääsee kierrätysvaiheiden esimerkkituotteeksi. Parhaita muovien kiertotalouskäytäntöjä on esillä myös A6-hallissa.

Hallissa B4 puolestaan on esillä teemamaailma otsikolla Kiertotalous kaivostoiminnassa ja kestävässä rakentamisessa. Täällä tarkastellaan esimerkiksi sitä, kuinka haitalliset ja myrkylliset aineet saadaan pois kierroista rakennusteollisuudessa ja kuinka kierrätettyjä rakennusosia voi ottaa turvallisesti uudelleenkäyttöön.

Ulkoalueella on viileästä sääennusteesta huolimatta luvassa kuuma puheenaihe: vety kiertotaloudessa. Siellä demonstroidaan, kuinka vetyä tuotetaan jätevesistä ilman päästöjä.

Ensimmäistä kertaa messuilla järjestetään nyt opaskierroksia, jotka johdattavat messukävijän johonkin tiettyyn teemaan vierailuilla viidelle valikoidulle messuosastolle. Opaskierroksia on tarjolla kaikkiaan 16 teemasta. Yksi niistä on jätehuollon digitalisaatio.

Ulkoalueella järjestetään tuttuun tapaan lukuisia demonstraatioita. Tällä kertaa käytöstä poistettujen ajoneuvojen romuttamista demotaan sähköautoillakin.

Hallissa B4 on start-up-alue, jossa esittäytyy lähes 50 aloittavaa yritystä 16 maasta.

 

Suomalaisväri näkyy

IFAT-messuista on tullut yksi vuoden merkittävimmistä ympäristöalan tapahtumista myös suomalaisyrityksille.

Messukatalogin mukaan IFATissa on näytteillä tänä vuonna 560 yritystä, tuotetta tai ratkaisua, joilla on jokin yhteys Suomeen.

Esimerkiksi Tana esittelee uutuustuotteensa hallissa B5 (osastolla 227/326). Europress Groupin osasto (150/250) on niin ikään hallissa B5, samoin Cross Wrapin (353).

A5-hallissa ovat näytteillä esimerkiksi Molok Oy (osastolla 241) sekä Lehtovuori Oy Finbin-tuotteillaan (A5 426).

Business Oululla on hallissa B4 yhteisosasto, jolla ovat mukana muiden muassa Macon Oy/ Wastebook (121).

Messuilla ovat myös Finnchain (hallissa A1 osastolla 320), Valmet (C1 316), ZenRobotics (B6 201) ja Labkotec (A3 126).

Suomesta on lähdössä myös laaja joukko messuvieraita kohti Müncheniä. Muun muassa Jätehuoltoyhdistys järjestää oman opintomatkansa tapahtumaan.

 

Päästöihin huomiota

Ympäristöalan messutapahtuma pyrkii toteuttamaan itsekin kestävää kehitystä.

Messuilla ei esimerkiksi käytetä lainkaan messumattoja, minkä on laskettu vähentävän päästöjä määrän, joka vastaa tuhatta lyhyttä lentomatkaa.

Messuvieraille on tarjolla mahdollisuus kompensoida paikan päälle saapumisesta aiheutuvat ilmastopäästönsä GoGreen-kompensointimenetelmällä.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Messe München.

Facebooktwitterlinkedin