Vastuullisia valintoja tekoälyn avulla – Suomalainen ohjelmisto osoittaa yritysjohdolle tuotteiden kiertotaloudellisuuden

Yritysohjelmistossa tekoäly pystyy arvioimaan tuotteiden vastuullisuutta jopa ihmis- ja työoikeuksien sekä biodiversiteettivaikutusten osalta.
Facebooktwitterlinkedin

R-kioski alkaa hyödyntää tekoälyä ja yritysohjelmistoa arvioidessaan valikoimansa vastuullisuutta.

Suomalaisen vastuullisuusteknologiayritys Infinen kehittämä ohjelmisto auttaa yrityksen johtoa arvioimaan tuotteiden vastuullisuutta kattavasti.

Tekoälyä hyödyntävä ohjelmisto huomioi kunkin tuotteen vastuullisuusominaisuudet ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin, veden käytön, kiertotalouden, ympäristön, ihmisoikeuksien, työoikeuksien, liiketoiminnan etiikan ja kestävän kulutuksen edistämisen osalta.

Ohjelmisto yhdistää olemassa olevaa tuotetietoa lukuisiin vastuullisuustietoa sisältäviin tietokantoihin sekä tutkimustietoon.

Kuinka vastuullinen on suklaapatukka?

R-kioski on ensimmäinen kuluttajakaupan yritys, joka hyödyntää Infinen ohjelmistoa. Tiettävästi vastaavaa ei ole käytössä muualla maailmassa.

Ohjelmisto pohjaa viiden vuoden kehitystyöhön. Infine on kehittänyt vastuullisuusarviointimallin tekstiileille, elintarvikkeille ja yksinkertaisille kodin käyttötavaroille.

Vastuullisuusarviointimallin kehitys on tapahtunut Vastuullisuuspaneelin kanssa. Vastuullisuuspaneelissa tutkijat ja asiantuntijat muun muassa Sitrasta, BIOS-tutkimusyksiköstä, Suomen ympäristökeskuksesta ja yliopistoista ovat arvioineet erilaisia tuotteita Infinen järjestämässä Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa.

“Informaation tuottaminen vastuullisuudesta on ollut tähän mennessä pääosin asiantuntijatyötä. Automaation ja älykkäiden teknologioiden uudenlainen hyödyntäminen on välttämätöntä, jotta yritykset voivat johtaa koko liiketoimintansa vastuullisuutta järkevillä kustannuksilla”, toteaa Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja, Aalto-yliopiston professori Minna Halme.

Tarkka näkymä tuotevalikoiman vastuullisuuteen

Infinen tavoitteena on auttaa yrityksiä ja kuluttajia saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.

Yritysohjelmistoon tulee myös yrityksen johtamisen parhaat käytänteet ja vastuullisuuteen liittyvät raportointi- ja suunnitteluominaisuudet.

R-kioski on ollut mukana johtamisen ohjelmiston kehitystyössä.

”Uskon, että näin tarkkaa näkymää vastuullisuuteen ei ole aikaisemmin ollut tarjolla. Pystymme ohjelmiston avulla johtamaan valikoimamme vastuullisuutta sekä kaikkea vastuullisuustyötämme”, kertoo R-kioskin vastuullisuusjohtaja Ann-Charlotte Schalin.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Yritysohjelmistossa tekoäly pystyy arvioimaan tuotteiden vastuullisuutta jopa ihmis- ja työoikeuksien sekä biodiversiteettivaikutusten osalta.

Facebooktwitterlinkedin