Uusi laitos muovialan piilaaksoon

Facebooktwitterlinkedin

Clean Plastic Finland Oy (CPF) käynnistää muovijätteen kierrätyslaitoksen Merikarvialla, Tuorilan teollisuusalueella helmi-maaliskuun vaihteessa.

Laitos ottaa alkuvaiheessa vastaan maatalouden, kaupan ja teollisuuden syntypaikkalajiteltua kalvomuovijätettä ja jalostaa siitä CPF rPlastics -nimellä markkinoitavia uusiomuovigranulaatteja kotimaisen ja ulkomaisen muoviteollisuuden käyttöön.

Laitos käsittelee muun muassa maatalouden heinäkiristeet, aumamuovit sekä kanisterimuovijätettä.

Laitokseen ohjautuu esimerkiksi MTK:n maatalousmuovihankkeessa talteen saatua kalvomuovia. MTK ja Itä-Suomen Murskauskeskus Oy käynnistivät elokuussa noutopalvelun, jossa ne keräävät maatiloilta lajiteltua ja puhdasta muovijätettä.

Clean Plastic Finland Oy:n osakkaita ovat Mika Tuomisaari, Timo Hirsimäen perustama Lakeuden Ympäristöhuolto Oy sekä Fennia Avainrahasto II Ky.


Ykköslaatua

Tuomisaari ja Hirsimäki ovat suunnitelleet modernin uusiointilaitoksen rakentamista jo useita vuosia. Miesten tähtäimessä on ollut laitos, joka tuottaa laadukasta kierrätysmuovigranulaattia teollisuuden tarpeisiin viimeisimmällä teknologialla:
”Lähdemme siitä, että pystymme tekemään parasta mahdollista uusiomuovilaatua”, Clean Plastic Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Hirsimäki korostaa.

”Laadukkaan uusiomuovigranulaatin käyttömahdollisuudet ovat huomattavasti laajemmat, kuin mihin on totuttu. Valmistavan muoviteollisuuden tahtotila on käyttää uusiomuovia enemmän ja laajemmin”, Lakeuden Ympäristöhuolto Oy:n hallintojohtaja Katja Hautamäki lisää.

Muovin jalostukseen kelpaamaton materiaali voidaan hyödyntää kierrätyspolttoaineen tuotannossa Lakeuden Ympäristöhuolto Oy:n laitoksella Ylistaron Teräsmäessä.

Kun kierrätyspolttoaineen valmistuksessa Ylistarossa saadaan optisella lajittelulla talteen laadukasta muovia, se voidaan nyt toimittaa jalostettavaksi Merikarvian uudelle laitokselle.
”Merikarvia on muovialan piilaakso. Täältä löytyy ammattitaitoista henkilökuntaa ja muovialan osaamista”, Hirsimäki näkee.

Kaksivaiheinen pesu

Yhtiökumppanit ovat hankkineet Keski-Euroopasta uusinta kierrätysteknologiaa. Laitokseen tulee syntypaikkalajiteltujen jakeiden kaksivaiheinen, suljetulla vedenkierrolla ja prosessiveden puhdistuslaitteilla varustettu pesulinjasto sekä uusiointilinja. Suljetun prosessin ansiosta laitos on käytännössä päästötön.

Muovien sisältämät orgaanisen jätteen, kuten rehun tai paperietikettien, jäämät otetaan talteen ja käsitellään lietteenkuivatusyksikössä. Kuivattu liete toimitetaan asianmukaiseen kompostikäsittelyyn tai biokaasulaitokselle.

 

Kuva: Nina Harjunpää. Timo Hirsimäen ja Mika Tuomisaaren perustama uusiointilaitos käsittelee esimerkiksi maatalouden kalvomuovijätettä.

Facebooktwitterlinkedin