Toimisiko jokin teollisuuden sivuvirta soratien pölynsidonnassa? – Innovaatiokisassa YIT haastaa yritykset löytämään ympäristöystävällisiä materiaaleja

soratiet pölyävät
Facebooktwitterlinkedin

YITHackathonin tavoitteena on löytää uusia ympäristöystävällisiä, biopohjaisia ja biohajoavia materiaaleja, jotka sitoisivat tehokkaasti partikkeleja sorateiden pintakäsittelyssä.

Vaihtoehtoisia menetelmiä voi testata ja pilotoida yhteistyössä YIT:n osoittamassa pilottikohteessa.

Suomessa on noin 100 000 km soratiestöä, jonka pölynsidontaan käytetään 50 000 pölynsidontamateriaaleja 50 000 tonnia vuosittain. Ilmastonmuutos on pahentanut sorateiden kuivuutta ja pölyämistä entisestään.

Eniten käytetty materiaali on kalsiumkloridi-suola, joka sitoo kosteutta sorateillä.

Teiden suolaamisella voi kuitenkin olla negatiivisia ympäristövaikutuksia. Se voi aiheuttaa esimerkiksi pohjavesien suolaantumista. Lisäksi teiden kunnossapidossa käytetyt suolat voivat nopeuttaa ajoneuvojen korroosiota.

Osa teiden kunnossapidon tilaajista kuten kaupungit ovat jo kieltäneet suolan käytön omissa urakoissaan.

 

Teollisuuden sivuvirroista apu?

BioPaavo ja Kasvu Open avaavat yhteistyössä YIT Oyj:n kanssa innovaatiokisan eli hackathonin, joka on avoin kaikille kiinnostuneille: tutkimuslaitoksille, yrityksille, koulutusorganisaatioille, opiskelijoille ja muille tiimeille.

Tavoitteena on hackathonin avulla löytää uusia ympäristöystävällisiä, biopohjaisia ja biohajoavia materiaaleja, jotka joko sitoisivat tehokkaasti pölypartikkeleja toisiinsa sorateiden pintakäsittelyssä tai muodostaisivat kalvon soratien pintaan.

Materiaalien ei saisi olla haitallisia pohjavedelle ja ympäristölle.

Uusia vaihtoehtoisia materiaaleja pölynsidontaan voi löytyä esimerkiksi metsä-, kemian-, elintarvike-, rakennus- tai energiateollisuuden sivuvirroista.

Aiemmin pölynsidontaan on testattu esimerkiksi metsäteollisuuden prosesseissa syntyviä ligniinipohjaisia sivutuotteita, sokerijuurikkaan kuidusta erotettua mikrokuituselluloosaa, sekä tärkkelyspohjaisia materiaaleja.

 

Ilmoittaudu haasteeseen

Hackathoniin voi ilmoittautua mukaan 9. lokakuuta 2022 mennessä.

Jatkoon valitut ideat ja tiimit julkaistaan 17. lokakuuta. Voittajat valitaan hackathon-päivänä, joka pidetään 17. marraskuuta BioPaavossa Saarijärvellä tai etänä.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Sorateiden pölyäminen on ongelma, johon YIT etsii ratkaisuja hackathonissa.

 

Facebooktwitterlinkedin