Purettavia kalusteita, käsitöitä, korjattuja huonekaluja – Habitare näytti, että tulevaisuuden koti on kestävä

Habitare-messut
Facebooktwitterlinkedin

 

Sisustusnäyttely Habitaressa
Rouheat kuosit näkyivät Signals-näyttelyssä.

Itse tehdyt esineet, kansanperinteen mukaiset kuosit, rouhea puu ja savipinnat. Aidot ja merkitykselliset asiat näkyivät huonekalu-, sisustus- ja design-tapahtuma Habitareen syyskuussa 2022 kootussa Signals-näyttelyssä. Se vainusi trendejä tulevaisuuden asumisesta.

Signals-näyttelyn ovat kuratoineet trendianalyytikko Susanna Björklund ja sisustusarkkitehti Sisse Collander. Björklund suunnitteli yhteiskunnalliset teemat ja kaksikko on yhdessä luonut näyttelyn visuaalisen ilmeen.

Kuraattorit kertovat, että vastuullinen kuluttaminen ja elämänmakuinen epätäydellisyys ovat nousemassa vastatrendinä some-maailman täydelliselle suorittamiselle ja digitalisuudelle, joista moni sai koronapandemian eristyksessä tarpeekseen.

Kun kotona on vietetty entistä enemmän aikaa, kotoisuus ja arjessa iloa tuottavat asiat ovat nousseet tärkeiksi.

Samaan aikaan huoli ilmastonmuutoksesta on hitaasti ohjaamassa ihmiset ostamaan aiempaa laadukkaampia ja pitkäkestoisempia tuotteita ja harkitsemaan hankintojaan.

Sirpaleesta aarre

Habitaren Signals-näyttely korosti arvomaailmaa, jossa käyttöesineilläkin nähdään tarinansa ja niihin liittyy tunnearvoa.

Inspiraationa toimi Singaporen National Design Centerin järjestämä R for Repair -näyttely, jossa suunnittelijat pidensivät rikkinäisten esineiden elämänkaarta. Kahvikupin korvasta saa vaikkapa laatikoston vetimen. Jopa astiansirpaletta voi vaalia kuin aarretta.

Vastuullisuus näkyy siinäkin, että tuotteita myyvät yritykset ovat alkaneet lisätä tarjoomaansa korjaus-, vuokraus- ja kierrätyspalveluita.

On jo palveluita vaikkapa kesäkalusteiden vuokraamiseen. Vain lyhyen sesongin ajan tarvittavaa ei tarvitse ostaa omaksi eikä huolehtia talvisäilytyksestä.

 

Purettava sänky

Yksi näyttelyn seinistä oli arkkitehtitoimisto Collaboratorion ja Vihdin Betonin yhteisprojektina kehittämää luonnonbetonia, jossa sementin sijaan kiviainesta sitoo savi.

Koottava sänky Habitaressa
Tämän sängyn voi koota ilman ruuveja.

Esillä oli myös Collaboratorion tuotantoa oleva sänky, jonka voi koota täysin ilman ruuveja tai liimaa vanhalla roomalaisella menetelmällä limittämällä osat yhteen. Näin sänky on purettavissa ja koottavissa uudelleen.

”Kannattaa vaatia tuottajalta ja lempibrändiltä elinkaari- ja vastuullisuustietoa. Jos tätä tietoa ei löydy, sekin kertoo jostakin”, Björklund muistuttaa.

Lempituote kestää käytössä

Ekologisuutta ja ekonomisuutta voi suhteuttaa esimerkiksi Olof Hoverfältin perustaman Wardrobe Diary -sivuston avulla.

Se muistuttaa, että hankintahintaa merkittävämmäksi muodostuu se, kuinka ahkerasti hankinta on käytössä.

Vaatekaappipäiväkirjat havainnollistavat, kuinka paljon jonkin vaatekappaleen tai kenkäparin käyttökerta maksaa vaatteen elinkaaren aikana.

https://hoverfalt.github.io/

Vastaavasti kotona jokin hankintahinnaltaan kallis esine tai huonekalu voi hyvinkin olla kannattava ostos: Se saattaa tuottaa iloa joka kerta, kun katse osuus siihen.

 

Susanna Björklund
Susanna Björklund korostaa muotoilussa estetiikkaa, toiminnallisuutta ja vastuullisuutta.

Vältetään syyllistämistä

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa opettava Susanna Björklund vierastaa vastuulliseen kuluttamiseen helposti liitettyä kuluttajien syyllistämistä ja ajatusta, että ihmiset saisivat hankkia vain käytettyjä esineitä tai huonekaluja.

”Uusiakin tuotteita tarvitaan, kun ne ovat haluttavia, laadukkaita ja pitkäikäisiä. On hyvä pohtia vaihtoehtoja sen sijaan, että syyllistetään yksittäistä kuluttajaa. Kiertotaloussiirtymä on hidas prosessi ja vie aikaa”, Björklund sanoo ja korostaa, että Muotoiluinstituutissa kiertotalous ja vastuullisuus ovat muotoiluprosessin keskiössä:

”Estetiikka, funktionaalisuus ja vastuullisuus ovat muotoilussa erottamaton kolmikko.”

 

Koivuviilusta säilytystilaa

Muotoiluinstituutin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijoiden Prototypointi-kurssin tuloksia oli esillä Habitaren Taipuu-näyttelyssä.

Esineet ja kalusteet ratkovat kodin tavaroiden, paperipinojen ja vaatteiden säilyttämisen ja järjestämisen haasteita.

Esineet on valmistettu koivuviilusta ja puristettu muotoonsa.

Esimerkiksi Jonna Munukan Lovi auttaa pitämään puhelinten laturit järjestyksessä.

Muotoiluinstituutin töitä
TaiPuu-näyttelyssä oli Muotoiluinstituutin opiskelijoiden töitä.

Etätyöpiste aaltopahvista

Ekologista tuotesuunnittelua ja kestävää kehitystä korostava EcoDesign-kutsunäyttely on järjestetty Habitaressa jo vuodesta 2009 lähtien.

Näyttelyyn on tuomaristo valinnut ekologisista lähtökohdista toteutettua muotoilua. Kriteerit on laadittu yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa.

Vuosien aikana järjestettyihin näyttelyihin on kuratoinnin kautta osallistunut yhteensä 600 suunnittelijaa. Valittuja töitä on ollut esillä 546.

Tänä vuonna näyttely tarjosi entistäkin enemmän nähtävää, koska esillä olivat myös ne työt, jotka eivät pandemian vuoksi päässeet näytille vuosina 2020 ja 2021.

Pandemia-aika näkyi esimerkiksi yhdessä EcoDesign Award -palkitussa työssä. Muotoiluinstituutin lehtori Sari Anttonen suunnitteli Stora Enso Packagingin aaltopahvista FoldTable-kalusteen.

Se on ratkaisu tilanteeseen, jossa kotiin tarvitaan lisää työpisteitä etätyötä tekeville tai etäkoulua käyville perheenjäsenille.

Aaltopahvinen kalusto on kevyt ja kompakti. Pyörökeppien avulla pöytätason korkeuden saa säädettyä nopeasti eri-ikäisille käyttäjille.

 

Jätevaunu ligniinipohjaisesta lastulevystä

EcoDesign-näyttelyssä esillä oli myös lastulevystä valmistettuja kodin monitoimikalusteita.

Materiaaliksi oli valittu Koskisen Oy:n yhteistyössä Stora Enson kanssa kehittämä ekologinen, liimaton Zero-lastulevy, jossa fossiilinen sidosaine on korvattu puuperäisellä, ligniinipohjaisella NeoLignolla.

Jätevaunu Zero-lastulevystä.
Henrik Enbomin suunnittelema jätevaunu toimii lisätyötasona.

Esimerkkiratkaisuna oli esillä kodin sisustuskalusteeksi sopiva kierrätyspiste. Henrik Enbomin suunnittelemassa Iso puna-multa -jäteasemassa jätteet voi lajitella omiin astioihinsa, jotka piiloutuvat kätevän kannen alle.

Kalustetta voi käyttää pöytänä tai ylimääräisenä työ- tai leivontatasona, ja se on muunneltavissa liikuteltavaksi kokonaisuudeksi.

 

Kertakäytön tilalle kiertotaloutta

Tulevaisuuden koti oli teemana myös Habitaren Eettisellä alueella.

Alue havainnollisti läpinäkyvää arvoketjua ja sosiaalisesti sekä ympäristöllisesti vastuullisia yrityksiä, joiden tuotteet ovat pitkäikäisiä, vaalivat käsityökulttuuria ja tukevat kiertotaloutta.

Alueella olivat mukana Tikau, Suomen Luonnonmaalit, Mifuko, Nepal Namaste Dreams, THINK TODAY & Unique Design by Maria sekä Porin Villa ja Peite Oy.

Reimagine ethical -pisteellä näyttelyvieraat pääsivät kertomaan, millaisia uusia toimintatapoja ja ratkaisuja tarvitsemme tulevaisuuden luonnonvaroja ja energiaa säästävään kotiimme.

Vinkkejä oli koottu ilmoitustaululle:

Habitaren viestiseinä
Reimagine-näyttelyn viestejä.

”Tavarat kestävät kauemmin aikaa kuin me itse. Hankintaan harkiten.”

”Kertakäyttökulutuksen tilalle kiertotalouskulttuuri. Uusiutuvien energialähteiden käyttö.”

”Keramiikkaa tulisi pystyä kierrättämään. Sen ei tule olla sekajätettä.”

”Vanhojen kalusteiden uusiointi/ entisöinti tilaan sopivaksi.”

”Vähemmän työtunteja = enemmän kodin ja ympäristön hoitoa.”

”Kaikkien kattojen päälle asennetaan aurinkopaneelit.”

”Solarpunkia: Radikaalia toivoa tulevasta.”

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Elina Saarinen. Habitaren kävijät pääsivät kutomaan yhteistä räsyseinää.

Facebooktwitterlinkedin