Olli Kellokumpu: ”Maapallon parhaat malmiot on jo hyödynnetty. Nyt vastuulliset teolliset valmistajat siirtyvät kierrätysmateriaaleihin.”

Facebooktwitterlinkedin

Stena Recyclingin Suomen-toimintojen johtoon astui syyskuun alussa mies, joka tietää hyvin, kuinka suuri tarve maailmassa alkaa olla kierrätysmateriaaleille ja -metalleille.

Olli Kellokumpu on tehnyt koko työuransa kaivosteollisuudessa Metso Outotecillä. Hän on asunut niin Suomessa kuin Lähi-idässä ja Pohjois-Amerikassakin. Hän on nähnyt läheltä, kuinka maapallon malmiot ovat alkamassa köyhtyä.

”Puhutaan sitten rautamalmista, kuparista, nikkelistä tai sinkistä, parhaat malmiot eli kustannustehokkaimmat pitoisuudet maapallosta on jo hyödynnetty.”

Tällä on merkittäviä seurauksia:

”Kaivosten louhinta siirtyy koko ajan syvemmälle ja yhä enemmän tonneja täytyy prosessoida, jotta saadaan sama määrä lopputuotetta. Malmiot köyhtyvät vuosi vuodelta.”

 

Kierrätysmateriaalien rooli kasvaa

Kellokumpu pääsee Stenalla arvoketjun toiseen päähän, kierrättämään jo kertaalleen käyttöön otettuja metalleja ja materiaaleja. Hän uskoo, että kierrätysmateriaalien rooli valmistavassa teollisuudessa tulee olemaan yhä merkittävämpi:

”Valmistajat joutuvat käyttämään ja myös haluavat käyttää tuotteissaan kierrätysmateriaaleja pystyäkseen vastaamaan kuluttajien ja sijoittajien vastuullisuus- ja ympäristöodotuksiin.”

Maailmalla matkatessaan Kellokumpu on nähnyt, että käytössä on vielä hyvin alkeellista jätehuoltoa. Pohjoismaat ja Suomi näyttäytyvät kierrätysrintamalla edelläkävijöinä.

”Se onkin yksi syy, miksi on mahtavaa olla töissä Stenalla. Meidän omistajamme haluavat investoida uusiin teknologioihin ja kyvykkyyteen. Olemme Pohjoismaiden kokoluokassa suuri kiertotalouden investoija ja innovoija.”

Heti työnsä aluksi Kellokumpu vieraili kaikissa Stenan 17 yksikössä. Hän kehuu Stenan ilmapiiriä ja osaajia. Pelkästään Suomessa Stenalla työskentelee 150 henkeä. Vaikka hallinnolliset asiat kuuluvatkin työnkuvaan, Kellokumpu haluaa olla aktiivisesti kentällä tukemassa Stenan ammattilaisia työssään.

Toimitusjohtajana hänen tehtävänään on hioa kirkas strategia ja visio sekä askelmerkit niiden tavoittamiseen. Seuraava askel on laajentaa Stenan palveluvalikoimaa.

Stena Recycling lanseerasi vastikään Ruotsissa uuden Circular Consulting -palvelun, joka auttaa yrityksiä kehittämään liiketoimintaa kiertotalouden näkökulmasta ja luomaan tätä kautta uudenlaista kilpailukykyä sekä resurssi- ja ilmastoviisaita ratkaisuja. Tämä palvelumalli on tulossa Suomeenkin.

Toisena uutena painopistealueena tulee olemaan litiumakkujen kierrätys. Se on keino vastata sähköistyvän maailman kasvavaan akkukierrätystarpeeseen, niin sähköautoissa kuin muissakin laitteissa.

Stena Recycling on investoinut konsernitasolla uuteen li-ion-akkuihin erikoistuneeseen kierrätyslaitokseen. Tämän lisäksi yhtiö on perustamassa eri puolille Eurooppaa seitsemän uutta paikallista akkujen esikäsittely- ja kierrätyskeskusta. Sellainen on tulossa myös Etelä-Suomeen jo tämän vuoden aikana.

”Stena-verkostolla on laajaa osaamista ja viimeisintä teknologiaa. On innostavaa päästä tällaiselle kiertotalouden aitiopaikalle.”

 

Kellokumpu aavikolla

Asunut aavikollakin

 

KUKA: Olli Kellokumpu, Stena Recycling Oy:n toimitusjohtaja

MISTÄ: Olen kotoisin Mikkelistä. Nyt asun Tampereella.

KOULUTUS: Tuotantotalouden diplomi-insinööri.

PERHEENI: Kaksi lasta.

HARRASTAN: Tennistä ja talviliikuntaa.

SUOSITTELEN: Luottamaan, että asioilla on tapana järjestyä.

 

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Stena Recycling ja Olli Kellokummun kotialbumi.  Aavikollakin asunut Olli Kellokumpu uskoo, että Stena Recyclingin toimitusjohtajana hän voi hyödyntää aiemmalla työurallaan kertyneitä verkostoja ja osaamista esimerkiksi liiketoiminnan vetämisestä. Kaivosteollisuuden kautta hän tuntee materiaalit ja arvoketjujen alkupään.

 

Facebooktwitterlinkedin