“Nyt tekstiilien kiertotalous onnistuu”

Henna Knuutila
Facebooktwitterlinkedin

Rester Oy:n asiakkuus- ja kehitysvastaava Henna Knuutila on kehittänyt pitkään tekstiilien kiertotalouden edellytyksiä.

“Toimijoista huokuu nyt vahvaa tahtoa onnistua”, hän sanoo.

Juuri ennen tätä haastattelua Henna Knuutila on ostanut ensimmäiset uudet farkut viiteen vuoteen. Ne ovat suomalaisen Infinited Fiberin kehittämää Infinna-kuitua.

Uusien vaatteiden hankintaan on Knuutilalla tätä nykyä korkea kynnys. Hän on työssään nähnyt, miten valtavia haasteita liittyy tekstiilien kiertotalouteen.

Knuutilalla on yli 20 vuoden kokemus kierrätyksestä ja jätehuollosta. Turun ammattikorkeakoulussa hän on edistänyt tekstiilikierrätyksen sekä kiertotalouden uusien liiketoimintamallien osaamista ja projekteja. Olipa hän jopa käynnistämässä laajaa Telaketju-hanketta ja sen ympärille kasvanutta verkostoa.

Knuutila jos kuka onkin juuri sopiva henkilö poistotekstiilien jalostuslaitosta ja tekstiilien kiertotaloutta rakentavan Resterin asiakkuus- ja kehitysvastaavaksi. Työ on saanut lentävän lähdön.

 

Kohti suljettuja kiertoja

 

Heti tammikuussa Rester kertoi aloittavansa yhteistyön tekstiilipalvelukonserni Lindströmin kanssa työvaatteiden kierrätyksessä. Paimoon on rakentumassa kuitujen avaus- ja jalostuslaitos.

Knuutilan tehtävänä on yhdistää toimijat ja osaaminen arvoketjukokonaisuudeksi. Kun syntyy tietynlaista poistotekstiiliä, Rester pystyy avaamaan kuidut ja tarjoamaan uuden raaka-ainevirran jalostajille ja tuotteiden valmistajille. Resterin kuitu voi korvata osan neitseellisestä materiaalista teollisessa tuotannossa, joko Suomessa tai ulkomailla.

”Toivon, että saisimme suljettujakin kiertoja, mutta ainakin korkean jalostusasteen tuotteita. Se ei tapahdu heti, mutta pallot ovat ilmassa.”

Knuutila neuvottelee asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, suunnittelee tuotekehitystä, tekee sopimuksia, pohtii viestintää ja ohjeistaa laatua. Työssä on apuna Resterin kokenut tiimi: Outi Luukko, Ali Harlin, Jukka Pesola ja Oskar Engblom.

Knuutila tuntee toimijat ja tietää, miten Suomeen syntyisi toimiva tekstiilien kiertotalouden ekosysteemi. Knuutila tunnistaa myös vaikeudet. Toki ketjusta puuttuu vielä osaamista, mutta Knuutilan mukaan ekosysteemi on kansainvälisestikin katsottuna jo ainutlaatuinen. Yhteistyössä ovat mukana niin yksityiset yritykset kuin kunnallinen jäteyhtiökin.

”Kaikki haluavat, että Suomeen rakentuu toimiva tekstiilien kiertotalouden arvoketju. Näin positiivisella tahtotilalla tämä ei voi epäonnistua.”

 

Kuva: Tero Pajukallio. Henna Knuutila on työskennellyt pitkään tekstiilien kiertotalouden edellytysten parantamiseksi Suomessa.

Facebooktwitterlinkedin