Nämä yritykset ovat kiertotalouden kiinnostavimpia

Kiertotalouden kiinnostavimmat yritykset on listattu
Facebooktwitterlinkedin

Nämä kiertotalousbisneksessä toimivista suomalaisyrityksistä ovat tämän hetken kiinnostavimpia ja ajankohtaisimpia.

Sitran ja muiden kiertotalouden asiantuntijoiden kokoamaa yrityslistaa voi kutsua suomalaisen kiertotalouden käyntikortiksi maailmalla.

Peräti 168 yritystä haki mukaan, kun Sitra kutsui suomalaisfirmoja esittelemään mielenkiintoisimpia ratkaisujaan kiertotalouden liiketoimintamallien mukaisesta bisneksestä.

Sitra on päivittänyt Kiertotalouden kiinnostavimpien listausta jo vuodesta 2017. Nyt koostettu Kierto­talouden kiinnostavimmat 2.1 -lista näyttää, mitä kiertotalouden mukainen liiketoiminta käytännössä Suomessa tarkoittaa.

Kiertotalouden asiantuntijoista koostuva raati nosti Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle lopulta 41 yritystä.

Ne on jaoteltu viiteen ryhmään edustamansa kiertotalouden liike­toimintamallin mukaan: Tuote palveluna, jakamisalustat, uusiutuvuus, elinkaaren pidentäminen sekä resurssitehokkuus ja kierrätys.

Suurlähettiläitä

Sitran asiantuntija Riku Sinervo kertoo, että asiantuntijaraadin työ ei ollut helppo, sillä kiinnostavia kiertotalousratkaisuja on Suomessa valtavasti.

Kriteereinä arvioitsijat punnitsivat ratkaisun mielenkiintoisuutta, ajankohtaisuutta, skaalattavuutta sekä vaikuttavuuspotentiaalia. Listalle kelpuutettiin sellaisia yrityksiä, joilla on jo kannuksia liiketoimintansa vakiinnuttamisessa.

Sitran kiertotalousalueen projektijohtaja Kari Herlevi tietää, että edelläkävijäesimerkeille on kansainvälistä tarvetta:

”Suomi nähdään etenkin Euroopassa kiertotalouden edelläkävijänä. Lista on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Samalla listan jokainen yritys on kiertotalouden suurlähettiläs maailmalla”, Herlevi näkee.

Lista antaa inspiraatiota ja esimerkkejä siitä, millaisin bisnesmallein yritykset voivat tarttua kiertotalouteen eri toimialoilla.

Valmiina tulevaan

Vielä muutama vuosi sitten kiertotalous näkyi bisnesstrategioissa noin neljäsosalla kotimaisista suuryrityksistä. Nyt kiinnostus kiertotaloutta kohtaan on kasvussa.

”Kiertotalous on tulevaisuuden liiketoimintastrategioista inspiroivin, sillä siinä ratkotaan talouden avulla kestävyyskriisin haasteita kuten ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen hupenemista. Kiertotalouden voi ajatella olevan “future proof” eli tulevaisuuteen valmistautuvan yrityksen toimintatapa”, tiivistää Sitran asiantuntija Marleena Ahonen.

Hiilineutraalius, luontokadon vähentäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö ovat alkaneet kiinnostaa yritysten asiakkaita ja rahoittajia niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Kiertotalous on keino vähentää päästöjä ja käyttää materiaaleja resurssitehokkaasti.

”Meillä on Suomessa huippumielenkiintoisia edelläkävijäyrityksiä, joiden menestystarinaa ja toimintamallia voi ilomielin esitellä”, Ahonen korostaa.

Ekosysteemit arvoon

Vaikka lista koostuu nyt yksittäisistä yrityksistä, kiertotaloutta ei voi toteuttaa yksin. Listalle valitut yritykset ovat painottaneet yhteistyötä ja oikeiden kumppanien löytymisen merkitystä.

Herlevi muistuttaa, että kiertotaloudessa ekosysteemin kokonaisuus on tärkeää, koska arvo rakentuu toimijoiden välille.

Jäljitä materiaali

Entä mitkä kiertotalouden bisnesmallit kasvattavat nyt suosiotaan?

Maailmalla tuote palveluna -liiketoimintamallit ja jakamisalustat ovat jo kovassa kasvussa. Samoin datan jakamiseen pohjautuvat bisnesmallit.

Tuote palveluna -liiketoimintamallille antaa etua kiertotalouden lisäksi toinenkin megatrendi, digitalisaatio.

Tietojärjestelmät kehittyvät niin, ettei jokaisen yrityksen tarvitse rakentaa alusta asti omia palautus- ja korjausmallejaan. Monet muutkin tukitoiminnot voidaan toteuttaa kiertotalouskumppanien yhteistyönä.

Materiaalien jäljitettävyyttä toteutetaan jo esimerkiksi tekoälyn ja lohkoketjujen avulla.

Sitran asiantuntijat näkevät jatkossa tarvetta helppokäyttöisille, aikaa säästäville palvelumalleille, jotka osoittavat, ettei kaikkea tarvitse omistaa itse.

Suomessa näistä bisnesmalleista löytyy hyviä yksittäisiä esimerkkejä, mutta kasvun varaa on runsaasti. Myös elinikäisen takuun tuotekonsepteille saattaisi löytyä markkinoilta kysyntää.

Resurssitehokkuudessa ja kierrätyksessä sekä uusiutuvissa, muovia ja neitseellistä tekstiilikuitua korvaavissa materiaaleissa suomalaisyrityksillä on paljon maailmanluokan osaamista. Näiltä bisnesalueilta tulikin eniten hakemuksia Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle.

Herlevi uskoo, että listan yritys­esimerkit kiinnostavat yli toimialarajojen:

”Usein on niin, että yrittäjä uskoo parhaiten toista yrittäjää. Nämä tarinat tuovat viestiä siitä, että kiertotalousmuutos on mahdollinen.”

 

Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -lista

Tuote palveluna

Yritys tarjoaa tuotteiden sijaan palvelua. Asiakas maksaa toiminnosta tai suorituskyvystä:

3stepIT

Combi Works

Lindström -> Lue Uusiouutisten juttu yrityksen kiertotalousmallista!

MaaS Global

Tamturbo

Vaatelainaamo Vaatepuu

Valtavalo

Jakamisalustat

Yritys toteuttaa esimerkiksi vuokrausta, jakamista tai uudelleenkäyttöä ja pidentää näin tavaroiden ja resurssien elinkaarta tai lisää niiden käyttöastetta:

Emmy -> Lue Uusiouutisten juttu yrityksen kiertotalousmallista!

Fiksuruoka.fi

ResQ Club

Skipperi

Tori.fi

Uusiutuvuus

Yritys hyödyntää tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja sekä uusiutuvaa energiaa:

Ecolan

EcoUp -> Lue Uusiouutisten juttu yrityksen kiertotalousmallista!

Infinited Fiber Company

Kotkamills

Neste

Paptic

Soilfood

Spinnova

Verso Food

Woodly

Elinkaaren pidentäminen

Yritys pitää tuotteita tai osia niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessa mahdollisimman pitkään tai useita käyttökertoja mm. huoltamalla, korjaamalla ja uudelleenvalmistamalla:

Kamu collective

Konecranes

Oikiat design

Ponsse

Valtra -> Lue Uusiouutisten juttu yrityksen kiertotalousmallista!

Varusteleka

Resurssitehokkuus & kierrätys

Yritys tekee materiaali- ja energiatehokkaita ratkaisuja sekä kierrättää ja uudelleenhyödyntää elinkaarensa loppuun tulleita tuotteita ja raaka-aineita:

Betolar

Biolan

Fortum Battery Solutions

Gasum

Globe Hope

Honkajoki

Orthex -> Lue Uusiouutisten juttu yrityksen kiertotalousmallista!

Pure Waste textiles

Remeo

Rester

Tonester/ Durat

Touchpoint

Zen Robotics

 

Kuva: Adobestock. Teksti: Elina Saarinen ja Kaskas Media.

Facebooktwitterlinkedin