Muovipakkausjätettä joudutaan viemään ulkomaille kierrätettäväksi

Facebooktwitterlinkedin

Kuluttajien muovipakkausjätteen keräys on kasvanut niin nopeasti, että kotimainen kierrätyskapasiteetti ei enää riitä. Muovipakkausjätettä joudutaan alkaa viedä ulkomaille kierrätettäväksi, kertoo kiertotalouden erikoislehti Uusiouutiset.

Suomalaisten muovinkierrätysinto on yllättänyt kierrätyksen järjestäjät. Muovipakkausjätettä kerätään talteen sellaista tahtia, että muovipakkausjätteen kotimainen kierrätys- ja jalostuskapasiteetti ei enää riitä.

Muovipakkausjätettä on toimitettu käsiteltäväksi Riihimäelle Fortumin muovijalostamoon, joka jalostaa jätemuoveista uusioraaka-aineita muoviteollisuudelle.

”Kuukausitasolla keräämme kuluttajien muovipakkauksia jo neljänneksen enemmän kuin mitä muovijalostamo kykenee ottamaan vastaan. En olisi osannut arvata, että kierrätyskapasiteetti ylittyy näin reilusti”, Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini kertoo Uusiouutiset-lehdelle.

Suomen Uusiomuovi on joutunut varastoimaan muovipakkausjätettä alkuvuodesta alkaen, noin 400–500 tonnia kuukaudessa.

”Ihan lähiaikoina joudumme aloittamaan vientiä ulkomaille. Etsimme parhaillaan hyviä eurooppalaisia kierrätyslaitoksia palvelun toimittajaksi. Tämä on väliaikainen ratkaisu”, Soini toteaa.

 

Keräysmäärät kymmenkertaistuivat

Muovipakkausjätteen keräysmäärät ovat lähes kymmenkertaistuneet kolmessa vuodessa. Vuonna 2019 muovipakkauksia kerättiin talteen jo yli 40 000 tonnia.

Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini ennustaa, että muutaman vuoden päästä keräysmäärä voi hipoa jo 50 000 tonnia, koska etenkin muovipakkausten kiinteistökeräys kasvaa vauhdilla.

”Kasvutahti ylittää kaikki ennusteet. Fortumilla on jonkin verran vararatkaisuja, mutta uskoisin, että jos kasvutahti jatkuu tällaisena, meidän kapasiteettimme rajat tulevat vastaan”, sanoo Mikko Koivuniemi Fortumilta.

Nouseeko Suomeen lähivuosina toinen muovijalostamo?

Suomen Uusiomuovi toivoo, että Suomeen nousee nopeasti toinen Riihimäen laitoksen kaltainen muovijalostamo.

Fortum on periaatteessa kiinnostunut toisen muovijalostamon rakentamisesta, sanoo Koivuniemi:

”Arvioni on, että Suomeen tarvitaan vuoteen 2025 mennessä toinen noin 30 000 tonnin muovijalostamo. Olemme itsekin kiinnostuneita kasvattamaan kapasiteettia, mutta se riippuu siitä, minkälainen jätelaki Suomeen saadaan ja siitä, onko uusioraaka-aineille riittävästi kysyntää.”

Koivuniemi kaipaa uusia aloitteita kierrätysmuovien käytön lisäämiseen etenkin isoilta brändinomistajilta ja päivittäistavaraketjuilta. Esimerkiksi muovikassit, teollisuuskääreet ja ryhmäpakkaukset voisi varsin hyvin valmistaa uusiomuovista.

 

Uusi laskentatapa romahduttaa muovipakkausten kierrätysasteen

Tavoitteena on kierrättää vuoteen 2025 mennessä 50 prosenttia muovipakkausjätteistä. Vaikka keräysmäärät kasvoivat viime vuonna roimasti, pantittomien muovipakkausten kokonaiskierrätysaste oli alustavan arvion mukaan noin 34 prosenttia. Jos pantilliset juomapakkaukset lasketaan mukaan, kierrätysaste nousi yli 40 prosentin. Tarkka tulos varmistuu loppuvuodesta.

Kierrätysaste on noussut nopeasti, sillä vuonna 2018 se oli vain 22,4 prosenttia. Soini kuitenkin huomauttaa, että kierrätysasteet tulevat väistämättä putoamaan lähivuosina sen vuoksi, että EU:n jätedirektiivi muuttaa niiden laskentatapaa.

”Lyhyellä tähtäimellä nähtävissä on voimakas lasku kierrätysprosenteissa. En vielä tiedä tarkasti, kuinka paljon se tulee laskemaan, mutta näillä keräysmäärillä uusi luku ei ala kolmosella vaan kakkosella”, ennakoi Suomen Uusiomuovi Oy:n Vesa Soini.

Hän kuitenkin muistuttaa, että koko EU on nyt samassa tilanteessa. Kaikkialla tehostetaan muovijätteen kierrätystä, mikä ennen pitkää tulee nostamaan kierrätysasteita läpi Euroopan.

 

Uutinen pohjautuu Uusiouutisten painetussa lehdessä numero 2/2020 julkaistavaan laajempaan artikkeliin ”Tarvitaan toinen muovijalostamo”, joka ilmestyI 5. maaliskuuta.

 

Kuvat: Fortum. Muovijalostamossa Riihimäellä jalostetaan muovipakkausjätteestä uusiomuovigranulaattia muoviteollisuuden tarpeisiin.

 

Taulukko: Suomen Uusiomuovi. Alustavien tietojen mukaan vuonna 2019 kerättiin yli 40 000 tonnia muovipakkausjätettä.

 

Facebooktwitterlinkedin