Kilpailu etsii keinoja ottaa arvoaineet talteen ja kiertoon katalyyttien lietteistä ja pesuvesistä

Auton katalysaattori
Facebooktwitterlinkedin

Kilpailu etsii keinoja ottaa arvoaineet talteen katalyyttien valmistusprosessista

Jyväskylässä haetaan ratkaisuja katalyyttivalmistuksessa käytettävien arvokkaiden metallien talteenottoon tuotannon sivuvirroista.

DinexHackathon-hankkeen toimeksiantaja on Dinex Finland Oy, ja sen toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo yhdessä Kasvu Openin kanssa.

Hackathonilla tarkoitetaan innovaatiokilpailua.

DinexHackathonissa pyritään löytämään tehokkaita teknologioita, joilla platinaryhmän metallit ja maametalliset alkuaineet voitaisiin poimia katalyyttien valmistusprosessissa syntyvistä nestemäisistä lietteistä ja pesuvesistä pois ja uuteen käyttöön.

”Ihannetapauksessa nämä alkuaineet saataisiin talteen ja kierrätettäisiin takaisin prosessiin, mikä korvaisi neitseellisiä raaka-aineita”, sanoo tutkija Ari Väliheikki Dinex Finland Oy:stä.

Dinex Finland kehittää katalyyttitukiaineita, joita pinnoitetaan keraamisiin ja metallisiin katalyyttikennoihin.

Katalyyttikennot ovat keskeisiä yksiköitä diesel- ja kaasukäyttöisten moottoreiden jälkikäsittelyjärjestelmissä, joilla muutetaan hiilimonoksidin, hiilivetyjen ja typen oksidien kaltaisia pakokaasupäästöjä vähemmän haitallisiksi yhdisteiksi, typeksi, vedeksi ja hiilidioksidiksi.

 

”Idean happotestausta”

Innovaatiokilpailuun voi ilmoittautua mukaan 15. syyskuuta 2022 asti.

Jamk Biotalousinstituutin johtavan asiantuntijan Annimari Lehtomäen mukaan hackathon on mahdollisuus uudelle liiketoiminnalle ja pitkäkestoiseen yhteistyöhön esimerkiksi tuotekehityksessä toimeksiantajayrityksen kanssa.

”Osallistujat pääsevät happotestaamaan ideansa ja saavat välittömän palautteen potentiaaliselta asiakkaalta”, Lehtomäki kuvailee.

Kilpailun finalistit saavat sparraajakseen monialaisen asiantuntijatiimin, joka auttaa ratkaisujen hiomisessa valmiiksi.

“Odotamme hackathonista löytävämme haasteeseemme ratkaisun, jonka avulla pystytään parantamaan prosessiamme”, Dinex Finlandin Ari Väliheikki sanoo.

”Tavoittelemme ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävää ratkaisua, jota voimme hyödyntää Suomessa ja tulevaisuudessa myös muissa maissa yhtiömme tehtailla.”

Dinex Finland Oy on yksi kansainvälisen Dinex-konsernin tärkeimmistä teknologiakeskuksista.

 

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemia-lehti.

Kuva: Adobe Stock. Dinex Finland valmistaa tukiaineita katalysaattoreiden katalyysikennoihin. Katalysaattorit suitsivat moottorien pakokaasupäästöjä.

Facebooktwitterlinkedin