Kiertotalous-Suomi lanseerattiin Oodissa – ”Toivottavasti tähän verkostoon kuuluu tulevina vuosina puoli Suomea”

Kiertotalous-Suomi
Facebooktwitterlinkedin

Kiertotalousosaamisen solmukohta. Tiedon jakaja. Osaajien ja asiantuntijoiden verkottaja. Kiertotalouden edistämisen helpdesk. Hankeloihtimo. Kiertotalousbisneksen vauhdittaja.

Tätä kaikkea ja paljon muuta on uusi Kiertotalous-Suomi, tuttavallisemmin KiSu.

Kiertotalous-Suomen lanseeraus
Kiertotalous-Suomen lanseeraus Oodissa 27.9.2022

”Kiertotalouden kätilö”

KiSu-osaamisverkoston ristiäisiä ja lanseeraustilaisuutta vietettiin 27.9.2022 Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Lanseeraustilaisuudessa esiteltiin myös kiertotalouden tilannekatsaus ja uusi verkkopalvelu.

Yli sata kiertotaloudesta kiinnostunutta kokoontui keskustelemaan yhdessä, mitä KiSu voisi olla ja minkälaisia tarpeita se voisi täyttää. Toinen mokoma osallistui tapahtumaan verkon välityksellä.

”Kiertotalous-Suomi on kiertotalouden kätilö, verkosto, johon toivon mukaan kuuluu tulevina vuosina puoli Suomea! Kiitos ja onnen toivotukset kaikille, jotka lähtevät mukaan,” lausui ympäristöneuvos Taina Nikula ympäristöministeriöstä kohottaessaan kuvitteellista kuoharilasia KiSun käynnistystilaisuudessa Oodissa.

 

Kulutuksen kasvulle stoppi

Nikula muistutti, että hiilineutraali kiertotalous tarjoaa ratkaisuja ilmasto- ja luontokriisin juurisyyhyn, luonnonvarojen ylikulutukseen.

Suomessa raaka-aineita kulutetaan kymmenkertaisesti verrattuna siihen, mikä olisi kestävä taso: Vuonna 2015 suomalainen kulutti keskimäärin 29 tonnia, kun kestävä taso olisi 3–8 tonnia per vuosi per henkilö.

Luonnonvarojen kulutusta suitsii viime vuonna julkaistu kansallinen, strateginen kiertotalousohjelma.

Sen tavoitteena on pysäyttää uusiutumattomien luonnonvarojen kulutuksen kasvu sekä kaksinkertaistaa niin resurssien tuottavuus kuin materiaalien kiertotalousastekin vuoteen 2035 mennessä.

 

Kiertotalouden toimet käyntiin

Kiertotalous-Suomi on yksi kansallisen kiertotalousohjelman toimenpiteistä. Verkostoa rahoittaa ympäristöministeriö. Motiva Oy ja Suomen ympäristökeskus SYKE koordinoivat verkoston toimintaa.

”Vihreän siirtymän toteuttaminen ja kestämättömän tuotannon ja kulutuksen ongelmien taklaaminen edellyttää, että siirtymä tehdään kestävästi. Suljetaan kiertoja, vähennetään luonnonvarojen kulutusta, pidennetään tuotteiden käyttöikää, palvelullistetaan toimintaa. Kiertotalous-Suomella on iso rooli tehdä tätä siirtymää”, Nikula sanoo.

”Ilmastonmuutos ei odota. Luontokato edellyttää toimia. Nyt ollaan kokoamassa parasta suomalaista osaamista, jotta löydämme yhdessä kiertotaloudesta ratkaisuja isoihin haasteisiin. Meillä ministeriöissä on toive, että kiertotalouden osaamisverkosto tulee olemaan keskeinen toimija tulevien vuosien kiertotaloushankkeiden ja -toimien käynnistämisessä ja kiihdyttämisessä”, hän toteaa.

Yhteistyöverkostojen verkosto

Osaamisverkosto kokoaa olemassa olevat toimintamallit ja edistää kiertotalouden toimijoiden yhteistyötä.

Suomessa on jo paljon kiertotalouden verkostoja. On kaivattu koordinointia, jotta eri tahot eivät tekisi samoja asioita toisistaan tietämättä.

KiSun projektipäällikkö Petrus Kautto Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että KiSua valmistellessa on käynyt ilmi, että kiertotaloudessa tapahtuu valtavasti kiinnostavaa ja tehdään hienoa työtä eri puolilla Suomea.

”KiSun keskeisiä tehtäviä on tuoda eri toimijat yhteen ja koota tietoa ja osaamista. Motivan ja Suomen ympäristökeskuksen palvelukeskus auttaa konkreettisten kiertotalousratkaisujen levittämisessä niin, että ne saadaan käyttöön eri puolilla Suomea. Tästä tulee uusi vaihde kiertotalouteen, yhden luukun ratkaisu.”

 

Green dealiä toteuttamaan

Lähes 80 toimijaa julkisti äskettäin lähtevänsä mukaan kiertotalouden vapaaehtoisen green deal -sopimuksen kehittämiseen.

Mukana on kuntia, maakuntia sekä yhtiöiltä keskeisiltä teollisuudenaloilta. KiSu-verkosto auttaa edistämään green dealiä käytännössä. KiSu tulee tarjoamaan esimerkiksi kiertotalouden sopimusapua.

Kiertotalous-Suomi tarjoaa erilaisia palveluja niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille.

Näillä tuetaan työtä kiertotalouden edistämiseksi, tuodaan eri tahoja yhteen sekä jaetaan tietoa, hyviä käytäntöjä ja osaamista.

Osana kansallista kiertotalousohjelmaa toteutetaan myös vuoden vaihteessa käynnistyvä Circular Design -ohjelma.

Ethican Paula Fontell kertoo, että vuoden kestävä maksuton ja valtakunnallinen ohjelma on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat kehittää toimintamalliaan sekä tuote- ja palvelusuunnitteluaan kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Ilmoittautuminen ohjelmaan päättyy 13. lokakuuta.

 

KiSun palveluideoita
KiSun palveluideoita.

Kouluttamo ja kohtauttamo

KiSun palveluiksi on tässä vaiheessa kaavailtu asiantuntijapoolia eli kohtauttamoa, kiertotalouskouluttamoa, tapahtumayhteistyötä, erilaisia teemaryhmiä sekä rahoituksen tukipalvelua eli hankeloihtimoa.

Ratkaisuralli on tapahtuma tai työpajamalli, jossa laaja asiantuntijajoukko hakee yhdessä ratkaisuja rajattuihin kiertotaloushaasteisiin. Lopputuloksena voi olla uusi toimintamalli, hankeidea tai suosituksia.

”Lanseerauksen jälkeen ryhdymme vaiheittain yhteiskehittämään ja käynnistämään konkreettisia palveluita ja toimintaa”, kertoo johtava asiantuntija Paula Eskola Motivasta.

KiSun projektikoordinaattori, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Hanna Savolahti kertoo, että käytännön toiminta muotoutuu toiveiden ja tarpeiden mukaan. Yhteiskehittäminen, yhdessä tekeminen ja verkostoituminen ovat keskeisiä periaatteita osaamisverkoston toiminnassa.

 

Ilmoittaudu asiantuntijapooliin

KiSun verkkosivustolle päivitetään kiertotalouskatsausta ja kiertotalouteen liittyvää tietoa. Sivuilta löytyy myös linkit kumppanuussivuille ja muiden toimijoiden kiertotaloustoimintaan.

Motivan johtava asiantuntija Okariina Rauta kannustaa tulemaan mukaan Kiertotalous-Suomi-verkostoon. Mukaan pääsee esimerkiksi liittymällä Materiaalitori.fi:n asiantuntijapooliin, jakamalla kiertotalousviestiä sosiaalisessa mediassa ja omissa verkostoissa (#KiSu ja #kiertotaloussuomi) sekä osallistumalla työpajoihin ja tilaisuuksiin.

 

Teksti ja kuvat: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.

Facebooktwitterlinkedin