Jätteenpoltolle pian ilmastohyviksen rooli? Fortum tekee jätevoimalan hiilipäästöistä muovia

Fortumin merikontteja
Facebooktwitterlinkedin

Energiayhtiö Fortum on vienyt onnistuneesti päätökseen pilottihankkeen, jossa Riihimäen jätteenpolttolaitoksen hiilidioksidipäästöistä syntyi metaania. Seuraava vaihe on  hiilidioksidipohjaisten muovien tuotanto.

CCU-pilotin myötä Fortumista tuli yksi maailman ensimmäisistä yrityksistä, joka on onnistuneesti saanut otettua talteen omia hiilidioksidipäästöjään ja valmistanut niistä metaania.

Suomalaisyhtiö kertoo olevansa nyt askeleen lähempänä koko jätteenpolttosektorin mullistamista.

”Hiilidioksidin talteenoton liittäminen jätteenpolton yhteyteen ja sitä kautta päästöjen muuntaminen muoveiksi auttaa vähentämään riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista, parantamaan Euroopan omavaraisuutta sekä eliminoimaan jätteenpolton hiilidioksidipäästöjä”, sanoo Fortumin Carbon2x-hankejohtaja Tony Rehn.

Tutkimuslaboratorio käyttöön loppuvuodesta

“Nyt alkavassa kehitysvaiheessa tavoitteena on löytää oikea teknologia talteenotetun hiilidioksidin muuttamiseksi muoviksi.”

Yhtiö rakentaa seuraavaksi Riihimäen laitosalueelleen tutkimuslaboratorion, joka on määrä ottaa käyttöön kuluvan vuoden lopulla.

”Merikonttiin rakennettu, siirrettävä laboratorio hyödyntää uusinta teknologiaa, jonka avulla voimme testata erilaisia tuotantomenetelmiä hiilidioksidipäästöjemme muuttamiseksi muoviksi”, Rehn kertoo.

Kohti teollisen mitan pilottilaitosta

Rehnin mukaan yhtiö on jo käynnistänyt hiilidioksidipohjaisten muovien tutkimuksen.

“Hiilidioksidipohjaisilla muoveilla on monia eri käyttökohteita. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi elintarvikepakkauksissa, tekstiileissä ja kosmetiikassa”, hän kuvailee.

Riihimäen laitoksen lisäksi Fortumilla on jätteenpolttolaitoksia Tanskassa ja Ruotsissa ja uusi laitos rakenteilla Isossa-Britanniassa. Yhtiö ennakoi CCU-teknologioiden ja ratkaisujen pilotoimista myös näissä laitoksissa.

Fortum valmistelee nyt mahdollista teollisen mittakaavan pilottilaitosta, joka voi käynnistyä viiden  vuoden kuluessa.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Fortum. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan tavoitteena on parantaa jätevirtojen materiaalikiertoa uuden sukupolven kiertotalousratkaisujen avulla. Riihimäellä hiilipäästöistä syntyy jatkossa erikoismuoveja.

Facebooktwitterlinkedin