Infinited Fiber harkitsee miljoonainvestointia Suomeen

Infinited Fiber
Facebooktwitterlinkedin

Infinna-uusiokuidun kehittänyt kotimainen muoti- ja teknologiayritys Infinited Fiber Company aikoo perustaa lippulaivatehtaansa Suomeen.

Yhtiö kartoittaa juuri sopivaa sijaintia 220 miljoonan euron tehtaalleen. Vaihtoehtoina on useita paikkakuntia eri puolilla Suomea.

Infinited Fiber Companylla on tällä hetkellä Espoossa ja Valkeakoskella pilottitehtaat, joiden yhteenlaskettu nimelliskapasiteetti on 150 tonnia vuodessa. Suunnitellun lippulaivatehtaan vuotuinen kapasiteetti on 30 000 tonnia. Se käyttää raaka-aineenaan tekstiilijätettä.

”Suomi on perinteikäs selluloosateollisuusmaa, josta löytyy erinomaista insinööriosaamista sekä vahvaa tahtoa olla kiertotalouden johtavia toimijoita. Harkinnassamme on useita paikkakuntia eri puolilla Suomea, ja tuotantoamme tukeva, valmis infrastruktuuri on yksi lopulliseen päätökseen vaikuttava tekijä”, sanoo Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja perustajajäsen Petri Alava.

Läpimurron kynnyksellä

Infinited Fiber Company on uusiokuitunsa ja teknologiansa kanssa kaupallisen läpimurron kynnyksellä. Tammikuussa 2021 Infinited Fiberin kehittämä uusiokuitu sai brändinimen Infinna.

Infinited Fiberin tavoitteena on, että sen teknologialla tuotettu Infinna-uusiokuitu on markkinoiden käytetyin selluloosakuitu 2030-luvulla.

Maailman muotijättien kiinnostus Infinited Fiber Companyn kehittämää, uutta Infinna-tekstiilikuitua kohtaan on ollut suurta. Uuden tehtaan koko tuotanto suunnataankin vientiin.

”Oman tuotantolaitoksen perustaminen on vastauksemme tähän kasvavaan kysyntään. Teknologian lisensointi säilyy pitkän aikavälin liiketoimintastrategianamme. Tämän tehtaan myötä parannamme Infinnan saatavuutta globaaleilla muoti- ja tekstiilimarkkinoilla lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä”, Alava sanoo.

Weekdayn farkut

Infinna-vaatteet vietiin käsistä

Infinited Fiber Companyn kiertokuituteknologia, joka käyttää raaka-aineenaan tekstiilijätettä, tarjoaa ratkaisun sekä jätteen määrän että luonnonvaroihin kohdistuvan taakan vähentämiseksi.

Maailman ensimmäinen erä suomalaisesta Infinna-uusiokuidusta valmistettuja farkkuja myytiin silmänräpäyksessä loppuun tammikuussa.

”Those sold like crazy!” totesi H&M Groupiin kuuluvan Weekday-brändin edustaja nähtyään, millaisen kysyntäpiikin kierrätyshenkinen farkkumallisto aiheutti heidän verkkokaupassaan.

Weekday sai ensimmäisenä vaatebrändinä maailmassa tammikuussa verkkokauppaansa myyntiin 64 parin erän farkkuja. Ne oli valmistettu puoliksi puuvillasta, puoliksi suomalaisen Infinited Fiber Companyn kehittämästä, poistotekstiileistä valmistetusta uusiokuidusta.

64 paria siksi, että juuri sen verran uusiokuitua Infinited Fiber pystyi ohjaamaan tälle projektille kolmelta pilottilaitokseltaan Espoon Bioruukissa ja Valkeakoskella.

”Meillä oli määrätty määrä kuitua, joka pystyttiin antamaan farkkuvalmistukseen. Kaikki meni kaupaksi. Meille ei jäänyt edes mallikappaletta!” kertoo Infinited Fiberin avainasiakkuusjohtaja Kirsi Terho.

Infinited Fiber Companylle pieni farkkuerä on merkittävä virstanpylväs.

”Olemme todella ylpeitä ensimmäisestä vaatelanseerauksestamme. Nyt kuluttajakin pääsee toteamaan itse, että kierrätyskuitu on yhtä laadukas kuin neitseellinenkin.”

Suljettuun kiertoon

Ei ole ollut helppo polku saattaa uutta kierrätysteknologiaa siihen pisteeseen, että uusiokuidusta aletaan valmistaa isojen brändien vaatteita.

”Meillä on ihan mahtava tiimi, joka on tehnyt tutkimusta ja todella paljon duunia tämän eteen”, Terho kiittelee lähes 30-henkistä työntekijäjoukkoa.

Alun perin kehitystyö sai alkunsa VTT:llä, kun Ali Harlin teki laboratoriokokeita puuvillapohjaisen tekstiilijätteen kemiallisessa kierrättämisessä.

Kehitystyö on edennyt askel askelelta: Teknologian ympärille perustettiin yritys, joka alkoi vuokrata VTT:n tiloja Espoon Bioruukista. Erilaisia kuitueriä on testattu ja kehitetty vuosia.

Infinited Fiber on tutkinut syötteenä tekstiilijätteen lisäksi myös muita selluloosapohjaisia raaka-aineita, kuten pahvia, maatalouden olkea ja puuta.

Kehitystyötä on tehty yhdessä isojen kansainvälisten vaatebrändien, kuten H&M Groupin kanssa.

Teknologiassa puuvillapohjainen tekstiilijäte liuotetaan nesteeksi ja sen jälkeen se regeneroidaan puuvillamaiseksi kuiduksi. Samalla pystytään poistamaan esimerkiksi tekstiiliteollisuuden käyttämät pintakäsittelykemikaalit.

Menetelmä sietää pieniä määriä myös elastaania, joten esimerkiksi farkut kelpaavat hyvin prosessiin. Periaatteessa uusiokuidusta valmistetut farkut voitaisiin siis kierrättää suljetussa kierrossa takaisin farkuiksi.

Vuonna 2019 Weekday ja Game of Thrones -tähtinäyttelijä Maisie Williams suunnittelivat Infinited Fiberin uusiokuidusta tehdyn denim-asun.

Kirsi Terho

Tuotelanseerauksia tulossa

Yrityksellä on yhteistyökuvioita H&M Groupin lisäksi myös muiden brändien kanssa, esimerkiksi Patagonian ja Wranglerin. Kuitukangaspuolella Suominen on iso kumppani.

Terhon mukaan uusia Infinna-kuidusta valmistettuja tuotelanseerauksia on tulossa lisää vielä tämän vuoden puolella.

”Vastuullisuus on vaatebrändeille iso ajuri. Maailmaan ei ole varaa lisätä enää yhtään puuvillapeltoa, tarvitaan kestävämpiä vaihtoehtoja. Vastuullisuus ei ole pelkästään materiaalikysymys, vaan koko tuotantoketjun toimivuutta.”

Useat globaalit muotimerkit ovatkin julkisesti sitoutuneet käyttämään kierrätettyjä tekstiilejä kokoelmissaan.

Maailmanlaajuisesti tekstiilijätettä tuotetaan vuosittain yli 92 miljoonaa tonnia ja tästä suuri osa päätyy kaatopaikoille tai poltettavaksi. Samaan aikaan tekstiilikuitujen kysyntä kasvaa.

Textile Exchange arvioi maailman tekstiilikuitumarkkinoiden kasvavan 30 prosenttia, 146 miljoonaan tonniin, vuoteen 2030 mennessä 111 miljoonasta tonnista vuonna 2019.

Arvoketju rakentumassa suljetuksi

Suomessa on viime vuosina kehitetty monia palasia, joista kestävän tekstiiliteollisuuden kiertotalouden mukainen arvoketju vaatii.

Infinited Fiber Companyn uusi lippulaivatehdas tulee saamaan raaka-ainetta suomalaisilta kerätyistä poistotekstiileistä.

Suomalaiset, kunnalliset jätehuoltolaitokset organisoivat parhaillaan poistotekstiilien erilliskeräystä.

Paimioon puolestaan on rakentumassa täysmittainen poistotekstiilien jalostuslaitos. Seitsemäntoista kunnan omistaman Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n (LSJH) tavoitteena on, että vuonna 2023 jalostuslaitoksessa käsiteltäisiin koko Suomen kotitalouksien poistotekstiilit. Niistä jalostetaan uusiokäyttöön soveltuvia kuituja.

”Lajittelemme kuluttajien poistotekstiilit materiaalikohtaisesti erilaisiin kuituluokkiin LSJH:n ja sen kumppaneiden kehittämällä optisella tunnistustekniikalla. Tämä varmistaa raaka-aineen ja tuloksena olevien kuitutuotteiden laadun. Luodaksemme kestävän arvoketjun tekstiilien kierrätykselle olemme iloisia siitä, että meillä on innovatiivinen liikekumppani, kuten Infinited Fiber Company, joka käsittelee materiaalia edelleen”, sanoo LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä.

Tehdaspäätös syksyyn mennessä

Lopullinen päätös tehdaspaikasta tehdään syyskuuhun mennessä. Tehdas aloittaisi toimintansa vuonna 2024.

Tehtaan prosessilaitteet tulevat kansainväliseltä teknologiakonserni Andritzilta.

”Olemme innoissamme siitä, että voimme yhdessä Infinited Fiberin kanssa luoda uusia, biopohjaisia tekstiilikuituja jätteistä! Tekstiilijätteiden kierrätys on uusi, erittäin mielenkiintoinen laitteiden sovellusalue Andritzille”, sanoo toimitusjohtaja Kati Tuominen.

Yhtiöllä on laitteita sekä tekstiilijätteiden mekaaniseen että kemialliseen kierrätykseen.

Tekstiilijätteiden erilliskeräyksestä tulee pakollista EU:ssa vuonna 2025. Suomi alkaa toteuttaa erilliskeräystä jo tätä ennen, vuonna 2023.

”Olemme innokkaita olemaan mukana kehittämässä uusia biopohjaisia kuituja tekstiilijätteistä ja myös muista selluloosapohjaisista materiaaleista”, Tuominen jatkaa.

 

Kuvat: Infinited Fiber Company. Kirsi Terhon yllä on sataprosenttisesti Infinna-kuidusta tehty mekko.

Infinited Fiber Companyn prosessin materiaaleja vaiheittain: revittyä tekstiilijätettä, esikäsittelystä saatavaa selluloosaa, josta väriaineet ja polyesteri on poistettu, selluloosakarbamaattipulveria, nesteeksi muutettua selluloosakarbamaattia sekä oikeanpuoleisimmassavalmista selluloosakarbamaattikuitua eli Infinnaa.

Kuva: Weekday. Weekdayn myymä rajallinen kokoelma vietiin käsistä.

 

Facebooktwitterlinkedin