FISS – Teolliset symbioosit -toimintamalli lähtemässä hyvin liikkeelle

Facebooktwitterlinkedin

30.1.2015

Teollisissa symbiooseissa yritykset luovat uuttaa liiketoimintaa ja lisäarvoa tuovia tuotteita hyödyntämällä tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja. FISS on yhteistyöhön perustuva toimintamalli, jolla autetaan yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnyttämään uutta kiertotalouteen perustuvaa liiketoimintaa.

FISS lanseerattiin syksyllä 2014 ja ensimmäinen yrityksiä verkottava työpaja pidettiin lokakuussa Kemissä. Lapin alueella toimintaa koordinoi Kemin Digipolis. Nyt alueellinen toiminta on nytkähtänyt reippaasti liikkeelle, kun Pohjois-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen seuduille on saatu alueellinen FISS organisaattori EAKR-rahoituksen turvin. Pohjois-Karjalassa toimintaa koordinoi PIKES yhdessä KETI:n ja Joensuun tiedepuiston kanssa.  Kymenlaakson pohjoisosassa organisoijana toimii Kouvola Innovation. Cursor vastaa Kymenlaakson eteläosasta ja Päijät-Hämeestä. Tavoitteena on saada toiminta käyntiin asteittain kaikkialla Suomessa. Toivomme saavamme mukaan muitakin hyviä alueellisia hankkeita, joilla on osaavat tekijät, jotta toiminta saadaan aktiivisesti liikkeelle ja tuloksia aikaan.

Alueelliset organisoijat verkottavat ja auttavat käytännön edistämistyössä

He aktivoivat yrityksiä, järjestävät työpajoja ja ylläpitävät tietokantaa, johon kerätään yritysten tarvitsemia tai ylimääräisiä resursseja, sekä avustavat symbioosien toteutuksessa. FISS:in alueelliset organisoijat kootaankin helmikuussa koulutukseen, jossa he saavat oppia ja kokemuksia Britannian teollisten symbioosien (NISP) -ohjelman koordinaattorilta sekä käytännön työkaluja teollisten symbioosien edistämiseen alueellaan.

Helmikuu on aktiivista teollisten symbioosien aikaa, sillä 3. helmikuuta Porissa järjestetään seuraava FISS-työpaja, jossa tavoitteena on tunnistaa mahdollisia synergioita Porin seudulla. Lisätietoja tilaisuudesta löytyy Motivan verkkosivuilta tapahtumista.

Asiantuntijayhteistyöllä ja yhteiskehittämisellä uusia ratkaisuja

Teollisten symbioosien edistämisessä ja uusien ratkaisujen löytämisessä hyödynnetään asiantuntijayhteistyötä pyrkien hyödyntämään olemassa olevaa tietoa ja osaamista sekä tarvittaessa käynnistämällä uusia kehityshankkeita. Oikeiden asiantuntijoiden löytämisessä voidaan hyödyntää tätä varten kerättyä ”asiantuntijapoolia”, eli eri tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden henkilöistä koostuvaa verkostoa, joka on yritysten ja fasilitaattoreiden käytössä. Asiantuntijayhteistyön ja yhteiskehittämisen kautta pyritään siihen, että osaaminen ja tutkimustieto saadaan vietyä käytäntöön mahdollisimman tehokkaasti ja toisaalta uusille tutkimustarpeille löydetään sopivat tutkimuskumppanit.

Kiinnostuitko ja kaipaatko lisätietoa?

Teollisetsymbioosit.fi -sivusto esittelee esimerkkejä suomalaisista teollisten symbioosien caseista. Sivusto laajenee vuoden 2015 alussa FISS:in tietokanavaksi ja viestintäalustaksi. Aiheesta ilmestyy uutiskirje, joka kokoaa noin neljästi vuodessa, mitä uutta teollisten symbioosien ympärillä tapahtuu niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Uutiskirjeen voi tilata sivustolta.

Ota yhteyttä: Paula Eskola, puh. 040-5552961, etunimi.sukunimi@motiva.fi

Facebooktwitterlinkedin