Rajoja ylittämässä

Facebooktwitterlinkedin

Julkaistaan pääkirjoituksena Uusiouutisten juhlalehdessä 4/2017.

 

Haluan matkustaa parinkymmenen kilometrin mökkimatkan, mutta en halua omistaa autoa. Haluan syödä ravintolassa, joka ei tuota ruokajätettä. Haluan kierrättää pakkausjätteet.

Haluan kännykän, jonka voi helposti korjata ja päivittää. Haluan voida valita vaatekaupassa minkä tahansa vaatteen tietäen, että se on ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi tuotettu.

Haluan elää niin, että hiili- ja materiaalijalanjälkeni sopii muiden ihmisten jälkien kanssa tälle maapallolle.

Meistä moni ajattelee näin. Meillä, kuluttajilla, on jo kiertotalouteen liittyviä tarpeita ja toiveita. Odotamme, että tuotanto ja yritykset sekä yhteiskunta tarjoaisivat niihin ratkaisuja, tuotteita ja uusia palvelumalleja.

Edelläkävijäyritykset niin Suomessa kuin maailmalla ovat jo muuttaneet liiketoimintaansa vastatakseen kiertotalouden tarpeisiin. Julkisen ja yksityisen sektorin toimijat ja organisaatiot ovat alkaneet etsiä toimintamalleja, jotta tämä yksi maapallomme ja sen resurssit riittäisivät.

Suomessa on paljon kiertotalousosaamista. Tämä lehti sekä lehden liitteenä oleva Circwaste-lehti esittelevät tätä työtä. Lisää hyviä esimerkkejä on myös Sitran kokoamalla kiertotalouden kiinnostavimmat -listalla.

Monet alussa kuvailemistani tarpeista ovat sellaisia, että yrityksen tai toimijan on hyvin vaikea toteuttaa niitä yksin. Niiden toteutumiseksi tarvitaan yleensä muutoksia myös ajattelutavoissa, asenteissa, toimintaympäristössä, tuotantoketjuissa, teollisissa ekosysteemeissä ja markkinamekanismeissa. Tarvitaan paradigmamuutosta.

Yhteistyössä on voimaa tehdä sellainen muutos. Ison mittakaavan muutokseen tarvitaan monenlaista yhteistyötä, monella tasolla. Yhteistyötä, joka ylittää niin yritysrajat, sektorirajat kuin valtioiden rajat. Haluatko olla mukana?

Facebooktwitterlinkedin