Matkailualan biojäte kiertoon Lapissa

Facebooktwitterlinkedin

Lappilaiset matkailualan yritykset pääsevät vihdoin vastaamaan kyllä turisteille, jotka kyselevät, voiko teillä kierrättää biojätteitä.

Lassila & Tikanoja on käynnistänyt tammikuussa biojätteen erilliskeräyksen ravintoloista ja majoitusalan yrityksistä Ylläs-Levi-Kittilä-Pello-alueella.

L&T kuljettaa Lapista keräämänsä biojätteet käsiteltäväksi Ouluun, Kiertokaaren laitosalueella sijaitsevaan Gasumin biokaasulaitokseen. Siellä jätteistä syntyy lannoitetta ja polttoainetta.

Pienentääkseen kuljetusten hiilijalanjälkeä L&T ajaa biojätereitin uusiutuvalla Nesteen My-dieselillä.

”Käynnistämme nyt ensimmäisen biojätteen keräysreitin, ja kasvatamme toimintaa sitä mukaa, kun lisää matkailu- ja ravintolayrityksiä sekä kaupanalan yrityksiä liittyy mukaan”, L&T:n Ympäristöpalveluiden liiketoimintapäällikkö Marko Kaveri kertoo.

 

Laajenee Muonioon ja Pallakselle

 

Palvelun kysyntä on ollut jo niin kovaa, että L&T suunnittelee keräyksen laajentamista myös Muonioon ja Pallakselle. Yhtiö myös suunnittelee jatkossa alkavansa kerätä yrityksistä biojätteen lisäksi myös metallia, lasia ja muovia, mikäli riittävästi asiakkaita haluaa mukaan.

Alueen yritykset toivottavat uudet palvelut tervetulleiksi. Lapin matkailuyrityksille on tullut jo paineita vastuullisen kierrätyksen järjestämisestä.

Esimerkiksi Lapland Hotels -ketjun ravintolatoimenjohtaja Esa-Matti Tamminen sanoo, että Lapissa kierrätyksen suurimpana haasteena on ollut se, ettei alueella ole ollut selkeää toimijaa, joka olisi ottanut vastuun kierrätettävien jätteiden keräämisestä yrityksiltä.

”Ei riitä, että vain lajittelemme. Koko ketju täytyy hoitaa vastuullisesti.”

Matkailuala esimerkkinä

 

Tammisen mukaan matkailijat tulevat hakemaan Lapista puhdasta luontoa, joten matkailualan yritysten on toimittava ympäristö- ja jätehuoltoasioissa esimerkillisesti:

”Suomi ja Lappi ovat puhdas luontokohde. Puhtauden säilyttäminen on kansallisestikin tärkeää. Me haluamme olla mieluiten eturintamassa.”

Pidä Lappi Siistinä ry:n järjestökoordinaattori Sanna Alaruikka pitää biojätteen keräystä luonnollisena seuraavana askelena, sillä Lapissa on jo tehty paljon töitä esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseksi.

”Biojätteen kerääminen hyötykäyttöön vastaa matkailijoiden huoleen siitä, etteivät he lomallaan pysty lajittelemaan yhtä tehokkaasti kuin kotona. Biojätteen erilliskeräys kiinnostaa myös paikallisia, koska oma komposti ei ole aina mahdollinen”, Alaruikka selventää.

 

Palvelua on odotettu

 

Lapissa tehdään vuosittain noin 2,6 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä. Vähintään saman verran matkailijoita vierailee alueella niin, ettei heistä saada tarkkaa tietoa virallisiin tilastoihin.

”Jokainen matkailija jättää jälkeensä jätettä, jolle ei aina ole ollut kierrätysmahdollisuuksia. Nyt olemme vastanneet asiakkaiden huutoon. Haluamme edistää näin vastuullisuutta, jätehuoltoa ja kierrätystä”, totesi Rovaniemen seudun yksikönpäällikkö Jani Sivupuro. Hän kertoi käynnistyneestä kierrätyksestä Pidä Lappi Siistinä ry:n ympäristöseminaarissa Levillä tammikuun lopussa.

Hän kertoi, että biojätteen erilliskeräyksen käynnistämisestä on tullut yrittäjiltä pelkästään positiivista palautetta.

”Yritykset sanovat, että tätä on odotettu.”

Bionaattorin kierrokset käyntiin

 

Seminaarivieraat pääsivät omin silmin näkemään biojätettä Lapissa keräävän jäteauton, Bionaattorin. Auto sai kahdella ensimmäisellä biojätteen keräyskierroksellaan haalittua talteen jo yli 10 000 kiloa biojätettä.

Lapland Hotels & Safaris -yhtiön Maria Astrén kiitteli seminaarissa, että kierrätys yrityksistä on päässyt nyt liikkeelle Lassila & Tikanojan kanssa:

”Aikaisemmin ei ollut mahdollisuutta kerätä biojätettä hotelleista Rovaniemen pohjoispuolella. Nyt se on mahdollista myös Levillä, Ylläksellä, Oloksella ja Pallaksella.”

 

Seuraavana muovi

 

Biojätteen lisäksi etenkin muovin kierrätys kiinnostaa paitsi matkailijoita ja paikallisia asukkaita, myös yrityksiä.

”Jatkossa toivomme, että pystymme vielä tehostamaan jätteen keräystä. Esimerkiksi muovijätettä tulee tosi paljon.”

Astrén ihmettelee, että vaikka kotitalouksille on jo tarjolla muovipakkausjätteen keräyspisteitä kuten RINKI-ekopisteverkoston ja kunnallisten jätelaitosten tarjoamat aluekeräyspisteet, yrityksille vastaavia palveluita ei juuri ole.

Pohjoisin Suomen Uusiomuovi Oy:n ylläpitämä yrityspakkausterminaali sijaitsee tällä hetkellä Rovaniemellä. Myös Kajaanista, Ylivieskasta, Kempeleeltä, Oulusta ja Kemistä löytyy yrityspakkausterminaalit.

Suomen Uusiomuovin kehitysjohtaja Peter Rasumussen kertoi Pidä Lappi Siistinä ry:n seminaarissa organisaation toivovan, että jokin paikallinen yritys investoisi tarvittavaan kalustoon, jotta muovin keräys ja kuljetus toimisi myös Rovaniemen pohjoispuolelta.

Levillä on tehty jätehuollon kehittämissuunnitelma, joka on arvioinut esimerkiksi sitä, kuinka paljon muovipakkauksia syntyy ravintolatoiminnassa. Määrä on noin 350 tonnia vuodessa. Levi Ski on toteuttanut kuluttajien muovipakkausten keräyksen laskettelurinteiden ala-asemilla, mutta jätettä on vaikea saada toimitettua kierrätykseen saakka.

Jätehuollon kehittämissuunnitelma näkeekin ratkaisuksi paikallisen yhteistyön erilaisten jätealan toimijoiden kesken.

 

Kuvat: Elina Saarinen ja L&T. Lassila & Tikanoja on käynnistänyt tammikuussa biojätteen erilliskeräyksen ravintoloista ja majoitusalan yrityksistä Ylläs-Levi-Kittilä-Pello-alueella. Jätteet kerätään Bionaattorilla.

Harvalla laskettelukeskuksella tai golf-kentällä on erillinen jäteastia muovipakkausjätteelle. Levi Ski:n matkailualueelta sellainen löytyy. Ongelmana on ollut, ettei kerättyä muovipakkausjätettä ole ollut helppoa saada toimitettua Kittilän Sirkan kylästä jatkokäsittelyyn kierrätystä varten.

Pidä Lappi Siistinä ry:n ympäristöseminaarissa keskusteltiin etenkin Lapin alueen jätehuollon haasteista.

Facebooktwitterlinkedin