Keräysastioita kaivettu pois Satakunnassa

Facebooktwitterlinkedin

19.6.2017

 

Pakkausjätteen keräysjärjestelmän muutos on vaikuttanut Satakunnassa näkyvällä tavalla: Muutaman vuoden käytössä olleita syväkeräysastioita on kaivettu ylös ja poistettu käytöstä. Tilalle on tuotu kontteja ja liikuteltavia astioita.

 

Elina Saarinen

 

Kesäkuun alussa Säkylän K-Supermarketin pihasta kaivettiin ylös neljä Molokin 5-kuutioista Domino-syväkeräysastiaa. Molokin Mervi Kailaston mukaan astiat olivat ehjiä ja käyttökuntoisia. Ne oli asennettu viisi vuotta sitten palvelemaan metallin, lasin ja pahvin keräyksessä.

 

Kyseinen keräyspiste siirtyi alueelliselta jätelaitokselta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n hoidettavaksi. Ringin kilpailuttama operaattori toi ekopisteelle oman keräyskalustonsa, joka vaihtelee tarpeen mukaan. Keräysastiat ovat nyt pika- ja etukontteja sekä joissain paikoissa myös 240- ja 600 -litraisia astioita.

Kuvat: Mervi Kailasto.

 

Tuhansien eurojen kulut

Satakunnassa poistetaan kesän aikana neljä muutakin syväkeräysastiapistettä. Ylösnostokulut nousevat lähes 10 000 euroon. Kulut maksaa jätelaitos Loimi-Hämeen Jätehuolto (LHJ).

”Meistä riippumattomista syistä joudumme poistamaan uusia ja hyvin toimivia pisteitä, joista osa on asennettu vasta muutama vuosi sitten Satakierron alueelle hyötyjätteiden keräystä varten. Astiat olivat kalliita ja niiden ylösnostokin on kallista”, toteaa Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n aluepäällikkö Sanna Matintalo.

Kustannukset harmittavat Matintaloa, koska kulut on katettava jätehuollon perusmaksuilla, eikä niillä saa asukkaille lisää palveluita. LHJ on koittanut kattaa kuluja kaivattamalla astiat ehjänä ylös ja tarjoamalla niitä kyläyhdistysten ja kuntien käyttöön. Miksi astiat on kaivettava ylös?

”Tässä ei ole sen dramaattisemmasta asiasta kyse kuin siitä, että jätelaitoksen ei kannata pitää omaa keräyspistettään samassa paikassa, mihin Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on perustanut oman ekopisteensä”, Sanna Matintalo huomauttaa.

 

Taustalla lainsäädäntö

Lainsäädäntö määräsi, että pakkausjätteen keräys on siirrettävä pakkausten tuottajien vastuulle. Tuottajat ovat organisoineet tehtävän tuottajayhteisöjen ja Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kautta. RINKI on perustanut Suomeen lakisääteisen määrän ekopisteitä. Satakunnassa RINKI on päätynyt järjestelyyn, joka poikkeaa muusta Suomesta. Satakunnassa sopimuskumppanina toimii Veikko Lehti Oy.

”Olemme päättäneet hoitaa yhden urakka-alueen, tämän Satakunnan, kokonaisurakkapalveluna niin, että Veikko Lehti saa hoitaa keräyksen itse valitsemallaan kalustolla. Sopimuksen mukaan välineiden pitää olla turvallisia käyttää ja standardien mukaisia”, sanoo RINKI Oy:n aluepäällikkö Harri Patana.

RINKI on pyrkinyt muualla Suomessa siihen, että sen ylläpitämät ekopisteet olisivat käyttäjille paitsi turvallisia ja toimivia, myös visuaalisesti yhdenmukaisia. Satakunnassa ekopisteitä hoidetaan nyt monenkirjavalla kalustolla.

”Haluamme kerätä kokemuksia siitä, miten järjestelmä toimii, kun ostamme sen kokonaispalveluna. Seuraamme toimivuutta jatkuvasti koko Suomessa ja mietimme kokemusten perusteella jatkoa”, Patana toteaa.

Säkylässä ekopisteen kanssa samalla tontilla toimiva kauppias ei ole uuteen kalustoon tyytyväinen:

”Entinen Molok-systeemi oli hyvä, vaikka ehkä hieman liian pieni. Ne olivat tyylikkäämpiä kuin nämä liikuteltavat astiat, jotka ovat mielestäni epäsiistejä”, kommentoi Säkylän K-Supermarketin kauppias Jussi Tainio.

 

”Joustavampi järjestely”

Veikko Lehti Oy käyttää omaa kalustoaan keräyspisteissä. Siksi syväkeräysastioita on nyt nostettu muutamissa paikoissa ylös, koska ne jäisivät muuten tyhjän pantiksi ja aiheuttaisivat ylläpitokuluja.

”Meidän tapamme toimia on kustannustehokkaampi ja joustavampi kuin syväkeräysastioihin pohjautuva. Voimme tuoda pienempiä ja suurempia astioita aina tarpeen mukaan. Syväkeräysastioiden kokoa ei olisi yhtä helppoa muuttaa. Tyhjennyksiä tehdään sen mukaan, miten astiat riittävät”, Veikko Lehti Oy:n toimitusjohtaja Esa Lehti perustelee.

Yhtiöllä on Ringin kanssa määräaikainen sopimus keräyspalvelusta. Esa Lehti kertoo, että asukkaat ovat ilahduttavasti lisänneet koko ajan ekopisteiden käyttöä. Hän iloitsee myös muovinkeräyksen aloittamisesta yli 10 000 asukkaan taajamissa.

”Saanto kehittyy koko ajan ja tarkistamme rytmiä sen mukaan. Tähän on suhtauduttu positiivisesti”, Lehti toteaa.

”Meille ei ole kantautunut Satakunnasta sen enempää negatiivista palautetta pisteiden roskaantumisesta kuin muualtakaan Suomesta. Syväkeräysvälineiden ylöskaivamisesta on kyllä tullut palautetta”, Ringin Harri Patana sanoo.

Sanna Matintalon mukaan LHJ:lle on kuitenkin tullut ekopisteiden kalustosta negatiivista palautetta, vaikka kyseiset pisteet eivät enää olekaan LHJ:n vastuulla.

”Ymmärrän toki, että Ringin täytyy miettiä kustannuksia, mutta olisi ehkä pitänyt tarkemmin määritellä pisteiden laatutaso”, Matintalo sanoo.

Facebooktwitterlinkedin