Yli miljoona euroa Oulun yliopistoon kiertotalouden materiaalitutkimukseen

Facebooktwitterlinkedin

Oulun yliopiston kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö on saanut alkuvuoden aikana kolme uutta tutkimushanketta kiertotalouden materiaalitutkimukseen. Oulun yliopiston osuus hankkeiden budjeteista on yli 1,3 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyvät tämän kevään aikana ja päättyvät vuosina 2020 ja 2021.

  • Sivuvirtapohjaiset kevyet komposiittivaahdot geopolymerisoimalla (FLOW)

Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia materiaaleja vielä hyödyntämättömistä metalliteollisuuden kuonista ja mineraalivillaeristejätteestä. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia keveitä ja kestäviä geopolymeerimateriaaleja, joita voidaan käyttää esimerkiksi akustiikkapaneeleina, eristemateriaaleina, laattoina tai pihakivinä. Projekti huipentuu pilotointiin, jossa kehitettyjä materiaaleja valmistetaan teollisessa mittakaavassa. Hanke on saanut rahoituksen EU:n ERA-MIN 2 -ohjelmasta.

Business Finlandin lisäksi hanketta rahoittavat neljä Suomessa toimivaa yritystä: Saint-Gobain Finland Oy, Kiertokaari Oy, SSAB Europe Oy, ja Destaclean Oy. Kansainväliset tutkimuspartnerit ovat Slovenian rakennusteknillinen tutkimusinstituutti (ZAG), ja italialainen Modena e Reggio Emilia -yliopisto.

 

  • Eko-innovatiivisen betonointiteknologian kehittäminen arktiselle alueelle (ARCTIC-ecocrete)

Hanke on Interreg Pohjoinen 2014–2020 -ohjelman rahoittama Oulun yliopiston, Luulajan teknillisen yliopiston ja Norut Narvikin yhteinen kolmivuotinen hanke.

Hankkeen päätavoite on parantaa arktisen alueen kilpailukykyä, elinvoimaisuutta ja työllisyyttä kehittämällä yhteistyössä pohjoisen alueen keskeisten tutkimus- ja yritysosapuolien kanssa arktisiin olosuhteisiin soveltuvia betonilaatuja ja tuotantoteknologioita, jotka ovat ympäristöystävällisiä, energiatehokkaita ja hyödyntävät kestävästi alueellisia teollisuuden ja voimalaitosten sivuvirtoja.

 

  • Robotiikka geopolymeerimateriaalien tutkimuksessa ja valmistuksessa (GEOBOT)

Hankkeen tavoitteena on nopeuttaa ja automatisoida geopolymeerien materiaaliominaisuuksien hakua robotiikan, älykkään ohjauksen, sensoriikan ja mittauksen avulla. Materiaalien kehitystyössä tutkitaan ja automatisoidaan seossuhteiden vaikutusta geopolymeerien ominaisuuksiin sekä materiaalien automaattista mittausta. GEOBOT-hanke luo uutta liiketoimintaa, kasvua ja kansainvälistymistä Pohjois-Pohjanmaan materiaalitehokkuudesta hyötyville yrityksille.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Biomimetiikan ja älykkäiden järjestelmien tutkimusryhmän ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -rakennerahasto-ohjelmasta ja Boliden Harjavalta Oy, Keliber Oy ja Saint-Gobain Finland Oy.

Facebooktwitterlinkedin