Vastuullista vappua

Facebooktwitterlinkedin

Vappu on ilon ja kevään juhla, mutta samalla yksi vuoden roskaisimmista tapahtumista. Miten lajitella oikein vappujuhlien jätteet?

Vappuhulinoissa kulkee kevyesti mukana pieni pussi, jolla saat vietyä roskat mukanasi. Yleiset roska-astiat voivat olla vappuna tupaten täysiä.

Paperiset vappuhuiskat kannattaa säästää ja käyttää uudestaan ensi vappuna. Kun ne ovat tiensä päässä, ne kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan. Paperinkeräykseen ne eivät käy sisältämiensä kemikaalien ja väriaineiden takia, ei myöskään serpentiini.

Taitava askartelee itse vappuhuiskan leikkaamalla värikkäistä aikakauslehdistä tai vanhoista muovipusseista suorakaiteen muotoisia kaistaleita, niittaamalla suikaleet yhteen ja kietomalla ne kepin päähän. Kestoserpentiiniä puolestaan voi virkata itse.

Ilmapallot menevät sekajäteastiaan tai polttokelpoisen jätteen astiaan, samoin foliopallot, joissa on niin paljon väriä ja muovipinnoite, ettei niitä voi laittaa metallinkeräykseen. Vappupallon voi myös säästää ja käyttää askartelussa. Ethän jätä vappupalloa luontoon?

Tippaleipien ja munkkien paistoon käytettyä rasvaa ei kannata kaataa viemäriin. Rasvan voi pakata juoksevana vaikka tyhjään maitotölkkiin, sulkea teipillä ja laittaa sekajätteisiin. Jos rasvaa on vähän, sen voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen.

Pantilliset kuohuviinipullot palautuvat pullonpalautuspisteeseen, pantittomat kuuluvat lasijäteastiaan. Sipsipussin voi kierrättää muovinkeräysastiaan.

Martat ovat koonneet ekologisia vappuvinkkejä. Esimerkiksi vappupiknikin voi suunnitella sellaiseksi, ettei siihen tarvita kertakäyttöastioita. Kokeile vaikka hedelmävartaita!

Facebooktwitterlinkedin