Uusi sopimus tuo pakkausjäteastiat kolmelle miljoonalle suomalaiselle

Muovijateastialla
Facebooktwitterlinkedin

Entistä useampi suomalainen saa pian pakkausjätteiden keräysastiat omalle kotipihalleen. Lajittelu on helppoa, kun oikeat astiat löytyvät läheltä.

Suomen Kiertovoima ry KIVO, Kuntaliitto ja pakkausten tuottajayhteisöt allekirjoittavat tänään 22.12.2021 historiallisen sopimuksen yhteistyöstä. Kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset kerätään kaikista vähintään viiden asunnon taloyhtiöistä 1. heinäkuuta 2023 alkaen.

Sopimus linjaa toimintatavat, joilla keräys ja siihen liittyvä neuvonta käytännössä toteutetaan.

Yli viiden asunnon kiinteistöjä on Suomessa yli 75 000. Sopimuksen piirissä on 94 prosenttia suomalaisista.

Sopimus selkeyttää eri toimijoiden välistä vastuujakoa ja helpottaa asukkaiden lajitteluarkea. Yksityiset jätehuoltoyritykset saavat sopimuksen myötä lisää liiketoimintaa jäteastioiden tyhjentämisessä, kuljettamisessa ja kierrättämisessä.

Käytännössä kunnat ja pakkausten tuottajat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä asukkaiden pakkausmateriaalien keräämiseksi jo aikaisemminkin. Kesällä 2021 voimaan astunut jätelakiuudistus kuitenkin laajensi pakkausten tuottajavastuullisten yritysten velvoitteita ja edellytti kunnilta ja tuottajilta sopimusta yhteistoiminnasta.

Sekä kunnat että pakkausten tuottajat ovat tyytyväisiä yhteistyösopimuksen syntymiseen.

“Tapa, jolla pakkaustuottajat ja kunnat kannustetaan yhteistyöhön pakkausjätteiden keräämisessä asuinkiinteistöiltä, on hyvää vastuunjakoa”, kommentoi Suomen Kuitukierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Salmi KIVOn tuoreessa uutiskirjeessä.

Salmi aloitti joulukuun alussa myös Suomeen perustettavan, kaikki pakkausmateriaalit kattavan Suomen Pakkaustuottajat Oy:n vt. toimitusjohtajana.

Kuntien jätelaitoksia ja -yhtiöitä edustavan KIVOn toimitusjohtaja Riku Eksymän mukaan jätehuollon yhtenäisempi toteuttaminen, selkeämpi työnjako ja yhteistyö ovat entistä tärkeämpiä kiristyvien kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi:

”Yhteistyösopimuksen aikaansaaminen ja siitä alkava käytännön työ on osoitus vastuutoimijatahojen yhteisestä näkemyksestä, miten pakkausjätteiden erilliskeräys on järkevintä toteuttaa”, Eksymä toteaa.

Sopimuksen toteutumista seuraa tehtävään nimetty ryhmä.

 

Teksti ja kuva: Elina Saarinen. Keräysastia kullekin pakkausjätteelle löytyy tulevaisuudessa jopa kotipihalta.

Facebooktwitterlinkedin