Uudenmaan kiertotalouslaakso vauhdittaa yhteistyötä – ”Kiertotalous ei tunne rajoja”

Kiertotalouslaakson avajaiset
Facebooktwitterlinkedin

Sakset leikkasivat poikki nauhan, joka yleensä estää kulkua ja rajaa alueita.

Tällä symbolisella eleellä Uudenmaan liiton johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys lanseerasi käyntiin Uudenmaan kiertotalouslaakson 9. helmikuuta 2023, yli 250 osanottajan edessä.

”Tämä tarkoittaa, että lähdemme nyt yhdessä murtamaan kaikkia esteitä. Näin käynnistetään kiertotalouden laakso. Alueen toimijat vievät yhdessä Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä”, Tynys kuvaa.

Työpajoissa käytäntöön

Laakso tavoittelee kiertotaloudesta uutta liiketoimintaa ja liikevaihdon kasvua yrityksille ja yhteistyön lisäämistä aktiivisen tuen avulla.

Uusia ratkaisuja, pilotteja ja työpaikkoja haetaan erityisesti rakentamisen, ruoan, sähkö- ja elektroniikkaromun sekä muovin ja tekstiilien parista.

Kevään aikana käynnistyvät näistä teemakohtaiset työpajat. Lisäksi työpajoja pidetään jakamistaloudesta.

Työpajoista ja niiden valmistelusta tiedotetaan lisää kiertotalouslaakson verkkosivuilla ja uutiskirjeissä.

”Uusimaa on otollinen paikka toimia kiertotalouden kokeilualustana sekä tiennäyttäjänä. Täällä on materiaalivirtoja, vahvoja toimialueita, laaja toimijaverkosto ja osaamista”, kertoo Uudenmaan kiertotalouslaakson projektipäällikkö Simo Karetie Uudenmaan liitosta.

Laakso tuo yhteen kunnat, yritykset, tutkimus- ja kehitysyhtiöt, hanketoiminnan ja paikalliset klusterit yhteiselle kehittämisalustalle, joka kytkee toimijat yhteen ja tarjoaa mahdollisuuksia kokeilulle ja pilotoinnille.

Uudenmaan liitto ja CLIC Innovation mahdollistavat laakson toiminnan.

Tiina Laiho CLIC Innovationista kertoo, että laakson esiselvitysvaiheessa terävöityi neljä pilaria, joiden varaan työtä kannattaa rakentaa: yhteistyö, verkostoituminen, yhteiskehittäminen ja osaaminen.

”Kiertotalous ei tunne rajoja”, Laiho kiteyttää.

Siksi laakson toimijat korostavatkin myös yhteistyötä eri maakuntien ja eri alueiden kiertotaloustoimijoiden välillä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Uudenmaan kiertotalouslaakson käynnistymistilaisuudessa oli noin 250 osanottajaa.
Uudenmaan kiertotalouslaakson käynnistymistilaisuudessa oli noin 250 osanottajaa.

Alkuja liiketoimintaan

Pia Tynys muistuttaa, että seudulla tehdään jo paljon. Esimerkiksi vuonna 2021 Uudellamaalla kiertotalouden parissa toimi yli 300 hanketoimijaa lähes 70 hankkeessa.

CLIC Innovationin Pirjo Kaivos ja VTT:n Inka Orko toivovat laaksosta alustaa, joka vahvistaa yhteistyötä ja nostaa jo tehdyn hyvän työn lentoon.

”Yhdessä pystymme ratkaisemaan systeemisiä haasteita”, Kaivos sanoo.

”Toivon, että näin saisimme tuotua toimijoita aidosti yhteen ja konkretisoitua työtä liiketoiminnan iduiksi ja arvoketjuiksi”, Orko toteaa.

Rohkeutta kokeilla

Käynnistystilaisuuden alussa puhunut Holland Circular Hot Spotin johtaja Freek van Eijk kertoi Amsterdamin ja Rotterdamin kiertotaloustyöstä, ja summasi, että kiertotaloudessa yhdessä voi olla menestyneempi kuin yksin.

”Eikä tarvitse odottaa olevansa heti täydellinen. Voi kokeilla ja erehtyä ja oppia vähitellen yhdessä.”

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Tero Pajukallio. Uudenmaan kiertotalouslaaksosta tulee yhteistyötä vauhdittava alusta.

Facebooktwitterlinkedin