Tekoäly lajittelee nyt pakkausjätteet

Facebooktwitterlinkedin

Pakkausjätettä lajitteleva tekoälyrobotti ei väsy. ZenRobotics uskoo uudelle tuotteelleen olevan globaalit markkinat.

 

Suomalainen ZenRobotics lanseeraa uuden robottilajittelijan, joka on tarkoitettu pienten ja kevyiden jätejakeiden nopeaan, automaattiseen lajitteluun. ZenRobotics Fast Picker sopii esimerkiksi pakkausjätteen, kotitalousjätteiden sekä kaupan ja teollisuuden jätteiden laitosmaiseen lajittelemiseen.

”Olemme alusta asti suunnitelleet, että ensimmäinen tekoälyrobotiikan sovelluksemme lajittelee raskasta rakennus- ja purkujätettä. Nyt tämä toimii hyvin. On tullut aika laajentaa muille jätemarkkinoille. ZenRobotics Fast Picker sopii hyvin noin kilon painoisten ja sitä pienempien jätekappaleiden lajitteluun”, taustoittaa ZenRoboticsin toimitusjohtaja Timo Taalas.

Yhtiö on myynyt viitisenkymmentä ZenRobotics Heavy Picker -robottia ympäri maailmaa rakennus- ja purkujätelaitoksiin. Taalas kertoo, että nyt lanseerattava, tekoälyrobotiikkaa hyödyntävä laite on noin kaksimetrinen ja kaksi kertaa nopeampi ja kolme kertaa halvempi kuin suurikokoinen Heavy Picker.

”Emme ole vielä tehneet numerokohtaisia arvioita eri markkina-alueista, mutta näitä on hyvät mahdollisuudet myydä Suomeenkin. Kyse on jätteistä, joita Suomessa syntyy paljon, ja niille on Suomessa myös käsittelylaitoksia.”

Pienikokoisen robotin voi asentaa myös olemassa olevan käsittelylinjan täydennykseksi. Se käy erilevyisiin kuljettimiin. Lajittelu toimii itsenäisesti ympäri vuorokauden. Tekoäly nimeltä ZenbrAIn oppii nopeasti tunnistamaan halutut jätemateriaalit, ja asiakas voi myös kouluttaa tekoälyä itse.

Yhtiö lanseerasi uuden robottiyksikön huhtikuun lopussa Las Vegasissa WasteExpo-messuilla. Euroopan lanseeraus tapahtuu toukokuun puolivälissä IFAT-messuilla Münchenissä.

 

Softalla ja raudalla

Kymmenen vuotta tekoälyrobotiikkaa kehittänyt ZenRobotics on tehnyt pitkän työn tuotekehityksessä. Taalas kertoi Kasvu Open -sparrauskisan kiertotalouden kasvupajassa Helsingissä myös yrityksen taipaleelle mahtuneista virheistä:

”2012 palkkasimme liikaa softakehittelijöitä, mikä johti siihen, että yritimme ratkaista ohjelmistojen avulla ongelmia, jotka olisi pitänyt ratkaista raudalla. Käytimme esimerkiksi paljon aikaa siihen, miten ohjelmoisimme robotit tunnistamaan materiaaleja päällekkäisestä kasasta. Ratkaisu oli kuitenkin laittaa hihan alkuun tärypöytä, joka rikkoo kasan ja levittää materiaalit kauniisti hihnalle”, Taalas antaa esimerkin.

Vuonna 2014 yhtiö päätti suunnitella kokonaan uudet robotit. Toisen sukupolven robotiikka osoittautui hyväksi ratkaisuksi.

Vuonna 2016 tuotteeseen saatiin ominaisuus, jonka avulla asiakas pystyy itse kouluttamaan tekoälyrobotiikan lajittelemaan kulloinkin halutut materiaalit talteen.

Viime vuonna yhtiö on hionut kuntoon huolto- ja koulutusorganisaatiotaan palvelemaan asiakkaitaan globaalisti.

Markkinat jätehuollon tekoälyrobotiikalle näyttävät Taalaksen mukaan houkuttelevilta. Pelkästään Euroopassa syntyy neljä miljardia jätetonnia eli 10 000 neljän jalkapallokentän ja kuusikerroksisen kerrostalon kokoista valtamerilaivallista. Euroopan jätehuoltobisnes on yli 70 miljardin euron arvoinen.

”Vuonna 2025 ZenRobotics on tilanteessa, jossa meillä on tuotteita monissa eri jätekategorioissa ja toimintaa ympäri maailmaa. Olemme tämän alan pioneereja. Silloin meillä on ehkä jo kilpailijoitakin, joita verrataan meihin”, Taalas visioi.

 

Kuva: ZenRobotics.

Facebooktwitterlinkedin