Tämän arkisen kiertotalouskikan Mirva Naatula tekee aina keittäessään kahvia

Mirva Naatula
Facebooktwitterlinkedin

Keittiössä toimii yksinkertainen niksi, joka vähentää biojätteen hajuhaittoja.

Loimi-Hämeen Jätehuollon viestintäpäällikkö Mirva Naatula kertoo omat arjen niksinsä kiertotalouteen.

 

Kiertotalouskikkasi?

Keittiössä biojätteille paras pakkausmateriaali on paperinen pussi telineessä. Loimi-Hämeen Jätehuolto on tempauksissaan jakanut kerros- ja rivitaloasukkaille paperisia biojätepusseja sekä telineitä niille. Telinettä ja biopussia voi halutessaan pitää vaikka astiakaapissa, jätevaunussa tai ihan keittiötasolla. Paperipussin toimivuus perustuu biojätteen kuivumiseen, jolloin mahdolliset hajuhaitat pysyvät kurissa. Kun biojätettä ei pakkaa kannelliseen ja hapettomaan tilaan, se ei ala haista. Hyvä arjen kiertotalousvinkki on myös jättää suodatinpussi kahvinkeittimeen kuivahtamaan ja laittaa se biopussiin vasta, kun keittää seuraavan kerran kahvit.

Mistä idea lähti?

Yhtiössämme tavoiteltiin biojäteastioille parempia täyttöasteita. Täyttöasteiden perusteella arvioidaan, kuinka moni taloyhtiön asukas lajittelee biojätteet. Oma taloyhtiöni oli myös tässä LHJ:n kokeilussa mukana ja taloyhtiön bioastia on ollut huomattavasti paremmalla käytöllä paperisten biopussien jakamisen jälkeen. Voisi siis sanoa, että taloyhtiökin on ottanut askeleen kohti tehokkaampaa kiertotaloutta.

Mihin arjen kiertotalousepäkohtaan kaipaisit ratkaisua?

Lisää innovaatioita uusiomateriaalien jalostukseen ja käyttöön. Esimerkiksi poistotekstiileistä jalostetuille kierrätyskuiduille uusia käyttökohteita.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Mirva Naatulan kotialbumi. Ympäristösuunnittelija Mirva Naatula aloitti Loimi-Hämeen Jätehuollossa viestintäpäällikkönä vuoden vaihteessa. Aiemmin hän toimi yhtiössä keräys- ja kuljetusjärjestelmän asiantuntijana biojätteen ja poistotekstiilien parissa.

Facebooktwitterlinkedin