Soilfood menestyi Kiertotalouden Kasvupolulla

Facebooktwitterlinkedin

16.8.3018

Kuva Lassi Strack/ Kasvu Open. Janne Asikainen Koepala Packagingista, Eljas Jokinen Soilfoodista, Jalmari Talola Soil Scoutista ja Janne Anttila SFTecistä pääsivät pokkaamaan palkinnot Kiertotalouden Kasvupolulta.

 

Sinnikäs työ palkittiin. Voittajaksi nousi Soilfood. Lisäksi Kiertotalouden Kasvupolulla jaettiin kunniakirjat kolmelle yritykselle.

Elina Saarinen

Voittajat on valittu pienten ja keskisuurten yritysten kasvusparrausohjelma Kasvu Openin Kiertotalouden Kasvupolulta. Polulle haki kaikkiaan 48 yritystä, joista tuomaristo valitsi 25 kasvunälkäisintä ja -potentiaalisinta yritystä saamaan asiantuntijamylläreiden maksutonta sparrausta kesän aikana.

Näiden joukosta tuomaristo palkitsi sparrausprosessin jälkeen lupaavimpana kasvajana Soilfood Oy:n. Teollisuudelle ja maataloudelle sivuvirtojen hyödyntämisratkaisuja tarjoava Soilfood Oy valmistaa kierrätyslannoitteita ja on kehittänyt toimintaan viljelykiertolannoitus-palvelumallin, joka on otettu alalla hyvin vastaan.

”Kilpailu oli kovaa, mutta yksi nousi ylitse muiden. Soilfood on aivan kiertotalouden ytimessä. Sillä on vahva tiimi ja hyvät taustajoukot. Toiminnan CO²-päästövaikutukset ovat merkittävät”, totesi tuomariston puheenjohtaja Daniel Kaufmann Sitrasta jakaessaan palkintoja Salmisaaressa Helsingissä 9. elokuuta.

”Tämä on meidän porukalle! Palkinto toimii osoituksena siitä, että teemme oikeita asioita”, Soilfood Oy:n toimitusjohtaja Eljas Jokinen kiitti. Hän pitää Kiertotalouden Kasvupolkua aidosti hyödyllisenä prosessina:

”Tässä kuulee, miten jo tavoitteensa saavuttaneet ovat onnistuneet ratkaisemaan ongelmiaan. Minulla on varmaan kymmenen asiaa, joita lähden nyt työstämään tästä prosessista saaduilla opeilla eteenpäin.”

Soilfoodin toiminta laajenee jatkuvasti uusiin, hyödynnettäviin sivuvirtoihin.

”Tänä vuonna bioetanoli- ja elintarviketeollisuus ovat kasvaneet raaka-aineen toimittajina. Tutkimus- ja tuotekehitystiimimme tekee töitä, että saamme entistä parempia tuotteita sekä tietoa tuotteiden vaikutuksista. Asiakastyytyväisyys on olemassaolomme edellytys”, Jokinen tiivistää.

Kunniamaininnan sai yhteensä kolme yritystä: SFTec Oy Oulusta sekä Soil Scout Oy ja Koepala Packaging Oy Helsingistä. Tuomariston kriteereinä voittajien valinnassa olivat yrityksen kasvuhalu, markkinapotentiaali, skaalautuvuus ja toiminnan linkittyminen kiertotalouteen.

”Meidän porukka on tehnyt viisi vuotta hulluna raadollista työtä, jotta teknologia on saatu valmiiksi. Nyt tuntuu hyvältä”, totesi SFTecin Janne Anttila.

”Tämä on osoitus siitä, että potentiaaliimme uskotaan. Valtava kiitos”, sanoi Koepala Packaging Oy:n Janne Asikainen.

”Tämä oli hieno retki, emme osanneet odottaa näin upeaa. Meistä kuuluu vielä”, lupasi Soil Scoutin Jalmari Talola.

Ainakin nämä neljä yritystä etenevät lokakuussa valtakunnalliseen Kasvu Open Karnevaaliin Jyväskylään, jonne kokoontuvat kaikkien kasvupolkujen parhaimmistoksi valitut sata yritystä. Tästä sadan joukosta valitaan Startup- ja Start Again -sarjojen parhaat.

 

Kiertotalouden Kasvupolun yritykset 2018

Kiertotalouden Kasvupolulle valitut yritykset kiteyttivät bisneksensä ytimen kolmen minuutin hissipuheeseen eli pitchaukseen kiitoratapäivillä Jyväskylässä ja Tampereella.

 

AQVA.IO

Vesidatan hallinnointiin erikoistuneen yrityksen tänä keväänä lanseeraama LeakLook-vesiturvapalvelu seuraa jatkuvatoimisesti kotitalouden vedenkulutusta ja hälyttää mahdollisista vuodoista. Lisäksi palvelu automatisoi laskutuksen niin, että vedenkulutuksesta laskutetaan juuri oikea määrä ilman tasauslaskutuksia.

”Etsimme Kasvu Openista apua siihen, miten viemme tuotteen isosti markkinoille”, Ville Strandman sanoo.

leaklook.io

 

Alkem

Kestävyyskonsultointia tarjoava yritys jäsentää ja analysoi automaattisen tiedonkeruun avulla kerättyjä suuria datamääriä edistääkseen materiaalitehokkuutta ja kohtauttaakseen yrityksiä, jotka voisivat hyödyntää toistensa jätteitä ja sivuvirtoja. Yritys on koonnut yhden Suomen laajimmista materiaalitietokannoista, joka auttaa kiertotalouteen liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisessa. Liiketoiminta on nyt käynnistymisvaiheessa ja keskusteluja potentiaalisten asiakkaiden kanssa on aloitettu.

”Tietokannasta löytyy kiinnostavia materiaali- ja sivuvirtoja ja tietoa yrityksistä, jotka voisivat alkaa hyödyntämään niitä”, kertoo Karri Lehtonen.

http://www.alkem.fi/

 

Arctic Factory

Arktinen muotoilutoimisto- ja tuotantoyhtiöyritys haluaa luoda maailmaan wau-elämyksiä ja rakentaa parempaa asiakaskokemusta yrityksiin. Konseptointia ja suunnittelupalveluita tarjoava yritys on esimerkiksi yhdistänyt suunnittelua ja kiertotaloutta luomalla kierrätyskonseptin vaatefirmalle.

”Teemme yritykselle kahdessa viikossa käyttövalmiin tuote- tai palvelukonseptin ja ratkaisemme näin jonkin haasteen tai luomme asiakkaalle uutta bisnestä”, Julius Oförsagd sanoo.

https://www.arctic-factory.com/

 

Barking

Barking on älykäs järjestelmä, missä mobiilisovellus auttaa autoilijaa löytämään ja varaamaan pysäköintipaikan reaaliaikaisesti tai jo etukäteen. Parkkipaikan omistaja voi jakaa ja vuokrata omia paikkojaan. Palvelussa on myös autotalli- ja sisäpihapaikkoja, koska autoilijat avaavat ovet suoraan mobiilisovelluksesta. Järjestelmä auttaa resurssitehokkuuteen ja sen käyttäminen vähentää ympäristökuormaa merkittävästi. Palvelu toimii myös autopesuloissa. Asianmukaisten automaattipesuloiden käyttö vähentää veden kulutusta ja ympäristökuormaa merkittävästi.

”Mikään toinen järjestelmä ei tarjoa palvelua näin kattavasti ja edullisesti sekä pysäköintiin että autopesuloille”, sanoo Tero Jousi.

www.barking.fi/

 

Globe Hope

Tunnettu ekologisten tuotteiden brändi on perustettu jo 15 vuotta sitten. Yritys pohtii nyt, voisiko se hyödyntää vahvaa brändiään ja hyvää mainettaan niin, että alkaisi toimia yritysten poistotekstiili- ja -työvaatevirtojen hyötykäytön koordinoijana.

”Pystyisimmekö meidän verkostojemme avulla rakentamaan valtakunnallisen bisnesekosysteemin yritysten poistotekstiileihin?” Seija Lukkala miettii ja kertoo yrityksen hakevan Kasvu Openista sparrausta liiketoimintamallin kehittämiseen.

https://www.globehope.com/

 

EcoFiSo Oy / Eco-Filtering Solutions

Yritys on tuonut Suomeen keraamisten membraanien eli kalvojen valmistusosaamisen. Eco-Filtering Solutions tuottaa ekologisia, korkealaatuisia ja kestäviä nesteiden ultrasuodatusjärjestelmiä yksityiseen, teollisuuden ja kunnan käyttöön.

Suodattimien toiminta perustuu keraamiseen kalvosuodatukseen. Suodatin on pitkäikäinen (yli 20 vuotta). Keraamisia osia ei vaihdeta – ainoastaan pestään. Käyttökohteet ovat mm. juomavesi (mökit / kotitaloudet), öljyinen vesi, jätevesi (yritykset / kunta) sekä ruoka- ja juomateollisuus.

”Kasvu Openista etsimme uusia kumppaneita ja yhteistyömahdollisuuksia”, tiivistävät Anna Belik ja Linda Palmu.

https://eco-filtering.com/ www.vesifiltteri.fi

 

Froodly

Ruoan mobiilipelastussovelluksen ideana on vähentää kauppojen ruokahävikkiä välittämällä alennustarjouksia käyttökelpoisista elintarvikkeista, jotka ovat vaarassa joutua hävikkiin. Tarjouksia voi metsästää Pokemon Go – tyylisesti ympäri Suomen ja samalla pelastaa esim. rumia porkkanoita maistuvaksi ruuaksi. Palvelussa tarjousten paikantaminen on joukkoistettu käyttäjille, jotka saavat palkkioita vinkatessaan ale-tuotteista sovellukseen.

http://froodly.com/

 

Helsieni

Yritys opettaa kasvattamaan ruokasieniä kahvinporoista valmisteluilla kasvualustoilla ja myy esimerkiksi tee-se-itse-paketteja ja työpajoja tähän. Tänä keväänä yritys lanseerasi ulkokasvatuspaketin, joka sopii vaikka sienten puutarhakasvatukseen. Vuonna 2017 Helsieni alkoi kasvattaa kahdessa merikontissa Hernesaaressa osterivinokkaita Eiranrannan kahviloista keräämissään kahvinporoissa. Yritys myy sienet gourmet-ravintoloihin.

”Sienet ovat luonnon kierrättäjiä. Sieniä voi kasvattaa vaikka vessapaperirullassa”, kuvailee Chris Holtslag.

Yritys etsii kumppaneita, jotka uskovat ruoan paikalliseen tuotantoon, kaupunkiviljelyyn ja kiertotalouteen.

www.helsieni.fi/fi/etusivu/

 

Idealgrain

Käyttää olutpanimoiden sivuvirtaa eli mäskiä osana terveellistä ja kestävää ruoantuotantoa. Yritys prosessoi panimoiden mäskistä kiertomallasta, joka kuivataan ja jauhetaan kuluttajille resurssiviisaan viljankierron tuotteiksi. Kiertomallasjauhosta voi valmistaa esimerkiksi näkkileipää, hapanjuurileipää, olut-teemaisia snäksejä ja välipalatuotteita.

”Etsimme rahoitusta, jotta voimme kasvattaa kuluttajien tietoisuutta ja tuottaa tuotteitamme. Tavoitteena on prosessointilaitos, joka voi ottaa vastaan suuria määriä mäskiä ja kuivattaa ja jauhattaa siitä jauhoa”, Juha Teerimäki linjaa.

https://www.idealgrain.fi/

 

Jarmat

Yritys valmistaa öljyttömiä, biohajoavia, toisen sukupolven voiteluaineita. Cobiolube-voiteluaineiden pohja-aineena toimii glyseroli. Ideana on vähentää voiteluaineiden ympäristökuormitusta pienentäen samalla kitkaa. Yrityksellä on lisäksi suuri osuus globaaleista merkintävärimarkkinoista. Ympäristöystävällistä merkintäväriä käytetään, kun hakkuutukkeihin merkataan kuorman osoite.

”Tuote on sellainen, että kaikki voittavat: ympäristö, käyttäjän terveys ja koneiden kunnossapito”, Jouni Vatanen tiivistää.

www.jarmat.fi/

 

Kameratori

Yritys ostaa ja myy käytettyjä, huollettuja ja kuntoarvioituja filmikameroita ja kameratuotteita verkkokaupassa globaalisti. Nyt yritys on laajentumassa filminkehitys- ja huoltopalveluihin. Yritys haluaa olla Euroopan johtaja käytetyissä analogisissa valokuvauslaitteissa.

”Uusia filmikameroita ei juurikaan enää valmisteta, joten laitteiden hinnat ovat nousussa, samoin ihmisten kiinnostus analogiseen valokuvaamiseen”, Jussi Lehmus taustoittaa.

https://www.kameratori.fi/

 

Kasperi Products

Valmistaa ja vuokraa korkealuokkaisia, pitkäikäisiä, ympäristöystävällisiä ja käsityönä paikallisesti valmistettuja nahkalaukkuja ja reppuja. Idea on tuottaa laukku palveluna. Tuotteet ovat korjattavissa ja kestävät käytössä pitkään.

”On päästävä kertakäyttökulttuurista eteenpäin. Nämä laukut on tehty kestämään 50 vuotta. Kehitämme mallia, jonka avulla saamme tuotteen pitkän elinkaaren aikana enemmän liiketoimintaa kuin kertamyynnillä ja samalla hyötyjä kivijalkakauppiaille”, sanoo Janne Suhonen.

https://kasperi.net/

 

Kliffa Innovations

Kaupunkitilojen käyttöastetta nostava palvelu on ollut markkinoilla puolisen vuotta. Yritys auttaa esimerkiksi taloyhtiöitä vuokraamaan joustavasti ja edullisesti vajaakäytössä olevia tilojaan kuten saunaa, pesutupaa, kerhohuonetta ja kuntosalia niin, että tilat saadaan tehokkaasti kaupunkilaisten käyttöön. Palvelussa on reaaliaikainen varauskalenteri, sekä integroitu älylukitus oviiin, mikä takaa että tilaan pääsee vain tietyn ajan voimassa olevalla avainkoodilla. Yrityksen suurin asiakas on Helsingin kaupunki.

”Palvelun hyötynä on, että tilojen käyttöaste kasvaa ja niiden käyttö on joustavampaa. Kliffan avulla taloyhtiö saa kaipaamansa digitaaliset palvelut, eikä vaikkapa pyykkivuoroa tarvitse enää varata paperiseen listaan”, Charlotta Holmström korostaa.

kliffa.fi

 

Koepala Packaging

Yritys kehittää palveluliiketoimintana innovatiivisia ja pakkausjätettä vähentäviä pakkausratkaisuja take away -ruoalle ja juomille. Ateria- ja lähettipalvelut sekä elintarvikebrändit pääsevät kestävämpään pakkausratkaisuun, joita Koepala kehittää, testaa ja kaupallistaa. Pakkaus on joustava, helposti suljettava ja avattava, taivutettava ja kompostoituvista materiaaleista valmistettu.

”Yksi pakkausformaatti sopii koko menulle, myös juomille”, Janne Asikainen näyttää.

http://www.koepala.com/

 

MHK-Kuljetus

Rovaniemeläinen perheyritys on toiminut jätehuoltoalalla vuodesta 2003. Yrityksen taival alkoi syväkeräysastioiden tyhjennyksillä. Nykyisin yritys tarjoaa jätehuollon kokonaispalveluja sisältäen myös tietoturvan, vaihtolavapalvelun sekä syväkeräysastioiden huollon ja korjauksen. Etenkin kierrätykseen kelpaavien hyötyjätteiden keräys- ja kuljetuspalvelut ovat kasvussa: Yritys kerää ja paalaa muovia, pahvia ja kartonkia ympäri Lappia.

”Uskomme, että harvaan asutuilta Lapin alueilta voidaan kierrätysmateriaalien lajittelua ja keräilyä lisätä järjestelmällisellä ja kustannustehokkaalla keräilytoiminnalla”, Matti Heikkilä näkee.

http://www.mhkkuljetus.fi/

 

Netled

Yritys vie viljelyn energia- ja vesitehokkaaseen, eristettyyn ja säältä suojattuun sisätilaan. Kaikki toiminnot valaistuksesta kasteluun, lannoitukseen ja energiakiertoon on automatisoitu ja integroitu. Vesijäähdytteisen LED-valaistuksen voi yhdistää lämmön talteenottoon. Kasvualustat kierrätetään. Ilmastonmuutoksen tuomien sääilmiöiden ja vesipulan maailmassa ratkaisulle on suuret markkinat.

”Viljelijä saa samalta alalta 20-50 prosenttia enemmän satoa kuin kasvihuoneesta. Järjestelmä säästää vettä 95 prosenttia kasvihuoneeseen verrattuna ja on myös energiatehokas”, kertoo Johanna Kivioja.

https://netled.fi/

 

Preventos Informatics

Helmikuussa Kuopiossa perustettu start-up tarjoaa vesihuollon informaatiopalveluita. Sensorien keräämä data kulkee palvelimen oppivaan tietojärjestelmään monitoroitavaksi ja analysoitavaksi. Poikkeustilanteista kuten vuodoista tulee välitön ilmoitus.

Yrityksen kohderyhmää ovat aluksi etenekin pienet vesiosuuskunnat, joita on Suomessa noin tuhat.

”Vesiosuuskuntien operoijat eivät ole vesialan ammattilaisia vaan mattimeikäläisiä. Palvelussamme vedenjakelun kaikki tieto on saatavilla helposti, reaaliaikaisesti ja jatkuvatoimisesti”, sanoo Teemu Räsänen.

https://www.preventos.fi/

 

Ravintola Loop

Taidokkaat kokit valmistavat kauppiailta ja tuottajilta muutoin hävikiksi päätyvistä raaka-aineista gourmet-tason kasvisruoka-annoksia Helsingin Lapinlahdessa, Suomen ensimmäisessä ylijäämäruokaa hyödyntävässä ravintolassa.

”Konsepti toimii. Olemme saaneet paljon hyvää asiakaspalautetta, mutta ravintolan sijainti koetaan hankalaksi”, kertoo yrittäjä Johanna Kohvakka.

Yritys pohtii nyt laajenemisvaihtoehtoja. Syksyllä Vallilaan on aukeamassa pop-up-ravintola. Yritys tekee hävikkileivästä Wasted-olutta yhteistyössä Vaasanin kanssa. Yritys oli myös yksi Sitran Fiksu arki -kehitysohjelman voittajista ja aloitti sen puitteissa yhteistyön Fazerin kanssa.

http://www.ravintolaloop.fi/

 

SFTec

Oulun yliopistosta vuonna 2013 spin-offina ponnistanut yritys kuivaa märistä materiaaleista kuten teollisuuden sivuvirroista ja orgaanisista lietteistä uutta arvoa kehittämällään edullisella, skaalattavalla ja liikuteltavalla ModHeat-kuivainteknologialla. Hukkalämpöä hyödyntävä teknologia pienentää energiankulutusta ja säästää mm. logistiikkakustannuksia, koska enää ei tarvitse kuljetella vettä. Yrityksen demotehdas, joka tähtää uusien kierrätyslannoitteiden valmistamiseen yhdessä Rakeistus Oy:n kanssa, käynnistyi kesällä Kiertokaaren ja Gasumin yhteydessä Oulun Ruskossa.

”Teknologia on kehitetty valmiiksi ja patentoitu. Nyt myynti käyntiin ja kasvuun!” kiteyttää Janne Anttila.

www.sftec.fi/new

 

Soilfood

Yritys jalostaa teollisuuden sivuvirroista tilakohtaisesti räätälöityjä kierrätyslannoitteita ja maanparannustuotteita sekä tavanomaiseen että luomuviljelyyn. Samalla biotalouden toimijat saavat ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan kokonaispalvelun ravinne- ja sivuvirtojensa hyötykäyttöön. Toiminta pienentää viljelyn ravinne- ja hiilihävikkiä.

http://www.soilfood.fi/

 

Soil Scout

Maanalaisen tiedon monitorointijärjestelmä tuottaa langatonta, huoltovapaata ja reaaliaikaista maaperätietoa esimerkiksi maataloudelle tärkeistä kasvuolosuhteista ja roudan syvyydestä. Yrityksellä on jo reilu tuhat aktiivista anturia maaperässä ja yli sata asiakasta, kuten Wembleyn stadion ja Philadelphia Phillies -jalkapallostadion.

”Markkinoitamme ovat maatalous, urheilustadionit ja golf-kentät sekä älykaupungit”, Jalmari Talola tiivistää.

soilscout.com

 

Weecos

Kestävä nettikauppapaikka kokoaa itsenäiset vaate-, asuste- ja koru- ja sisustusdesign-brändit samalle alustalle. Kauppa-alusta yhdistää vastuullisuuden arvoja kannattavat suunnittelijat, valmistajat ja kuluttajat heimoksi. Palvelussa on jo yli kaksisataa yritystä ja noin 140 000 kuukausittaista kävijää.

”Kehitämme palveluratkaisuja ja haemme kansainvälistä kasvua”, yrittäjä Hanna Lusila sanoo.

https://www.weecos.com/

 

Vaatepuu

Vuonna 2014 Järvenpäässä perustettu vaatelainaamo Vaatepuu haluaa olla kaupunkilaisten yhteinen, laadukkaiden arki- ja juhlavaatteiden vaatekaappi. Lainaamoita on Järvenpään lisäksi jo Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Nyt yritys haluaa tarjota kaikille mahdollisuuden nauttia erilaisista vaatteista kestävästi ja vastuullisesti asuinpaikasta riippumatta.

”Vaatteiden lainaamisesta on tulossa iso aalto, ja Vaatepuu haluaa olla siinä aallonharjalla”, Soile-Maria Linnemäki visioi.

https://vaatepuu.fi/

Facebooktwitterlinkedin