Sinä voit vaikuttaa!

Facebooktwitterlinkedin

Mitä pieni ihminen voi tehdä valtavien ympäristöongelmien, ilmastonmuutoksen ja eriarvoisuuden edessä? Paljonkin. Uutuuskirja auttaa kääntämään ahdistuksen toiminnaksi ja vinkkaa 58 tekoa maailman pelastamiseen.

 

Akuuttiin maailmantuskaan on nyt tarjolla ensiapulaukku. Toimittajat Silja Annila, Sanna Pekkonen ja Kaisa Uusitalo ovat tiivistäneet 112 sivuun keinot, joilla jokainen meistä voi tehdä jotakin, pieniä tai isoja tekoja, muuttaakseen maailmaa hitusen paremmaksi.

Tekoja NYT! — Maailmanpelastajan käsikirja listaa 15 isoa ongelmaa ilmastokriisistä rasismiin, ruoan tuotannon ongelmista köyhyyteen ja luonnon monimuotoisuuskadosta mielenterveysongelmiin.

Tieto ei kuitenkaan lisää tuskaa, päinvastoin. Kirja muistuttaa, että ongelmien korjaaminen alkaa tekemisestä. Ei kannata lamaantua ja jäädä yksin, vaan hengittää syvään ja ryhtyä toimeen.

”Yhden ihmisen ei tarvitse tehdä aivan kaikkea. On todella iso teko jo ottaa asioista selvää ja hankkia tietoa. Kirja on tietopankki, jonka kautta voi löytää oman jutun ja oman tavan vaikuttaa”, Kaisa Uusitalo sanoo.

Ilmastoahdistukseen lääkettä

Kirjailijajoukko löysi toisensa jo opiskellessaan journalistiikkaa Tampereen yliopistossa. He osallistuivat vierailijaprofessori Hanna Nikkasen vetämään kirjaprojektiin. Syntyi teos Hyvän sään aikana — Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken.

”Jo silloin puhuttiin ilmastoahdistuksesta. Nyt se on yhä lisääntynyt. Tarvitaan keinoja lamaantumisesta pääsemiseen”, Uusitalo näkee.

Otavalla virisi idea nuorille suunnatusta vaikuttamisoppaasta. Elokuussa kirjoittajatiimi oli koossa. Työ kävi nopeasti, sillä kirja putkahti maailmaan jo yhdeksän kuukautta myöhemmin.

Kirjan kolme osaa keskittyvät yhdenvertaisuuteen, kestävyyteen ja vaikuttamisen keinoihin. Käsitellyt teemat on valittu mukaan yhteiskunnallisen keskustelun ja lukiolaisille tehdyn kyselyn perusteella.

”Kun pohdimme, mitä kirjaan otetaan mukaan, teimme kahdessa lukiossa kyselyn siitä, mihin asioihin nuoret itse haluaisivat vaikuttaa”, Sanna Pekkonen taustoittaa.

Ilmastoasiat nousivat nuorten vastauksissa, mutta myös toisenlaiset teemat kuten mielenterveys, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt sekä yhdenvertaisuus.

 

Pidä ostospäiväkirjaa

Kirja osoittaa, että ilmiöiden syy-seuraussuhteet ovat monimutkaisia ja globaaleja. Suomalaisen tekemät kulutusvalinnat voivat lisätä eriarvoisuutta, köyhyyttä ja luonnon saastumista toisaalla. Siksi vastuullisilla kulutusvalinnoilla on suuri merkitys.

Kirja vinkkaa esimerkiksi pitämään kuukauden ajan ostospäiväkirjaa, lainaamaan vaatteet ja urheiluvälineet ja perustamaan kavereiden kanssa tavaranvaihtoringin.

Hyvä keino on myös vaatia kaupalta tai valmistajalta tietoa eettisen ja ekologisen tuotannon varmistamisesta. Jos on ylimääräistä rahaa, sen voi sijoittaa vastuullisesti toimivien yritysten osakkeisiin.

Kiertotalous on esillä kirjassa monessa kestävän maailman teemassa. Konkreettisesti se näkyy ainakin kirjan kierrätysluvussa.

”Kierrätys ei ole piipertelyä. Kun opimme käyttämään materiaaleja vastuullisemmin, sillä on suora vaikutus luonnon monimuotoisuuden säilymiseen”, Uusitalo korostaa.

 

Oma yhteisö tuo voimaa

Kirja on suunnattu yläaste- ja lukioikäisille nuorille, tai ylipäätään kaikenikäisille kestävyydestä kiinnostuneille, jotka haluavat tarttua toimeen, mutta eivät tiedä, mistä aloittaa.

”Kaikkialta tulvii tietoa, mutta mistä tietää, mikä tieto on luotettavaa ja mitä kannattaa itse tehdä? Tämä on sellainen kirja, jonka olisin itse halunnut lukioikäisenä lukea”, Pekkonen avaa.

Tiimi on käynyt läpi pakahduttavan määrän tausta-aineistoa. Kirjan lähdeluettelo onkin mainio kooste lisätiedon äärelle.

Jokaisessa luvussa on myös vinkkejä aiheita avaaviin elokuviin, dokumentteihin, somekanaviin, blogeihin ja podcasteihin.

Kirjaan on haastateltu 35 asiantuntijaa ja 18 nuorta vaikuttajaa.

Mukana on esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä, joka muistuttaa äänestäjien roolista vaikuttaa siihen, ketkä valitaan tekemään isot linjaukset.

Myös ilmastoaktivisti Atte Ahokasta on haastateltu. Ahokas sai helpotusta ilmastoahdistukseensa löytäessään oman yhteisön. Ilmastoliikkeen mielenosoitukset ovat tarjonneet hänelle hyvän tavan vauhdittaa päättäjien ilmastotoimia.

Poliittinen vaikuttaminen onkin yksi keinoista, jotka mainitaan kirjan Vaikuttamisen ABC:ssä. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse liittyä puolueeseen ja suunnitella ryhtyvänsä ”isona” kuntavaali- tai eduskuntavaaliehdokkaiksi.

Poliittista vaikuttamista on sekin, että keskustelee kansanedustajan kanssa somessa, allekirjoittaa kansalaisaloitteen tai lähtee mukaan koulun oppilaskuntaan.

 

Uljaalle uralle

Vaikuttamisen ABC:ssä on listattu hyvin monenlaisia keinoja muuttaa maailmaa.

Voit kerätä luonnosta muoviroskia, lahjoittaa rahaa kansalaisjärjestölle tai keskustella perheesi kanssa, voisiko lomareissu onnistua koronan jälkeenkin astumatta lentokoneeseen.

Voit haastaa somessa kaverit Lihattomaan lokakuuhun, kirjoittaa lehden mielipidepalstalle tai lajitella biojätteet erilleen.

Nuori tekee ison vaikuttavuuspäätöksen valitessaan ammattinsa. Työura voi keskittyä vaikkapa puhtaampien energiaratkaisujen tai kierrätystuotteiden keksimiseen. Vaatii uskallusta kysyä, olenko tiettyä työtä tekemällä osa ratkaisua vai osa ongelmaa.

Vaikuttajille yhteistä on, että he uskovat, että maailmaa on mahdollista muuttaa. Kuten kirja tiivistää: Tulevaisuus näyttää siltä, millaiseksi sen teemme.

 

Elina Saarinen

 

Kuva: Niclas Mäkelä/ Otava. Sanna Pekkonen, Kaisa Uusitalo ja Silja Annila saivat uunituoreet teoksensa painosta toukokuun alussa.

Facebooktwitterlinkedin