Palkittuja ja nimityksiä

Kultainen Luuta Kemille

Kemin kaupungin Vihreä ja kestävä Kemi -­hanke palkittiin Pidä Lappi Siistinä ry:n ympäristö­seminaarissa Kultaisella Luudalla.

Eija Kinnunen vastaanotti Kultainen Luuta -ympäristöpalkinnon tammikuun lopussa Levillä Pidä Lappi Siistinä ry:n järjestämässä ympäristöseminaarissa, jonne saapui ennätysyleisö.Eija Kinnunen vastaanotti Kultainen Luuta -ympäristöpalkinnon tammikuun lopussa Levillä Pidä Lappi Siistinä ry:n järjestämässä ympäristöseminaarissa, jonne saapui ennätysyleisö.

Pidä Lappi Siistinä ry:n myöntämä Kultainen Luuta - ympäristötekopalkinto myönnettiin tänä vuonna Kemin kaupungin Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeelle. Vuodesta 2007 asti jaettu palkinto on huomionosoitus henkilölle tai yhteisölle, joka on osoittanut merkittävää tai pitkäjänteistä työtä Lapin ympäristön hyväksi.

”Kemi on esimerkillisellä tavalla jalkauttanut ympäristötoimenpiteitä koskemaan koko kaupungin sisäisiä toimialoja sekä sidosryhmiä. Kemi on ensimmäinen manner-Suomen kaupunki, joka on saanut ISO 14001 -sertifikaatin eri toimialoille”, Pidä Lappi Siistinä ry:n puheenjohtaja Leo Pitkänen perusteli jakaessaan palkintoa Kemin kaupungin edustajalle, projektipäällikkö Eija Kinnuselle järjestön ympäristöseminaarissa 23. tammikuuta Levillä.

Ilmasto ei tunne rajoja

”Palkinto lämmittää mieltä. Ilmastonmuutos ei tunne siilorajoja tai kuntarajoja, joten työssä vaaditaan päivittäistä yhteistyötä”, Kinnunen kiitti ja jakoi kunniaa hanketyöntekijöille kuten Senja Raappanalle ja Sari Moisaselle sekä koko Kemin kaupunkiorganisaatiolle, esimiehille, kollegoille, päättäjille ja muille sidosryhmille.

Kemi alkoi vihertyä jo muutama vuosi sitten, kun kaupunginvaltuusto päätti kaupungin sitoutuvan valittuihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Kun kaupunkistrategia uudistettiin vuonna 2018, siihen sisällytettiin Vihreä ja kestävä Kemi -toimintamalli. Varsinainen hanketyö käynnistyi viime syksynä EAKR-rahoituksen turvin ja jatkuu tämän vuoden loppuun.

”Tavoitteenamme on luoda Kemin kaupungille monistettavissa oleva ympäristöpolitiikka ja -ohjelma sekä saada Kemin kaupungin toimiala ja kaupungin sidosryhmät toimimaan kestävän kehityksen ja vähähiilisyyden periaatteita noudattaen”, Kinnunen tiivistää. Työkaluina ovat Ympäristökäsikirja sekä ISO 14001 -sertifikaatti, jonka kaupunki sai 150-vuotisjuhlapäivänään.

Työ lähti liikkeelle siitä, että jokaiselta kaupungin toimialalta valittiin muutama kohde, jotka sertifioitiin ensin. Bureau Veritas myönsi sertifikaatit ensimmäisenä kaupunginkanslialle, Sauvosaaren koululle, Sauvosaaren sairaalan lääkkeiden käsittelylle ja Leipätehtaan toimintakeskukselle sekä konekeskukselle, keskusvarastolle ja teknisen toimialan energiatehokkuudelle.

Tänä vuonna myös muut Kemin koulut ja hankinnat auditoidaan.

Palkittu jakaa palkintoja

Käytännössä ympäristötyö näkyy esimerkiksi jätteiden lajitteluna, muovin vähentämisenä ja kierrätyksenä, energiatehokkuuden parantamisena kaupungin kohteissa, aiempaa ilmastoystävällisempänä ja resurssitehokkaampana liikkumisena sekä ruokahävikin vähentämisenä.

Esimerkiksi muovijätteiden lajittelu aloitettiin 12 suurimmassa kaupungin kiinteistöissä kuten kouluissa. Henkilökunta sai ideoida muovin vähentämisen keinoja. Ideoiden ansiosta muovisten roskapussien käyttö on vähentynyt 26 000 kappaletta vuodessa.

Kinnusen mukaan alueelta ei aluksi meinannut löytyä ketään toimijaa, joka olisi saanut kuljetettua kaupungin keräämän muovipakkausjätteen hyödynnettäväksi. Onneksi Pohjanmaan Hyötykäyttö Oy:öön kuuluva Esa ja Pojat löysi tähän ratkaisun.

Yritys saikin marraskuussa ensimmäistä kertaa jaetun, Kemin kaupungin myöntämän Vihreä teko -kunniamaininnan. Toisen kunniamaininnan kaupunki jakoi Röngän lihajalostamolle, joka vaihtoi pakkauksensa kierrätettäviin.

Hävikistä hyvikkiä

Ruokahävikki väheni onnistuneen kasvisruokahankkeen ansiosta. Kaupungille palkattu kasvisravinto-ohjaaja Tarja Sipilä kiikutti kaupungin tavarapyörällä kaupoista ja tukuista myymättä jääneitä kasviksia ja hedelmiä ja säilöi ne. Muutaman kerran viikossa hän kokosi kokkausryhmän valmistamaan niistä hävikkiherkkua, tai kuten Kemissä sitä kutsutaan, hyvikkiä. Samalla tarjoutui tilaisuus vahvistaa yhteisöllisyyttä. Hävikkiruoka väheni viime vuoden aikana alueen marketeissa tämän toiminnan ansiosta noin 7000 litraa.

Kemi on myös käynnistänyt henkilökunnalleen koulutuksen ympäristöosaava.fi. Aluksi koulutukseen osallistuivat siivoajat ja kiinteistönhuoltajat, jotka ovat tärkeässä roolissa kiertotaloudessa. Tänä vuonna koulutusta tarjotaan muillekin ryhmille.

”Olisi hyvä, jos ympäristöasiat eivät olisi kaupungin toiminnassa erillinen aihe, vaan ne olisivat automaattisesti mukana kaikessa”, Kinnunen toivoo.

Finaaliin päässyt tuote on Iskun klassikko, 1990-luvulta kouluissa käytössä ollut koulutuoli Prima, jonka muoviosat on uudessa versiossa valmistettu kotimaisesta kierrätysmuovista.Finaaliin päässyt tuote on Iskun klassikko, 1990-luvulta kouluissa käytössä ollut koulutuoli Prima, jonka muoviosat on uudessa versiossa valmistettu kotimaisesta kierrätysmuovista.

Fortumin uusio­muovituoli finaaliin

Fortum Circo® -kierrätysmuovinen koulutuoli on edennyt kansainvälisen Plastics Recycling Awards 2020 -kilpailun finaaliin.

Tuolin raaka-aine on syntynyt Iskun ja Fortumin yhteistyössä. Kehitystyössä oli mukana myös Elastopoli. Kuluttajamuovipakkauksista valmistettu sellukuituvahvisteinen Fortum Circo PP FC® -kierrätysmuovi on uudenlainen materiaali, joka on räätälöidysti kehitetty vastaamaan kovaa kestävyyttä vaativan koulutuolin tarpeita.

Plastics Recycling Awards Europe 2020 -kilpailun voittajat palkitaan 26. maaliskuuta Amsterdamissa.

Nimityksiä

Kiertokaari Oy

Kiertokaari Oy:n hallitus on valinnut toimitusjohtaja Markku Illikaisen seuraajaksi Sami Hirvosen Metsäsairila Oy:stä Mikkelistä. Sami Hirvonen aloittaa Kiertokaaressa toukokuun alussa, mutta ottaa virallisesti toimitusjohtajan tehtävät hoitaakseen 1.6.2020. Markku Illikainen jää virallisesti eläkkeelle myöhemmin syksyllä lomailtuaan ensin.

Markku Illikainen

Sami Hirvonen

Stormossen

Stormossenin toimitusjohtaja Leif Åkers siirtyy kesäkuun puolessa välissä eläkkeelle 30 vuoden uran päätteeksi yrityksessä, jonka kehittämisessä on ollut mukana alusta saakka. Hänen seuraajansa insinööri Aimo Latvala aloittaa työnsä Stormossenin toimitusjohtajana 1.6.2020. Latvala työskentelee tällä hetkellä Oy Ravera Ab:n toimitusjohtajana.

Yhtiön toimitusjohtajaksi haki 39 henkilöä.

Leif Åkers

Aimo Latvala

VTT

VTT panostaa merkittävästi suomalaisen materiaalitutkimuksen edelläkävijyyteen. Tekniikan tohtori Anssi Laukkanen nimitettiin VTT:n ensimmäiseksi laskennallisen materiaalitieteen ja -informatiikan tutkimusprofessoriksi.

Digitaalinen, laskennallinen materiaalitutkimus mahdollistaa valmistavalle teollisuudelle kestävämmät ja tehokkaammat materiaaliratkaisut. Teollisuuden uudistuminen edellyttää myös uusia näkökulmia ja liiketoimintamalleja, joissa huomioidaan kiertotalouden mahdollisuudet.

Ympäristöministeriö

Valtioneuvosto on nimittänyt ympäristöministeriön ylijohtajan virkaan Teppo Lehtisen 1.2.2020–31.1.2025 väliseksi ajaksi. Ylijohtaja toimii ministeriön rakennetun ympäristön osaston päällikkönä.

Ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osasto vastaa muun muassa rakentamiseen, asumiseen ja maankäyttöön liittyvistä asioista. Osasto vastaa myös toimialansa lainsäädännön kehittämisestä, ympäristön seurannasta ja tietojärjestelmistä sekä alan tutkimuksesta, kehittämisestä ja suunnittelusta.

Lehtinen on koulutukseltaan tekniikan lisensiaatti. Lehtinen on työskennellyt ympäristöministeriössä vuodesta 2002 lähtien asiantuntija- ja esimiestehtävissä. Ylijohtajan virkaan Lehtinen siirtyy ympäristöministeriön rakennukset ja rakentaminen -yksikön päällikön tehtävästä.

Ylijohtajan virkaa haki määräajassa 22 henkilöä.

Elina Saarinen

Fortum/ Isku