Korttelikeräys­kokeilu on herättänyt kiinnostusta Nokialla.
Korttelikeräys­kokeilu on herättänyt kiinnostusta Nokialla.

Korttelikeräyspilotit käyntiin

Nokialla ja ­Naantalissa kokeillaan vanhoilla asuinalueilla uudenlaista tapaa kerätä jäte kierrätykseen.

Nykyisin omakotitalonaapuruston postilaatikot sijaitsevat keskitetysti yhdessä paikassa. Miksi sitten eivät roskikset? Jäteauto käy tyhjentämässä sekajätteet jokaisen talon pihasta erikseen, kun taas kierrätyskelpoiset jätteet on vietävä kauas.

Tähän avuksi Molok Oy on kehittänyt korttelikeräyksen. Siinä naapurusto saa yhteisen jätepisteen. Jätteiden lajittelu helpottuu, kun kierrätyskelpoistenkin jätemateriaalien keräysastiat ovat jokaisella kävelymatkan päässä.

Korttelikeräys on otettu käyttöön jo monella uudella asuinalueella, esimerkiksi Oulun Hiukkavaarassa ja Lapuan Ritamäellä. Alueen suunnitteluvaiheessa on helppo varata yhteiselle keräyspisteelle tila asemakaavaan, rakentamistapaohjeeseen tai tontinluovutusehtoihin. Sen sijaan jo vuosia käytössä olleelta asuinalueelta voi olla vaikea löytää sopiva tila keskitetylle jätepisteelle.

Nokian Vesitorninmäellä käynnistyi heinäkuussa Suomen ensimmäinen pilotti, jossa korttelikeräys on sovitettu jo olemassa olevalle asuinalueelle. Alue valikoitui ja sitä operoidaan yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuollon kanssa. Keräyspiste sijaitsee paikalla, jonka kautta jokainen asukas kulkee. Kauimmaisesta asunnosta pisteelle on matkaa noin 400 metriä.

Pilottikohde on siitä poikkeuksellinen, että asukkaiden kortteli­keräyspiste on samalla kaikille avoin ekospiste, jonne voi tuoda kartonkia, lasia, paperia ja metallia. Pelkästään alueen asukkaita pisteellä palvelevat lisäksi lukitut, avaintägillä avautuvat syväkeräysastiat biojätteelle, muoville ja sekajätteelle.

Muovipiste lähemmäs

Molok Oy:n kiertotalousasiantuntija Jenni Rahkonen kertoo, että asukkaat lähtivät positiivisin mielin mukaan kokeiluun. Alueen noin 40 kotitaloudesta pilottiin osallistuu kolmisenkymmentä.

Yksi pilottiin osallistuvista on Vesitorninmäellä asuva Kristine Ekholm, joka on tyytyväinen lajittelun helppouteen. Aikaisemmin hän vei muovijätteet kaupan pihassa olevalle ekopisteelle kauppareissujen yhteydessä.

”Nyt tulee ehkä useammin vietyä jätettä kierrätettäväksi, kun kaikki on helppo viedä tuohon kävelymatkan päähän. Lapset osallistuvat innoissaan, kun roska-astia avautuu tägillä. Eikä jäteauton tarvitse pysähtyä joka ainoaan taloon, kun se voi hakea roskat yhdestä paikasta”, Ekholm tiivistää.

Hän toivoo, että korttelikeräys yleistyisi:

”Tämä on mahtavan positiivinen kokeilu. Toivon, että näitä tulisi lisää ja että mahdollisimman moni tulisi tähän innolla mukaan. Minulla on huoli tulevaisuudesta ja ilmaston lämpenemisestä, joten on ihanaa, että pystyn tekemään omasta puolestani jotakin, vaikka kuinka pientäkin. Kierrätys on tärkeää!”

Tänä syksynä Molok käynnistää toisenkin korttelikeräyspilotin Naantalissa yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa. Pisteeseen tulee keräysastia myös poistotekstiileille.