Resurssiviisaudella säästöjä

Pintaa syvemmälle

Jepualainen pintakäsittelyn osaaja Mirka lähtee tavoittelemaan uudelleenvalmistuksen miljardiluokan markkinoita.

Mirkan asiakkaina on autotehtaita, laivanrakentajia ja muuta logistiikkateollisuutta, tuulivoimaloiden ja teollisuuskoneiden valmistajia sekä puunkäsittelijöitä ja rakennusalan toimijoita. Kaikkia yhdistää tarve pienentää hiilijalanjälkeään ja toteuttaa omalta osaltaan vihreää siirtymää. Toimilla on merkitystä, sillä rakentaminen ja valmistaminen tuottavat globaalisti jopa 11 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt.Mirkan asiakkaina on autotehtaita, laivanrakentajia ja muuta logistiikkateollisuutta, tuulivoimaloiden ja teollisuuskoneiden valmistajia sekä puunkäsittelijöitä ja rakennusalan toimijoita. Kaikkia yhdistää tarve pienentää hiilijalanjälkeään ja toteuttaa omalta osaltaan vihreää siirtymää. Toimilla on merkitystä, sillä rakentaminen ja valmistaminen tuottavat globaalisti jopa 11 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt.

Euroopassa hiotaan ja maalataan vuosittain pinta-ala, joka on suurempi kuin Suomen maapinta-ala.

Pintakäsittelyllä voi kuitenkin olla vielä tätäkin suurempi hiilikädenjälki.

Jepualla pääkonttoriaan pitävä pintakäsittelyn ja tarkkuushionnan yhtiö Mirka aikoo auttaa maailman rakentavaa ja valmistavaa teollisuutta vähentämään nettopäästöjään.

Entisestä ehompi

Pintakäsittelyllä, hionnalla ja maalauksella voi saavuttaa suuret päästösäästöt.

Hyvälaatuinen, kunnostettavissa ja huolettavissa oleva pinta nimittäin auttaa pidentämään tuotteen elinikää niin, että voidaan jopa välttää kokonaan tarve valmistaa uusi tuote.

”Jos pintakäsittely tehdään hyvin, voidaan tuotteen elinkaaren aikana säästää resursseja ja välttää päästöjä paljon enemmän kuin mitä pintojen käsittely aiheuttaa”, kiteyttää Mirkan tutkimus- ja kehitysjohtaja Mats Sundell.

Tänä vuonna 80-vuotisjuhlaansa viettävä Mirka haluaa muokata kokonaisia liiketoiminnan arvoketjuja kohti kiertotaloutta. Yhdessä kumppaneidensa kanssa yhtiö lähtee tavoittelemaan tuotteet ja materiaalit kierrossa pitäviä jälleenvalmistuksen markkinoita.

”Arvio on, että vuoteen 2030 mennessä jälleenvalmistusteollisuuden arvo EU-tasolla tulee olemaan 90 miljardia euroa. Haluamme olla osa tätä ja kantaa oman vastuumme kierto­talouden rakentamisessa”, sanoo Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg.

Takaisin käyttöön

Mirkalla hiekkapaperi- ja kiillotusaineosastoa sekä prosessiteknologia­kehittämisen osastoa johtava Charlotta Risku kertoo esimerkin siitä, mitä jälleenvalmistus voi käytännössä tarkoittaa.

Mirkan pitkäaikainen kumppani ja asiakas on ollut kotimainen Baltic Yachts, joka valmistaa melkein laivan kokoisia luksuspurjeveneitä.

Äskettäin he saivat takaisin telakalle vanhan Baltic 46 Queen Anne -purjeveneensä, joka on laskettu vesille 1974.

”Veneen pintoja uusitaan ja komponentteja vaihdetaan. Veneestä tulee jälleen uudenveroinen. Tämä kertoo hyvin sen tarinan, että kun tehdään alun perinkin hyvää laatua ja pidetään tuotteesta hyvää huolta, se voidaan palauttaa takaisin käyttöön. Pinnat ovat tässä keskeinen suojaava tekijä”, Risku korostaa.

Uusi veturihanke käyntiin

Mirka voitti Business Finlandin haaste­kilpailussa SHAPE-hankkeelleen 10 miljoonan euron kehitysrahoituksen ja on nyt veturiyrityksenä rakentamassa tähän liittyvää uutta monialaista yhteistyöverkostoa.

Tavoitteena on rakentaa Suomeen yritysten, tutkimuslaitosten ja korkea­koulujen ekosysteemi, joka tähtää varsinkin rakentavan ja valmistavan teollisuuden päästövähennyksiin pidentämällä tuotteiden elinkaarta pinta­käsittelyratkaisujen avulla.

Business Finland sitoutuu rahoittamaan SHAPE-ekosysteemiin liittyviä Mirkan kumppaneiden hankkeita lisäksi 20 miljoonalla eurolla.

Spinverse fasilitoi ekosysteemin rakentamista ja koordinoi kokonaisuutta Mirkan kanssa. Spinversen johtava konsultti Markku Heino haastaa kehitys-ja kasvuhenkisiä yrityksiä mukaan yhteistyöhön. Hanke on avaamassa ovia etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille.

”Mirkalla on tarve vahvistaa osaamista ja verkostoa Suomessa. Tämä tarjoaa pk-yrityksille hyvän väylän maailmalle”, Heino sanoo.

Kokonaisuudessaan SHAPE-hanke tähtää 200 miljoonan euron investointeihin seuraavien viiden vuoden aikana.

Arvoketjussa puuttuvia linkkejä

Mirka toivoo löytävänsä ekosysteemiin uusia kumppaneita, sillä arvoketjuista puuttuu tällä hetkellä avaintoimijoita. Esimerkiksi Mirkan ja asiakkaiden prosesseissa syntyvien sivu- ja jätevirtojen hyödyntämiseen olisi rakennettava toimiva järjestelmä.

Mirka saa jo nyt talteen hiontapölyn ja hiomajyvät, mutta kuinka materiaalit kannattaisi kerätä talteen, kuljettaa ja prosessoida? Miten ne kannattaisi hyödyntää ja missä? Olisiko jätteenkäsittelypuolella tähän osaamista?

”Projektin valmisteluvaiheessa huomasimme, että kartalla on valkoisia läikkiä, joilta puuttuu partneri tai on vasta aloitteleva ideatason ratkaisu tai akateemisen puolen tutkimusta. On niin paljon uutta, mitä tarvitaan”, Risku sanoo ja jatkaa:

”Haluamme löytää partnereita, jotka voivat pitää resurssit kierrossa. Eikä niiden tarvitse välttämättä kiertää pientä ympyrää meidän omissa prosesseissamme, vaan kiertotalouden arvoketjut tarvitsevat laajempaakin tarkastelua.”

Ohjelmassa on tarkoitus lähteä ensimmäisenä yhteiskehittämään uutta käyttöä ja logistiikkaratkaisuja puupölylle ja rakennuksilla syntyvälle pölylle. Mielenkiintoisia hyödynnettäviä sivu- ja jätevirtoja löytyy muitakin, esimerkiksi alumiinipohjaiset jätteet ja keraamit hiomajyvien ­valmistukseen.

Jälleenvalmistuksen markkinoille

KWH Groupiin kuuluva Mirka on jo pitkään tähdännyt liiketoiminnassaan vastuullisuuteen. Pölytön hionta on yhtiön oma innovaatio. Mirka tunnetaan myös ergonomisista sähköhiontakoneistaan, joita yhtiö myy vuosittain 100 miljoonan euron edestä.

Mirkalla on tuotantolaitoksia Jepuan lisäksi Pietarsaaressa, Karjaalla ja Oravaisissa sekä Belgiassa ja Italiassa. 98 prosenttia yhtiön tuotannosta viedään maailmalle. Vuonna 2021 yhtiö saavutti 354 miljoonan euron liikevaihdon.

Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mats Sundellin mukaan Mirkalla on hiomapaperimarkkinoista viiden prosentin markkinaosuus. Yhtiö lähtee tavoittelemaan samaa osuutta myös jälleenvalmistuksen markkinoista.

”Tavoitteena on pitää resurssit kierrossa koko arvoketjussa kierto­talouden periaattein. Tämä on maailmanlaajuinen haaste, mahdollisuus ja markkina”, sanoo Charlotta Risku.”Tavoitteena on pitää resurssit kierrossa koko arvoketjussa kierto­talouden periaattein. Tämä on maailmanlaajuinen haaste, mahdollisuus ja markkina”, sanoo Charlotta Risku.

Datalla vastuullisuutta

Charlotta Risku johtaa Mirkalla SHAPE-­hanketta. Hän näkee, että kiertotalous tulee vaatimaan uudenlaista ajattelua koko arvoketjulta. Kiertotalous edellyttää uudenlaista, toimialarajat ylittävää yhteistyötä.

SHAPE-hanke keskittyy neljälle osa-alueelle: Kestäviin materiaaliratkaisuihin, korjaukseen, kunnostukseen ja uudelleenvalmistukseen, kierto­talouden ja uudelleenkäytön edistämiseen sekä älykkäisiin arvoketjuihin.

Kestävät materiaaliratkaisut tarkoittavat esimerkiksi sitä, että kun Mirka tuo nyt maailmalta polyamidi- ja polyesteripohjaisia hiomanauhoja, ohjelmassa on tarkoituksena tutkia, voisiko nämä korvata kotimaisilla biopohjaisilla tai täysin kierrätetyillä materiaaleilla.

Kestävyyden mitattavuutta on tarkoitus parantaa. Riskun mukaan ohjelmassa tuotteiden elinkaarianalyysit viedään seuraavalle tasolle. Digitoiduista prosesseista kertyy dataa, joka parantaa koko arvoketjun vastuullisuuden jäljitettävyyttä ja läpinäkyvyyttä.

SHAPE-ohjelma tuo osaajia ja kumppaneita yhteen rakentamalla pintakäsittelyn osaamis­keskuksen sekä start-up-yritysten hautomon. Lisäksi Mirkan tiloihin Jepualle rakennetaan testi­laboratorio, jossa uusia ratkaisuja päästään pilotoimaan käytännössä.

”Toivottavasti löydämme oikeita kumppaneita, jotta saamme rakennettua arvoketjut kokonaisiksi. Rakennamme Suomeen osaamista ja syvennämme tutkimusta, mitä koko meidän globaali asiakas­kuntamme tarvitsee. Viemme yhdessä vihreän siirtymän pintaa syvemmälle.”