uutisia

Suomeen kaksi pakkausten tuottajayhteisöä

Suomen Uusiomuovi perustaa oman, kaikki pakkausmateriaalit kattavan tuottajayhteisön eikä sulaudu Suomen Pakkaustuottajiin.

Suomen Uusiomuovin messuosasto esitteli PacTec-messuilla esimerkkejä yritysten toteuttamista muovituotteista, joissa on käytetty uusiomuovia.Suomen Uusiomuovin messuosasto esitteli PacTec-messuilla esimerkkejä yritysten toteuttamista muovituotteista, joissa on käytetty uusiomuovia.

Muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy aikoo tulevaisuudessa jatkaa itsenäisenä tuottajavastuuyhtiönä, joka laajenee kattamaan muovipakkausten lisäksi kaikki pakkausmateriaalit: lasin, kartongin, metallin ja puun.

Suomen Uusiomuovin (SUM) yhtiökokous päätti asiasta 29.4.2022.

Päätös merkitsee, että SUM ei tule liittymään uuteen, perusteilla olevaan tuottajayhteisöön Suomen Pakkaustuottajiin.

Jätelain muutos edellyttää, että jatkossa pakkausten tuottajayhteisön toimialan on katettava kaikki pakkausmateriaalit. Tämä on sysännyt tuottajavastuujärjestelmän muutokseen.

Suomessa on tähän saakka toiminut kullekin pakkausmateriaalille erikoistuneita tuottajayhteisöjä.

Metallipakkausten tuottajayhteisö Mepak-Kierrätys Oy, Puupakkausten Kierrätys PKK Oy, Suomen Keräyslasiyhdistys ry, Suomen Kuitukierrätys Oy ja Suomen Uusiomuovi Oy ovat neuvotelleet uuden monimateriaalisen pakkausyhdistyksen perustamisesta.

Suomen Pakkaustuottajat (SPT) rekisteröitiin kaupparekisteriin syyskuussa.

SPT:n perustajina ovat Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry, RaSi ry sekä Väriteollisuus ry. Nämä organisaatiot omistavat kaikki yhtä tai useampaa tuottajayhteisöä.

Ajatuksena oli, että nykyiset tuottajayhteisöt ja -yhdistys fuusioituvat ja liittyvät Suomen Pakkaustuottajiin. Liittymisneuvottelut ovat olleet käynnissä kevään aikana.

”Kilpailu tuo kustannustehokkuutta”

Nyt siis Suomen Uusiomuovi on päättänyt jättäytyä pois Suomen Pakkaustuottajista ja hakea Pirkanmaan ELY-keskukselta tuottajayhteisöasemaa kattaen kaikki pakkausmateriaalit.

”Suomen Uusiomuovi Oy:n omistajat näkivät tämän parhaaksi vaihtoehdoksi”, sanoo Suomen Uusiomuovin hallituksen puheenjohtaja Antti Tiilikainen SUMin tiedotteessa.

Hän näkee, että muutos mahdollistaa innovaatiot ja että kilpailu parantaa alan kustannustehokkuutta:

”Muovipakkausten kierrätysasteen saavuttaminen on haasteellista, ja tavoitteiden saavuttaminen vaatii toimia koko arvoketjulta. Kustannussäästöistä hyötyvät lopulta kuluttajat, koska pakkausten kierrätysmaksut ovat tuotteiden hinnoissa. Samoin tuottajat hyötyvät kilpailun tuomasta kustannustehokkuudesta ja kohonneesta kierrätysasteesta”, Tiilikainen jatkaa.

Uusiomuovin saatavuus varmistettava kotimaassa

Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Mika Surakka kertoo, että yhtiökokouksessa yli kaksi kolmasosaa osakkaista oli sitä mieltä, että SUMin on parempi jatkaa omana tuottajayhteisönään.

Surakka näkee päätökselle monia syitä. Merkittävimpänä syynä hän pitää sitä, että omana tuottajayhteisönään SUM pystyy vastaamaan EU:lta tuleviin, yhä kiristyviin muovien kierrätystavoitteisiin.

EU on esittämässä muun muassa niin kutsuttua sekoitevelvoitetta. Se tarkoittaa, että muovituotteiden valmistuksessa olisi käytettävä tietty prosentti kierrätetystä muovijätteestä jalostettua uusiomuovia.

”Uskomme, että pystymme näin varmistamaan jatkossa paremmin sen, että kierrätysmuovia on saatavilla suomalaiselle muovipakkausteollisuudelle. Jos Suomesta viedään muovipakkausjätettä ulkomaille, uusioraaka-aine tuskin enää palaa sieltä Suomeen käytettäväksi.”

SUM on satsannut siihen, että kuluttajilta kerätyille muovipakkaus­jätteille löytyisi riittävästi laadukasta kierrätyslaitoskapasiteettia nimenomaan kotimaassa.

Muovi ratkaisee

Surakka näkee, että eriytymishalun taustalla on myös se, että erilaisten pakkausmateriaalien kierrätyksellä on erilainen historia. Kuitupakkauksia ja metallia on kierrätetty satakunta vuotta, kun taas muovipakkausten keräys kuluttajilta ja kierrätys alkoivat Suomessa laajamittaisesti vasta vuonna 2016 pakkausjätelainsäädännön uudistuessa.

Lainsäädäntö ei suinkaan ole vielä valmis. EU:sta on tulossa vielä tämän vuoden aikana uusi ehdotus pakkausjätesääntelystä. Myös jätepuitedirektiivi on muuttumassa.

”Muovin kierrätykseen liittyvät isoimmat haasteet tulevaisuudessa. Tälläkin hetkellä muovin osuus kattaa kaksi kolmasosaa kaikista tuottajien maksamista pakkausmaksuista. Kustannuspaineet ovat nousussa. Muovi tulee olemaan pakkausten tuottajayhteisöissä vaa’ankieliasemassa”, Surakka ennakoi.

Hän huomauttaa, että miltei kaikissa muissa EU-jäsenmaissa pakkausten tuottajavastuuta hoitaa useampi tuottajayhteisö. Kilpailu on onnistunut myös pudottamaan tuottajien maksamia kuluja esimerkiksi Saksassa.

”Miksi Suomi olisi poikkeus?”

”Ei päällekkäisiä”

Seuraavaksi SUM hoitaa hallinnolliset asiat kuntoon, jotta yhtiöjärjestys saadaan muutettua kaupparekisteriin. Kun se on tehty, SUM voi hakea monimateriaalituottajayhteisön statusta.

Kaikkien tuottajayhteisöjen on jätettävä hakemus Pirkanmaan ELY-keskukselle 30. kesäkuuta mennessä. Myös Suomen Pakkaustuottajat on hakenut tuottajayhteisöasemaa.

Jatkossa SUMin on myös harkittava uutta nimeä. Kun pakkausten tuottajavastuu laajenee muovipakkauksista kaikkiin materiaaleihin, Suomen Uusiomuovi ei nimenä enää kuvaa toimintaa.

Laajentuessaan kaikki materiaalit kattavaksi tuottajayhteisöksi Suomen Uusiomuovin on organisoitava kuitu-, lasi-, metalli- ja puupakkausten jätehuolto. Surakan mukaan asia hoituu todennäköisesti yhteistyössä niin, että keräys hoidetaan olemassa olevilla järjestelyillä ja kustannukset jaetaan tuottajien kesken niin sanotulla clearing-mallilla markkinaosuuksien mukaan.

Jatkossakin pakkaustuottajat tekisivät yhteistyötä ekopisteiden, kiinteistökeräyksen ja terminaalien suhteen. Ainoastaan kierrätystoimet ovat tuottajayhteisöillä erilliset.

”Suomen Uusiomuovi haluaa tehdä tiivistä yhteistyötä kilpailevien tuottajayhteisöjen kanssa, jotta vältämme turhat, kustannuksia kasvattavat, päällekkäiset toiminnot”, Surakka korostaa.

Elina Saarinen