Sarjayrittäjä siivoaa jokia – RiverRecycle haluaa saada pois kolmen miljoonaa tonnia merten muoviroskaa

Anssi Mikola kertoi RiverRecycle-yrityksestään maailman ensimmäisessä World Circular Economy Forumissa Helsingissä vuonna 2017.
Facebooktwitterlinkedin

Tämä juttu on kiertotalouden erikoislehti Uusiouutisten arkistosta. Juttu on julkaistu Uusiouutisten numerossa 5/2019.

Ratkeaako maailman jokien muoviroskaongelma suomalaiskeksinnöllä? Sarjayrittäjä Anssi Mikola on patentoimassa tekniikkaa, jolla pystyy puhdistamaan jokia muoviroskasta. Jos löytyy sopiva kumppaniverkosto, tämä voidaan tehdä vieläpä taloudellisesti kannattavasti.

Mikola on laivanrakennusinsinööri, joka kyllästyi joissa kelluviin muovilauttoihin. Jos noin puolet meriin päätyvästä muoviroskasta kulkee 39 joen kautta, miksei pysäytettäisi roskavuotoa jokiin? Yhtenä yönä Mikola keksi, miten:

”Ei riitä, että jokeen laitetaan roskat pysäyttävä verkko. Esimerkiksi Indonesiassa roskaa virtaa niin paljon, että jäte valuu verkon yli jo kahdessa minuutissa.”

Ratkaisu on aktiivisesti joen voimaa hyödyntävä keräysjärjestelmä.

Jotta roskien keruu kannattaisi, kerätylle materiaalille on rakennettava käsittelylaitos, jonka tuotteelle on oltava kysyntää markkinoilla. Kumppaneiksi tarvitaan jätehuoltoinfraa sekä rahoittajiksi globaaleja pakkausbrändejä. Mikolan Riverrecycle.com-projektin työntekijät Bangkokissa, Indonesiassa ja Helsingissä etsivät nyt partnereita.

Ensiksi on selvitettävä, minkälaista materiaalia joesta kertyy verkkoihin. Ensimmäinen pilotti tutkii tätä Jakartan Ciliwung-joella. Syksyn aikana Mikolan tavoite on löytää rahoitus kolmeen vuoden mittaiseen pilottiin, jotta nähtäisiin jätteen koostumuksen kausivaihtelut.

Tällä hetkellä käsittelymenetelmäksi on mietitty pyrolyysiä, jolla jätteestä voisi tuottaa raskasta polttoöljyä laivoille. Jätteen joukossa on kuitenkin paljon myös orgaanista materiaalia kuten bambua. Siksi Mikolaa kiinnostavat myös esimerkiksi komposiittivalmistajakumppanit.

Mikola on laskenut, että maksaisi noin 100 miljoonaa euroa kerätä joista kolme miljoonaa tonnia muovijätettä, jonka arvo voisi olla 500–900 miljoonaa euroa.

Mikolaa innostaa se, että globaalin mittaluokan ongelmaan olisi periaatteessa olemassa näin helppo ja nopea ratkaisu. Hän kertoo, että nyt aletaan olla siinä pisteessä, että menetelmä voisi kannattaa taloudellisesti.

”Puolet mereen menevistä muoveista voidaan pysäyttää kolmessa vuodessa.”

Anssi Mikola kertoi RiverRecycle-yrityksestään maailman ensimmäisessä World Circular Economy Forumissa Helsingissä vuonna 2017.

KUKA: Anssi Mikola, sarjayrittäjä ja Riverrecycle.comin perustaja

MISTÄ: Helsingistä.

KOULUTUKSENI: Laivanrakennusinsinööri 1993 Aalto yliopistosta.

AIEMMIN: Ensimmäinen firmani oli rakennustarvikeagentuuri. Sitä seurasi terveydenhuoltoalan prosessikonsultointi, hammaslääkäriasema ja sitä terveydenhuollon haku- ja ajanvarauspalvelu.

SEURAAVAKSI: Aion tuottaa pyrolyysillä muovijätteestä rikkivapaata polttoainetta laivoille.

SUOSITTELEN: Tee sitä, mistä olet kiinnostunut. Aikaisemmin minulla oli tavoite säästää 5 miljoonaa euroa julkisen sektorin rahoja terveydenhuollossa. Nyt haluan saada 3 miljoonaa tonnia muoviroskaa pois joista.

Facebooktwitterlinkedin