Sähköromussa hukkaan miljardeja

Facebooktwitterlinkedin

Kuva Scanstockphoto. Sähköromu sisältää kultaa, hopeaa, kuparia ja kriittisiä materiaaleja. Sähkö- ja elektroniikkaromua katoaa jatkuvasti harmaille markkinoille ja laittomiin käsittelykeskuksiin.

 

Maailma hukkaa harmaille markkinoille päätyvien sähkö- ja elektroniikkaromujen (SER) mukana suurin piirtein Latvian bruttokansantuotteen arvon verran kultaa, hopeaa, kuparia ja muita arvometalleja.

Yhdistyneiden kansakuntien yliopiston tekemän Global E-Waste Monitor -selvityksen mukaan maailmassa syntyi yhteensä 44,7 miljoonaa tonnia SERiä vuonna 2016, siis noin 6,1 kiloa per asukas.

Vain 20 prosenttia SERistä saadaan kierrätettyä virallisia jätehuoltojärjestelmiä pitkin, siis alle kahdeksan miljoonaa tonnia.

34,1 miljoonaa tonnia SERiä päätyy teille tietymättömille. Raportti epäilee, että valtaosa siitä on kerätty epävirallisia kanavia pitkin ja purettu esimerkiksi kehittyvissä maissa, heitetty kaatopaikalle tai poltettu. Osa laitteista on jäänyt ihmisten piironginlaatikoihin.

Raportin lukujen pohjalta voi laskea, että tämän hukatun SERin arvo on noin 34 miljardia euroa.

SERin määrä on kasvanut globaalisti 3,3 miljoonaa tonnia vuodesta 2014. Asiantuntijat arvioivat, että vuonna 2021 sähköromua syntyy jo yli 52 miljoonaa tonnia.

Facebooktwitterlinkedin