Oman koiranpennun hankinnasta syttyi kiertotalousbisnesidea – Kierto FEST Future kokosi kiertotalouden yhden katon alle

Muotinäytös Kierto FEST Future -tapahtumassa 25.4.23.
Facebooktwitterlinkedin

Vuosi sitten Ella Heineman hankki koiranpennun. Lemmikin tuomaa iloa himmensi kuitenkin käytännön probleema: Mistä hankkia kaikki koirakaverin tarvitsemat tarvikkeet ekologisesti ja helposti?

”Piti hommata kaikki pedit, lelut, harjat, kupit ja valjaat. En halunnut ostaa valtavasti uutta kiinalaista tavaraa, vaan halusin tarvikkeet käytettyinä”, Heineman kertoo.

Hän koitti etsiä tavaroita nettifoorumeilta ja käytetyn tavaran toreilta, mutta se osoittautui todella työlääksi. Jokainen yksittäinen tavara piti metsästää erikseen, viestitellä myyjien kanssa, sopia hinnat ja järjestää kuljetuslogistiikka. Välillä saapuvasta lähetyksestä kuoriutui pettymys, kun ostettu tavara paljastuikin huonokuntoiseksi.

Silloin Heineman sai idean. Hän perustaisin aarreaitan, josta kaikenkokoisten koirien omistajat saisivat kerralla kaiken tarvitsemansa käytettynä.

Tänä kesänä avautuu verkkokappa TokaTassu. Se on Heinemanin kiertotaloushenkinen koiratarvikkeiden osto- ja myyntipalvelu.

Tulevan tradenomin yritys

Heineman hoitaa itse kaiken sen, minkä käytetyn tavaran ostaja muuten joutuisi itse tekemään. Hän ostaa koiratarvikkeita ympäri Suomea, tsekkaa ja luokittelee tavaroiden laadun, tarvittaessa kunnostaa ja puhdistaa tarvikkeet, kuvaa ne verkkokauppaan ja kirjoittaa tuote-esittelytekstit. Kun kaupat syntyvät, hän huolehtii ostosten toimittamisesta perille.

”Verkkokaupan tavaroilla on kuntoluokitus, joten kenellekään ei tule ikäviä yllätyksiä.”

Jos kaikki tavara ei mene kaupaksi, Heineman aikoo lahjoittaa tarvikkeita tai materiaaleja esimerkiksi Nextiilille hyödynnettäväksi.

Ella Heineman on perustanut TokaTassu-yrityksen.

Oman yrityksen perustaminen sopii yrittäjyyttä TAMKin ProAkatemialla opiskelevan Heinemanin urasuunnitelmiin hyvin. Hän valmistuu joulukuussa tradenomiksi.

Suunnitelmissa on jo laajentaa verkkokauppaa myös kissojen ja muiden lemmikkien tarvikkeisiin.

Kymmeniä kiertotalousyrityksiä Kierto FEST Futuressa

Heineman esitteli TokaTassua omalla ständillä Tampere-talolla huhtikuun lopussa pidetyillä Kierto FEST Future -messuilla.

Tapahtuma kokosi lähes 50 kiertotalouden yritystä, kuntatoimijaa, oppilaitosta ja korkeakoulua, sosiaalista yritystä, järjestöä ja muuta organisaatiota esittelemään toimintaansa.

Lempäälän lukion Ilmastosotureita, Aurora Hartikainen, Miska Autio ja Selma Heinonen.

Lempäälän lukion ständillä päivystivät Ilmastosoturit, kolmasluokkalainen Aurora Hartikainen sekä ykkösluokkalaiset Miska Autio ja Selma Heinonen. He keräsivät messukävijöiltä kestävän elämän lupauksia ilmasto- ja luontoteoista.

Heinonen kertoi suosivansa itse julkisia liikennevälineitä, mikä Lempäälässä toteutuu jo hyvin. Hartikaisen ilmastolupaus puolestaan on jatkaa valojen sammuttelua veljensä jäljiltä. Autio lupasi jalosti ”minimoida ständin karkkihävikin” ja osoitti tarjolla olleiden karkkien säkkiä.

Lempäälän lukio on pyörittänyt Ilmastosoturit-toimintaa jo vuodesta 2018 lähtien. Toiminnassa on mukana yli sata opiskelijaa.

Hävikkipaprikoista levite

Kierto FEST Futuren tapahtumakävijät pääsivät ständivierailujen lisäksi myös kirjaamaan työunelmiaan, osallistumaan korutyöpajaan, seuraamaan runsasta oheisohjelmaa ja maistelemaan hävikkiherkkuja.

Tampereen evankelis-luterilaisen seurakunnan osastolla ohjaaja Olli Rinta-Mantila ja Anton Kuusinen jakelivat messuvieraille sataprosenttisesti hävikkiruoasta valmistettua naposteltavaa. Siemennäkkärin herkullinen mojo rojo -levite oli tehty elintarviketeollisuuden ja kauppojen lahjoittamista paprikoista, tomaateista, munakoisoista, majoneesista ja mausteista.

Anton Kuusinen ja Olli Rinta-Mantila Tampereen ev lut seurakunnan ostastolla.

Rinta-Mantila kertoo, että seurakunta on tarjonnut ruoka-apua jo vuodesta 1995 lähtien. Viime syksynä avattiin myös hävikkiravintola Nekalan seurakuntatalolla. Siellä valmistetaan parisataa annosta joka viikko.

Lounasruokien valmistuksessa on myös opinnollinen ja työllisyydenhoidollinen puolensa, sillä näin työllistetään ja koulutetaan ihmisiä takaisin työelämään.

Ajan jakamistaloutta

Kierto FEST Futuressa omaa ständiään pitivät myös Commun yrittäjä Sami Ekmark ja ohjelmoija Duy Tran.

Poikien Commu-sovellus vahvistaa yhteisöllisyyttä linkittämällä arjen pienet avunpyynnöt ja he, jotka osaavat ja haluavat auttaa. Auttamisen torin avulla voi välittää naapuriapua ja vapaaehtoistöitä, auttaa ukrainalaisia ja edistää ei-kaupallisia projekteja. Karttasovellus näyttää, missä ja minkälaista apua tarvitaan ja toisaalta tarjotaan. Palvelun kautta ei välitetä maksullisia palveluita eikä raha vaihda omistajaa.

Kierto FEST Future -messujen aikana sovelluksen kautta olisi voinut löytää apua esimerkiksi koodaamiseen, biljarditaitojen hiomiseen ja kissanhoitoon.

Duy Tran ja Sami Ekmark pyörittävät auttamisen toria, Commua.

Ekmark kertoo, että palvelu on ollut suosittu etenkin suurimmissa Suomen kaupungeissa. Vuonna 2021 perustetun Commun sovelluksella on jo noin 40 000 käyttäjää.

Viime vuonna konsepti voitti vastuullisten kasvuyritysten FRUSH-pitchauskisan.

”Auttaminen on sosiaalista kiertotaloutta. Tavaroiden sijaan ihmiset jakavat omaa aikaansa”, Ekmark kiteyttää.

Kauppakasseista muotivaatteita

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun opiskelijoiden järjestämä vastuullisen ja kiertotalouden mukaisen muodin näytös toi satapäisen yleisön eteen muun muassa TikTok-ilmiöksi nousseen suunnittelijan Mauro Severinon töitä.

Mauro Severinon vaatedesigniä Kierto FEST Futuren muotinäytöksessä.

Tredusta mittatilausompelijaksi valmistuneella Severinolla on oma Offline Mode -vaatebrändinsä ja hän on tehnyt yhteistyötä myös Marimekon kanssa.

Muotinäytöksessä Severinolta nähtiin esimerkiksi Ikea-kasseista valmistettuja vaatteita.

Tamperelaisen monitaiteilija Milla-Maija Saaren vaatteissa puolestaan on hyödynnetty muun muassa vanhoja pyyhkeitä ja lakanoita.

Muotinäytöksessä lavalla pyörähti vaatteita myös Humbuugilta, Miela Design Roomilta, Nextiililtä ja Oldielta.

Näytöksen kruunasi Tredun mittatilausompelijaopiskelijoiden juhlapuku, jonka he ovat suunnitelleet Miss Eco International -kisojen kandidaatille Matilda Wirtavuorelle.

Kierto FEST Future -tapahtuman järjesti 25.4.2023 monien toimijoiden KIERTO-yhteishanke, Kiertotaloudesta kasvua yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Tredun ja Pajaston kanssa.

Facebooktwitterlinkedin