Nuorena Kati Hinkkanen siivosi roskia puistoista, päätyi ainutkertaiseen työhön: ”Toteutamme jotain, minkä piti olla mahdotonta”

Kati Hinkkanen
Facebooktwitterlinkedin

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kehittämispäällikkö Kati Hinkkanen tunnustaa, että hankepapereiden ja rahoitushakemusten kirjoittaminen on hänelle lempipuuhaa:

”Se on maailman parasta duunia. Saa ideoida fiksujen ihmisten kanssa, mutta jättää käytännön toteuttamisen muille. Saa rakentaa hienoista ajatuksista parasta kombinaatiota, joka huomioi, mitä rahoittajat haluavat, mitä maailma tarvitsee sekä mitä asiakkaat kaipaavat. Tulee voittajafiilis, kun hankehakupaperit saa eteenpäin.”

Juuri uuden kehittely viehättää Hinkkasta, sillä hän uskoo, että kierrätys ja uudelleenkäyttö ovat murroksen kynnyksellä ja että tämä murros tulee muuttamaan kuluttamisen tavat.

”On tulevaisuutta, että kuluttajat haluavat ostaa käytetyn läheltä, sieltä mistä uudenkin.”

Työnä uudelleenkäytön keksiminen

Hinkkasen työtä on löytää Kierrätyskeskuksen läpi virtaavalle materiaalille uudelleenkäyttö- ja kierrätyskohteita sekä tukea asiakasyrityksiä materiaalien hyödyntämisessä ja jätteen vähentämisessä.

”Käytännössä työ on palvelumuotoilua, joka on todella mielenkiintoista.”

Hän toivoo, että uudelleenkäytölle asetettaisiin sitovat tavoitteet, kuten kierrätyksellekin.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen Hinkkasta houkutti tilaisuus päästä oppimaan konkareilta, joiden asiantuntemusta hän ihaili. Kierrätyskeskuksessa Hinkkanen aloitti jo 10 vuotta sitten, aluksi äitiysloman sijaisena, sitten laatupäällikkönä.

”Olin Suomen ainoa kierrätyskeskuksen laatupäällikkö, enkä tiedä, oliko koko maailmassakaan toista.”

”Suosittelen roskien poimintaa”

Hinkkanen tykkää työstään, sillä kokee sen merkityksellisenä, vaikuttavana ja omien arvojensa mukaisena. Hän kiinnostui jo pienenä ympäristöstä ja on aina pyrkinyt vähentämään jätettä.

Jo 16-vuotiaana hän hakeutui puutarhakouluun. Hän on muun muassa siivonnut roskia kotkalaisista puistosta.

”Voin suositella roskien poimintaa kaikille, se kasvattaa motivaatiota ympäristötyöhön”, hän hymyilee.

Mahdottomalle muovijätteelle hyödyntäjä

Kierrätyskeskuksessa Hinkkanen on viime aikoina ollut mukana käynnistämässä Kauppakeskus Rediin avattua Second Hand Market -konseptia sekä kierrätyskeskustoimintaa valtakunnalliseksi skaalaavaa konsultointia.

Äskettäin Kierrätyskeskus etsi kiertotalouskilpailussa kuluttajien sekalaiselle muovijätteelle hyödyntäjää.

”Saimme paljon vastauksia, ettei sille muoville voi mitään tehdä. Mutta löysimme kuusi hakijaa toteuttamaan jotain, jonka piti olla mahdotonta. Suomessa on voimaa.”

Kierrätyskeskukset vaarassa

Uudelleenkäytön tulevaisuutta varjostaa huoli rahasta:

”On maailman valuvika, että teemme laissakin tärkeäksi mainittua työtä jätteen vähentämiseksi, mutta silti toimimme osittain työllistämistuen varassa. Palkkatukijärjestelmä vaatii kyllä uudistusta, mutta uudistuksen toteuttamisessa ei ole mietitty kaikkia näkökulmia. Eihän voi olla niinkään, että kierrätyskeskustoiminta vain loppuu.”

Kati Hinkkanen

Käsityöverstaalla kuin kuntosalilla

KUKA: Kati Hinkkanen, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kehittämispäällikkö.

MISTÄ: Savonlinnasta. Nyt asun Helsingissä.

KOULUTUS: Ympäristöinsinööri Tampereen ammattikorkeakoulusta, Master of Science Glamorganin yliopistosta.

HARRASTAN: Perustimme viisi vuotta sitten Toiselle linjalle Verstas247:n eli Craft Gymin. Se on käsitöiden jakamistalouden keskus, josta löytyvät kaikki tarvittavat työkalut kangaspuista lähtien. Tykkään ommella itse vaatteita, koska silloin tiedän, missä ne on tehty ja mistä materiaaleista. Käsityöt tekevät hyvää aivoille.

SUOSITTELEN: Ottakaa ilo irti tästä päivästä!

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Kati Hinkkanen pitää siitä, että saa työkseen kehittää kierrätystä ja uudelleenkäyttöä motivoituneiden ihmisten kanssa. Hän harrastaa ompelua ja käsitöitä. Esimerkiksi kuvan vaate on syntynyt kierrätyskankaista.

Facebooktwitterlinkedin