Mistä muovi valuu ympäristöön?

Facebooktwitterlinkedin

Uudet mallinnustyökalut auttoivat selvittämään, mistä muovijätteet pääsevät vuotamaan vesistöihin Balilla ja Kenian Mombasassa.

Kun pahimmat vuotokohdat ovat kuntapäättäjien tiedossa, niihin on voitu alkaa suunnitella vuodot tukkivia toimia kuten parempaa jätehuoltoinfrastruktuuria.

Kuvittele, että voisit laskea ja mallintaa muoviroskien reitit alueellasi. Sinulla olisi työkalu, joka paljastaisi, mistä yhteiskunnan toimintojen alueilta tai jätehuoltojärjestelmän osista pääsee vuotamaan eniten muovijätettä ympäristöön ja vesistöihin. Työkalu antaisi sinulle tarpeelliset tiedot, jotta voisit tukkia pahimmat vuotokohdat ja näin parantaa paikallisten vesistöjen ja maailman merien tilaa. Muoviroskaongelma olisi askeleen lähempänä ratkaisua!

Kansainvälinen jätehuoltoalan kattojärjestö ISWA (International Solid Waste Association) julkisti maailmankongressissaan Bilbaossa kaksi uutta työkalua, jotka tekevät kuvitelmasta entistä mahdollisemman.

 

Heikkoudet kartalle

 

Ruotsin ja Norjan kunnalliset jätehuoltojärjestöt Avfall Sverige ja Avfall Norge ovat olleet mukana kehittämässä työkaluja yhteistyössä Leedsin yliopiston ja GIZ Germanyn kanssa. Työkalut auttavat etenkin kehittyviä maita, joiden jätehuoltoinfrastruktuuri ei ole vielä kovin toimiva. Maat pääsevät tunnistamaan ja tukkimaan pahimmat vuotokohdat, joista muovijätettä valuu vesistöihin ja ympäristöön.

Plastic Pollution Calculator eli muoviroskalaskuri perustuu materiaalivirta-analyysiin. Laskuri pystyy arvioimaan halutulla alueella yksityiskohtaisesti, minkälaista muovijätettä syntyy missäkin, miten paljon sitä syntyy, mihin muovijäte päätyy ja mitä reittiä.

 

Nopea apu

 

Toisinaan jätehuoltoalan toimijat ja kuntapäättäjät tarvitsevat nopeaa tilannekuvaa, jotta voivat sulkea hälyttävimmät vuodot nopeasti. Tähän tarkoitukseen ISWA ja GIZ Germany ovat kehittäneet muoviroskalaskuria kevyemmän työkalun nimeltään Waste Flow Diagram, jätevirtamallinnustyökalu.

Työkalu yksilöi kaikkein olennaisimmat aukot jäteinfrastruktuurissa. Skenaarioiden avulla kuntapäättäjät näkevät, miten mitkäkin toimet vaikuttaisivat tilanteen paranemiseen.

 

Uutinen pohjautuu laajempaan artikkeliin, joka on julkaistu Uusiouutiset-lehden numerossa 2/2020.

 

Kuva: Scanstocphoto. Muoviroskalaskuria on pilotoitu Indonesian Balilla, jossa työkalu paljasti, että joka vuosi noin 33 000 tonnia muoviroskaa päätyy vesistöihin. Määrä on 11 prosenttia Balin kokonaismuovijätemäärästä.

Facebooktwitterlinkedin