Miljoonahanke optimoi tekstiilien vastuullisuutta: Uudelleenkäyttö ja kierrätys vähentäisivät tekstiilijätettä 80 prosenttia

tExtended-hanke lisää tekstiilien kestävyyttä.
Facebooktwitterlinkedin

Suomi vie vastuullisuutta Euroopan tekstiiliteollisuuteen hanketyön kautta. VTT koordinoi uutta miljoonahanketta, joka nostaa EU-tasolle kotimaisissa Telaketju-hankkeissa koetellun konseptin tekstiilien kestävyydestä ja kiertotaloudesta.

Entä, jos rakennettaisiin yhteistyössä koko Euroopan laajuinen suunnitelma tai puitekehys?

Se optimoisi tekstiilivirtojen hyödyntämistä tavoilla, jotka säilyttävät arvon ja laadun ja jotka toteuttavat sekä taloudellista, ympäristöllistä että sosiaalista kestävyyttä parhaiten. Puitekehyksessä käytettäisiin digitaalisia ratkaisuja, jotka saisivat tiedon kulkemaan tekstiilien mukana läpi arvoketjun.

Tällainen suunnitelma on nyt työn alla. Teknologian tutkimuskeskus VTT toimii koordinaattorina viime joulukuussa käynnistyneessä tExtended-hankkeessa.

15 miljoonan euron hanke

Nelivuotinen EU-hanke yhdistää peräti 20 kumppania kymmenestä Euroopan maasta miettimään ensin tekstiilivirtojen kiertotaloutta optimoivaa mallia ja toteuttamaan sitten todellisen mittakaavan demonstraation.

”Tarkoituksenamme on näyttää, että mallilla, joka optimoi uudelleenkäyttöä ja kierrätystä, voidaan vähentää tekstiilijätteen määrää 80 prosentilla”, sanoo VTT:n johtava tutkija ja projektipäällikkö Pirjo Heikkilä.

Hankkeen budjetti on muhkea, 15,3 miljoonaa euroa. EU osoittaa hankkeeseen peräti 12,3 miljoonaa.

VTT:n lisäksi Suomesta hankkeeseen osallistuvat Rester Oy ja Lounais-­Suomen Jätehuolto.

Heikkilän mukaan hanke vie EU-tasolle sitä tekstiilien kestävän kiertotalouden ajatusta, jota Suomessa on haudutettu jo vuosia mm. Telaketju-hankeyhteistyössä.

Kumppanit kartalle

Telaketju-työ jatkuu parhaillaan puolivälissä olevassa Telavalue-hankkeessa.

Business Finlandin tukema Tela­value on etenemässä nyt kierrätyksen ja valmistuksen kokeelliseen demonstraatiovaiheeseen.

Telavalue tutkii, millaisia vaikutuksia kiertotalouden mukaisilla arvoketjuilla voisi saada tekstiiliteollisuuteen.

Mitä jos vaatetus ja muoti toimisi uudelleenkäyttöä edistäen, vaikkapa tuote palveluna -bisnesmalleilla? Voisiko tekstiiliteollisuus hyödyntää kierrätyskuitujen lisäksi biopohjaisia raaka-aineita? Miten tuotetiedot kulkisivat tuotteen mukana läpinäkyvästi ja jäljitettävästi?

Telavalue on kartoittanut, millaisia kiertotalouden kumppaneita Euroopasta löytyy. Arvoketjuihin tunnistettiin yli 500 kiinnostavaa kiertotalouden esimerkkiä ja toimijaa eri puolilta Eurooppaa. Ekosysteemiverkosto on nähtävillä karttamuodossa Telavaluen hankesivuilla.

Business Finland on rahoittamassa myös Valoris-nimistä yhteiskehittämishanketta, joka on parhaillaan suunnitteluvaiheessa.

”Etsimme juuri nyt avainyrityksiä ja kumppaneita siihen mukaan”, Heikkilä kutsuu.

Pirjo Heikkilä kertoi hankekuulumisia Tekstiilien kiertotalouden ajankohtaisfoorumissa huhtikuussa.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock.

Facebooktwitterlinkedin