Miehistönä kierrolla

Facebooktwitterlinkedin

8.6.2017

 

Avaruusaluksesta kurkistelee astronautin pää. Aluksen ikkunoista avautuu huikeita maisemia: valopilkkujen piirtämä Italian saapas, pilvipyörteet sinisen meren yllä, revontulien kruunaama Pohjola.

NASAn astronautti Cady Coleman otti komennuksellaan tuhansia valokuvia maapallostamme. Sitran organisoiman World Circular Economy Forumin (WCEF) 1700 osanottajaa saattoivat tunnistaa kuvista omia rakkaita paikkojaan. Kun Finlandia-talon kankaalla hehkui Colemanin kuvaama Tellus, 105 maasta tulleet kongressikävijät saattoivat kaikki löytää kotimaansa samasta kuvasta.

Coleman kertoi, kuinka aluksen miehistö tunsi olevansa erityisasemassa: Juuri he pääsivät ainutlaatuisiin, harvinaisiin olosuhteisiin tekemään tieteellisiä tutkimuksia, jotka hyödyttävät koko ihmiskuntaa. Sitten Coleman käänsi katseensa yleisöön. ”Tämä on avaruusalus maa, ja te olette sen miehistö.”

Coleman korosti, että kiertotalouden osaajilla on yhtä lailla tärkeä rooli ja ainutlaatuinen tilaisuus tehdä työtä kiertotalouden toteutumiseksi, ihmiskunnan hyödyksi.

NASAn astronautin puhe symboloi hyvin pioneerihenkeä, joka huokui Sitran kiertotalouskongressista. Tapahtuma oli tässä mittakaavassa maailman ensimmäinen, jossa nimenomaan kiertotalous oli pääteemana. Sitra aikoo tehdä tapahtumasta jokavuotisen hieman Davosin talousfoorumin tapaan. Ensi vuonna WCEF pidetään Sitran avustuksella jossain ulkomailla (Halukkaita maita on kuulemma ilmoittautunut lukuisia). Vuonna 2019 kokoonnutaan taas Suomeen.

Hetki ja paikka maailman ensimmäiselle kiertotalouskongressille olivat otolliset. Satavuotisjuhlaansa viettävä Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka on tehnyt oman valtakunnallisen tiekarttansa kiertotalouteen. Kiertotalouden näkyminen Suomen hallituksen ohjelmassa etsii globaalisti vertaistaan. Suomi on julistanut pyrkivänsä kiertotalouden edelläkävijäksi.

WCEF:n teemat eivät silti korostaneet kilpailua siitä, kuka raivaa ensimmäisenä tiensä kiertotalouden huipulle ja markkinajohtajaksi, vaan yhteistyötä. Muutoksessa kiertotalouteen on kyse niin monimutkaisesta, toisiinsa vaikuttavien järjestelmien murroksesta, ettei kukaan valtio tai yritys pysty siihen yksin.

”Not one country, but one world”, julistivat astronautti Colemanin jälkeen lavalle nousseet Sitran Mari Pantsar ja maailman resurssifoorumi WRF:n Xaver Edelmann.

Kiertotalous merkitsee paradigmamuutosta lineaarisesta, kuluta ja heitä pois -mallista siihen, että luonnonvaroja säästetään hyödyntämällä joka ainoaa käyttöön otettua raaka-ainetta ja resurssia mahdollisimman tehokkaasti ja monta kertaa. Muutos on välttämätön, sillä nykymallilla emme voi jatkaa, todistivat toinen toisensa jälkeen lähes kaikki tapahtumassa puhuneet arvovieraat, poliitikot, talousvaikuttajat ja yritysjohtajat. (Katso kaikki puhujat ja esitykset täältä: wcef2017.com.)

Nykymallilla tarvitsemme pian kolme planeettaa täyttääksemme ihmiskunnan kasvavat tarpeet.

Yhden planeetan luonnonvarojen on riitettävä, koska meillä ei ole kuin tämä yksi. Ja me, kaikki, olemme sen miehistö.

 

Elina Saarinen

Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutisten päätoimittaja

elina.saarinen@uusiouutiset.fi

Facebooktwitterlinkedin