Lomakohteen pimeä puoli

Kanarian jätehuolto sakkaa
Facebooktwitterlinkedin

4.12.2013

Jylhänkauniilla Gran Canarian saarella elää vajaat miljoona ihmistä. Joka vuosi lomaparatiisissa vierailee lisäksi kolmisen miljoonaa turistia. Saarella ei kuitenkaan ole yhtään laillista kaatopaikkaa.

Saaren kummankin kaatopaikan, saaren eteläpuolella sijaitsevan Juan Granden ja Las Palmasin kupeessa olevan Salto del Negron, epäselvyyksiä on käsitelty Brysselissä asti. Kaatopaikat eivät täytyä EU-normeja. Tiivistyskerrokset ja suotovesijärjestelmät puuttuvat.

Jätevuoret kuitenkin kasvavat vuotavilla kaatopaikoilla. Molempia kaatopaikkoja odottaakin todennäköisesti EU-tuomioistuin.

EU:n ympäristökomissaari Janec Potocnikin tiedottaja Joe Hennon kertoo Uusiouutisille, että Juan Granden kaatopaikkaa epäillään EU-komission oikeudenkäyntimenettelyssä kaatopaikkadirektiivin 14. artiklan rikkomisesta.

Salto del Negron kaatopaikan Hennon kertoo olevan kokonaan vailla valvontaa ja lupia. ”Kaatopaikka pitäisi sulkea ja peittää. Se pitäisi rakentaa uudelleen. Niinpä tätäkin kaatopaikkaa tutkitaan samanlaisessa oikeusprosessissa”, Hennon sanoo.

”Kummatkin oikeusprosessit ovat komissiolla perustellun lausunnon vaiheessa, eli viimeisellä kierroksella ennen niiden mahdollista viemistä EU:n tuomioistuimen käsittelyyn”, Hennon toteaa.

Espanja on todennut Juan Granden sulkemisprosessin ”olevan käynnissä”.

Kaatopaikkojen urakoitsijat ovat vuosien mittaan muuttuneet useaan otteeseen. Projektit ovat kaatuneet kilpailijayritysten tekemiin kanteluihin, poliittisiin kuvioihin ja hallinnon vaihdoksiin sekä korruptio-syytteisiin.

Gran Canarian saarihallituksen entinen julkisten töiden varajohtaja on syytettynä korruptiosta ja tuttavien suosimisesta jätehuollon kilpailuttamisessa.

Vuodesta 2009 lähtien saaren toiseen jätteidenkäsittelykeskukseen, Salto del Negroon, on suunniteltu suurta jätteenpolttolaitosta. Laitoksen olisi tarkoitus kyetä polttamaan puolet saarella syntyvistä jätteistä.

Neljä vuotta myöhemmin suunnitelmat ovat yhä suunnitelma-asteella, eikä mitään ole tehty.

Vuonna 2007 rakennettua modernia, EU-tuilla pystytettyä biokaasulaitosta ei ole voitu ottaa käyttöön, koska laitoksen ensimmäisen ja toisen vaiheen osat ovat keskenään yhteen sopimattomia. Kukaan vastaavista ympäristöviranomaisista ei huolehtinut projektin kokonaisuudesta.

Kanarian saarihallituksesta ei haluttu kommentoida saaren jätehuollon ongelmia tai tulevaisuuden näkymiä.

Katja Pulkkinen

Facebooktwitterlinkedin