Lahti valmistautuu Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen

Lahti
Facebooktwitterlinkedin

Lahti valmistautuu viettämään Euroopan ympäristöpääkaupungin teemavuotta 2021 yhteistyössä kumppaneiden kanssa.

 

Koronapandemian pyyhkiessä maailman yli Lahti on astumassa teemavuoteensa hyvin erilaisissa merkeissä kuin silloin, kun tieto valinnasta tuli — kolmannella yrittämällä — vuonna 2019.

Vaikeudet eivät kuitenkaan ole saaneet Lahtea peruuttamaan tai tinkimään tavoitteistaan, päinvastoin:

”Vaikeat ajat ovat tuttuja Lahdelle. Juuri vaikeina aikoina olemme ennenkin tehneet tulevaisuuden kannalta merkittäviä valintoja. Lahti on tehty kestäväksi. Siivitämme Eurooppaa kohti parempaa tulevaisuutta”, ympäristöpääkaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo tiivistää.

 

Ympäristötekoja ei voi lykätä

 

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja Milla Bruneau uskoo, että Lahti tullaan muistamaan siitä, kuinka löydettiin uudenlaisia tapoja tuoda asiantuntijat, kuntalaiset ja kasainväliset tekijät yhteen samojen tavoitteiden ääreen.

Hän korostaa, että ympäristöpääkaupunkivuotta ei peruta eikä siirretä koronan takia.

”Emme halua tinkiä tavoitteistamme, joita olemme teemavuodelle asettaneet. Teemme hyvin, korkeatasoisesti ja kunnianhimoisesti”, Bruneau sanoo.

Lahti tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä, vain viidessä vuodessa.

Ympäristöpääkaupunkivuosi rakentuu kaupungin kunnianhimoisista ympäristötavoitteista, kumppanuuksista, rahoitetuista projekteista, tapahtumista, näkyvyydestä ja tavallisten kaupunkilaisten arkisista teoista.

Ympäristöpääkaupunkivuoden tiimiin kuuluu hyvin laaja joukko erilaisia yhteistyökumppaneita.

”Kunnat ovat kuin kapellimestareita alueensa ilmasto-orkesterissa, jossa soittajina ovat alueen eri toimijat. Vaikka soittajat ovat loistavia, kapellimestaria tarvitaan aina”, kuvaili kuntien roolia ilmastotyössä ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen puhuessaan 30. lokakuuta pidetyssä ympäristöpääkaupunki-infossa.

Kiertotalouskeskus ja koulutusta

 

Lahti julkaisi infotapahtumassa lokakuun lopussa 19 uutta toimijaa, jotka saivat rahoituksen ympäristöpääkaupunkiprojektin toisella hakukierroksella.

Yritykset, korkeakoulut ja yhdistykset käynnistävät nyt jaetulla 418 000 euron rahoituksella monenlaisia ympäristöprojekteja Päijät-Hämeessä.

Esimerkiksi Lahden seudun kehitys LADEC Oy käynnistää 25 000 euron rahoituksen turvin mentorointipilotin, joka mittaa kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista yrityksissä.

Heti tammikuussa, 22.1.2021, järjestetään kansainvälinen SMASH Lahti -verkkotapahtuma. Smash Mill Oy sai 25 000 euroa ratkoakseen hackathonin avulla urheilun kestävyyshaasteita.

Painovoima ry kehittää 25 000 eurolla Sopenkorpeen kiertotalous- ja kaupunkikeskus Circcua.

Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä puolestaan rakentaa ja testaa 20 000 euron rahoituksen avulla Haavi-Heikki-laitteen, joka suodattaa mikromuovit pois vesistöistä aurinko- ja tuulienergian voimin.

Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ koordinoi 20 000 euron rahoituksella uuden verkkokurssin toteuttamista.

”Lahden ympäristöalan ja kestävän kehityksen korkeakouluosaaminen kootaan kaikille avoimeksi Ympäristöakatemian johdantokurssiksi. Kurssin teemoja ovat muun muassa hiilineutraalisuus ja kiertotalous”, kertoo Lahden yliopistokampuksen koordinaatioyksikön pääsihteeri Minna-Maija Salomaa.

Sisältöjä johdantokurssiin tuottavat kaikki Lahden yliopistokampuksen toimijat, eli Helsingin yliopisto, Lahden-Lappeenrannan LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu.

Kaikkiaan ympäristöprojekteja on valittu mukaan jo 34. Kaikki projektit on esitelty greenlahti.fi/projektit -nettisivulla.

 

Yritysyhteistyötä

 

Yhdeksän yritystä on jo nimitetty ympäristöpääkaupungin pääyhteistyökumppaneiksi.

Näitä ovat Fujitsu Finland, Lassila & Tikanoja, Päijät-Hämeen Osuuspankki, Sitowise, LähiTapiola Wellamo, Osuuskauppa Hämeenmaa, Niemi, Wipak ja CGI.

Kumppanien määrä kasvaa yhä neuvottelujen myötä.

Sitowisen viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Minttu Vilander uskoo, että insinöörit ja sovelluskehittäjät voivat pelastaa maailman, kun ratkaisuja kehitetään yhdessä kuntien ja kaupunkien kanssa.

”Älykäs kaupunki on yhtä kuin kestävä kaupunki. Me uskomme, että vastuullisuus on älykkyyttä.”

Päijät-Hämeessä kotipesäänsä pitävä, Euroopan johtavien pakkausvalmistajien joukkoon kuuluva Wipak tavoittelee sekin hiilineutraalisuutta vuoteen 2025 mennessä.

Yhtiö pohtii muovien kiertotaloutta ja fossiilipohjaisten muovien korvaamista biopohjaisilla.

”Meillä on jo iso liuta käytännön ratkaisuja. Teemavuoden yhteydessä on kiva kertoa näistä vähän laajemmalle yleisölle”, toimitusjohtaja Tuija Suurhamari sanoo.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on iloinen siitä, että yritykset ovat ottamassa merkittävää roolia ympäristöpääkaupunkivuoden toteuttamisessa.

”Lahdelle ympäristöpääkaupunkivuosi on historiallisesti merkittävä. Tämä ei kuitenkaan ole päätepiste tai maali, vaan alku. Näytämme, että Lahden kokoinen kaupunki voi olla kokoaan paljon suurempi.”

 

Kuva: Lassi Häkkinen/ Lahden kaupunki. Taidelauantain viettoa tulevassa ympäristöpääkaupungissa.

Facebooktwitterlinkedin