Kierrätysmuoveilla yllättävän lupaavia ominaisuuksia

Tiina Malin
Facebooktwitterlinkedin

Sähköromuksi päätyneistä kahvinkeittimistä ja pölynimureista irrotettu jätemuovi sopii ominaisuuksiltaan yllättävän hyvin uusiokäyttöön.

Myös muovijätteen tutkimuksesta on saatu lupaavia tuloksia.

”Erilliskerätystä muovista valmistettua kierrätysmuovia voitaisiin todennäköisesti käyttää korvaamaan neitseellistä. Sekajätteestä erotetusta muovista valmistettu kierrätysmuovi on hauraampaa, mutta sitäkin voisi käyttää kokonaisuuden osana”, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Tiina Malin.

Malin on tutkinut sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) muovijakeista, teollisuuden sivuvirroista sekä muovijätteestä valmistetun kierrätysmuovin rakennetta.

Kahvin- ja vedenkeittimistä valmistettua kierrätysmuovia tutkittiin kahdella tavalla.

”Purimme itse laitteita osiin ja valmistimme niistä erotetusta polypropeenista laboratoriossa uutta muovia. Saimme myös tutkittavaksemme kierrätysmuovia, joka oli valmistettu teollisesti näiden laitteiden muoviosista. Näistä osista valmistettu polypropeeni oli ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaista kuin neitseellinen muovi. Pienet erot esimerkiksi viskositeetissa ja iskulujuudessa saattavat selittyä muoviin jääneillä epäpuhtauksilla”, kertoo Malin.

Pölynimureista erotetun ABS-muovin tutkimukset antoivat samankaltaisia tuloksia. Sen sijaan tv- ja pc-monitorien osista valmistettu muovi ei vastannut yhtä hyvin neitseellistä.

Tiina Malin sanoo, että esikäsittelyn korkeat kustannukset ja puhtaan materiaalin saatavuus ovat vielä ongelmia.

”Materiaalinkehityksen kannalta kierrätysmateriaalin puhtaus on oleellinen näkökulma. Aika harvassa tuotteessa on raaka-aineena pelkkä muovi, joten yleensä muovijätteessä on mukana esimerkiksi keraameja tai metallia. Ne ovat haaste prosessoitavuudelle.”

”Jatkamme menetelmätutkimusta. Esimerkiksi materiaaliominaisuuksien parantamisessa on paljon tutkittavaa.”

Muovi voidaan käyttää uudelleen jopa viisi kertaa ennen kuin kierrätysmuovin ominaisuudet menevät liian huonoiksi.

Malin pitää kovana EU:n tavoitetta saada vuoteen 2020 mennessä jopa 70 prosenttia muovijätteestä kierrätettyä.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tuotettu enemmän muovia kuin koko 1900-luvulla yhteensä”, Malin huomauttaa.

Malin esitteli tutkimustaan Ekokemin ympäristöseminaarissa 14. kesäkuuta. Aiheesta on juttu Uusiouutiset 5/13-lehdessä: UU513ekokem

Facebooktwitterlinkedin