Kemialliseen kierrätykseen ensimmäinen arvoketju

Facebooktwitterlinkedin

Muovijätteen kemialliseen kierrätykseen on valmistumassa Euroopan ensimmäinen kokonainen arvoketju.

Norjalainen Quantafuel käynnistää tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä muovijätteen kaupallisen mittakaavan kemiallisen jalostuksen uudella laitoksellaan Tanskan Skivessä.

Laitos jalostaa mekaaniseen kierrätykseen soveltumattomasta jätemuovista polttoaineita sekä uusioraaka-aineita, joita voi käyttää kemikaalien ja uusien muovien valmistuksessa.

 

Pyrolyysiöljyä ja hiilivetyjä

 

Skiven GreenLab-teollisuuspuistoon rakennettu jalostuslaitos käsittelee vuodessa noin 18 000 tonnia muovijätettä. Tästä saadaan yli 15 miljoonaa litraa polttoainetta.

Kemianteollisuusyhtiö BASF on investoinut laitokseen 20 miljoonaa euroa varmistaakseen osansa tulevasta uusioraaka-ainevirrasta. Quantafuel on sitoutunut toimittamaan jalostamaansa pyrolyysiöljyä ja puhdistettuja hiilivetyjä Skiven laitokselta BASFin tuotantolaitokselle Ludwigshafeniin Saksaan, jossa tuotetaan ensimmäiset kaupalliset erät kemiallisesti kierrätettyä materiaalia.

Yhtiöt aikovat kaupallistaa puhdistettujen hiilivetyjen tuotantoteknologian ja ryhtyä jossain vaiheessa rakentamaan yhteisomisteisia laitoksia.

 

Kerääjä mukaan arvoketjuun

 

Loppuvuodesta arvoketju täydentyi. Mukaan yhteistyöhön saatiin norjalainen Geminor, joka on sitoutunut keräämään ja kuljettamaan vuosittain 20 000 tonnia sekalaista, lajiteltua ja esikäsiteltyä muovijätettä Skiven jalostamoon.

Geminorin Pohjoismaista ja Euroopasta keräämä muovijätevirta soveltuu huonosti mekaaniseen kierrätykseen, ja jos sitä ei kuljetettaisi kemialliseen kierrätykseen, se päätyisi todennäköisesti poltettavaksi.

 

Nostaako kemiallinen kierrätys kierrätysastetta?

 

Yhteistyökumppanit uskovat, että kun entistä suurempi muovijätemäärä saadaan ohjattua uusien tuotteiden ja polttoaineiden raaka-aineeksi, kemiallinen kierrätys tulee nostamaan muovien kierrätysastetta Euroopassa ja pienentämään muovien hiilijalanjälkeä globaalisti.

”Kun sekä BASF että Geminor ovat mukana tiimissä, kemiallisen kierrätyksen arvoketju on valmis. Yhdessä pystymme keräämään muovijätettä ja valmistamaan siitä puhtaita ja kestäviä tuotteita, jotka korvaavat fossiilisista raaka-aineista valmistettuja. Kemiallinen kierrätys on tarpeellinen lisä mekaaniseen kierrätykseen ja toivomme, että kemiallisesti kierrätetystä muovista tulee tunnustettu standardi Euroopan muovituotannossa”, sanoo Quantafuelin toimitusjohtaja Kjetil Bøhn.

Kemialliseen kierrätykseen on suunniteltu tai vireillä nyt useita hankkeita ympäri Eurooppaa. Myös Suomeen on syntymässä kemiallisen kierrätyksen arvoketjuja.

 

Kuva: Quantafuel/ Geminor. Quantafuelin kierrätyslaitos on juuri aloittamassa täyden mittakaavan tuotannon Tanskassa.

Facebooktwitterlinkedin