Kemiallinen kierrätys käyntiin jättihankkeilla

Facebooktwitterlinkedin

Jätemuovien kemiallinen kierrätys on saanut suuret toimijat liikkeelle Euroopassa. Neste kertoi juuri suunnitelmistaan aloittaa Porvoon tai Naantalin jalostamollaan nesteytettyjen jätemuovien hyödyntämistä (Lue juttu seuraavasta Uusiouutiset-lehdestä, joka ilmestyy 29.8.18).

Suuret kemian- ja muoviteollisuuden yhtiöt puolestaan suunnittelevat Rotterdamin satama-alueelle laitosta, joka jalostaisi 360 000 jätetonnista 270 miljoonaa litraa metanolia. AkzoNobel Speciality Chemicals, Air Liquide, Enerkem ja Rotterdamin satama allekirjoittivat aiesopimuksen laitoshankkeesta helmikuussa. Tarkoituksena on tehdä mekaaniseen kierrätykseen kelpaamattomasta jätteestä kuten muoveista metanolia, jota kemianteollisuus voi käyttää tuotteidensa raaka-aineena tai jota voidaan käyttää liikennepolttoainesektorilla.

Muoviteollisuus ry:n Vesa Kärhä uskoo, että kemiallisella kierrätyksellä on potentiaali kasvaa merkittäväksi muovijätteen hyödyntämisvaihtoehdoksi.

”Pahimpina vuosina Euroopasta vietiin Kiinaan kuutisen miljoonaa tonnia muovijätettä. Kemiallisen kierrätyksen laitokset ovat kapasiteetiltaan niin suuria, että jo muutama tällainen laitos Euroopassa voisi paikata tämän niin sanotun Kiina-aukon”, Kärhä näkee.

Hän arvioi, että Euroopassa muovijätteen mekaanisen kierrätyksen laitoskapasiteetti on nyt luokkaa 3-3,5 miljoonaa tonnia.

”Määrä kasvaa nopeasti, ja mikä ilahduttavinta, samoin laatu. Koko ajan pystytään siis tekemään puhtaampaa ja parempilaatuista uusiomuovia”, Kärhä sanoo ja muistuttaa, että investointeja tekevät nyt perinteisen neitseellisen muovin valmistajat:

”Perinteinen jätesektori on investoinut heikosti. Jäteala on jumiutunut palveluntarjoajaksi, eikä pääse kipuamaan raaka-ainevirtojen jalostusasteessa ylöspäin.”

Kemiallisen kierrätyksen kehittäjät uskovat, että sen avulla on mahdollista päästä esimerkiksi muovilaadun heikkenemiseen ja epäpuhtauksiin liittyvistä hankaluuksista, jotka vaivaavat perinteistä, mekaanista kierrätystä.

”Mekaaninen kierrätys tarkoittaa yleensä muovin ominaisuuksien muuttumista, ja useimmiten heikompaan suuntaan joka kierrätyskerralla. Tätä ei kemiallisessa kierrätyksessä tapahdu. Kemiallisessa kierrätyksessä muovi hajotetaan peruskemikaaleiksi ja rakennetaan uusi polymeeri, josta voi tehdä kemianteollisuuden materiaalituotannon aineita kuten muoveja, vahoja, maaleja, lakkoja tai polttoainetta. Näin voidaan päästä suljetun kierron ideaaliin.”

Kärhä toivoo, että EU ottaisi selkeän linjan, miten kemiallinen kierrätys huomioidaan esimerkiksi uusien muovijätteen kierrätystavoitteiden laskennassa.

 

Kuva Scanstockphoto. Kemiallisessa kierrätyksessä jätemuovien epäpuhtaudet voi olla mahdollista saada tietyistä jätemuovilajeista tehokkaammin pois kuin mekaanisessa kierrätyksessä.

Facebooktwitterlinkedin