Kartonkinen kahvikuppikin voi olla muovituote

Take away -kahvia
Facebooktwitterlinkedin

Tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden kielto astuu voimaan jo muutaman viikon kuluttua. Euroopan komissio on vihdoin julkaissut kauan odotetut lisäohjeet muovien ja kertakäyttötuotteiden määritelmistä.

Kolmas heinäkuuta 2021 alkaen EU-markkinoille ei enää saa asettaa kertakäyttöisiä muovituotteita kuten aterimia, pillejä, vanupuikkoja, ilmapallojen varsia, juomien sekoitustikkuja tai oxo-hajoavia tuotteita. Kielto koskee myös joitakin paisutetusta polystyreenistä valmistettuja elintarvike- ja juomapakkauksia.

Kielto pohjautuu vuonna 2019 säädettyyn niin kutsuttuun SUP-direktiiviin (single used plastics, kertakäyttöiset muovit). Sen tavoitteena on vähentää muoviroskien päätymistä ympäristöön ja vesistöihin.

Euroopan komissio lupasi kertakäyttöisiä muovituotteita koskevaa direktiiviä säätäessään vielä antaa tarkempia suuntaviivoja ja toimeenpanosäännöksiä direktiivin soveltamisalaan kuuluvista tuotteista.

Muovituotevalmistajat, kauppiaat, pakkausalan toimijat ja viranomaiset ovat kaivanneet etenkin tarkkaa määritelmää sille, mitä on muovi ja mikä lasketaan kertakäyttöiseksi muovituotteeksi.

Ohjeistusten olisi pitänyt tulla viimeistään heinäkuussa 2020, mutta ne myöhästyivät pahasti.

Euroopan komissio antoi lopulta ohjeet 31. toukokuuta 2021.

 

Muovituotedirektiiviin lisäohjeistusta

 

Sen lisäksi, että SUP-direktiivi kieltää kokonaan tietyt, yllä listatut tuotteet, muutamia muita muovituotteita ja niiden käyttöä säädellään muuten.

Kalastusvälineiden, kertakäyttöisten muovikassien, pullojen, tupakan filttereiden, hygieniatuotteiden ja kosteuspyyhkeiden sekä välittömästi nautittavaksi tarkoitettujen juomien ja elintarvikkeiden pakkausten käyttöä rajoitetaan ja niiden kulutusta vähennetään.

Käytössä on merkintävaatimuksia, laajennettua tuottajavastuuta, kulutuksen vähentämisen vaatimuksia, tuotesuunnitteluvaatimuksia ja tiedotuskampanjoita.

Suomen metsä- ja kartonkiteollisuutta on kiinnostanut varsinkin tieto siitä, lasketaanko muovituotteeksi myös esimerkiksi sellainen kartongista valmistettu kertakäyttöinen kuppi tai lautanen, joka on pinnoitettu ohuella muovidispersiolla veden- ja rasvankestävyyden lisäämiseksi.

Uusi komission ohjeistus toteaa, että myös nämä tuotteet lasketaan direktiivin soveltamisen piiriin eli kertakäyttöisiksi muovituotteiksi.

 

Kuva: Scanstockphoto. Muun muassa take away -kahvikuppien kulutusta on vähennettävä EU:n kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin perusteella. Kahvikuppi lasketaan muovituotteeksi, jos siinä on vähänkin muovia, vaikka se olisi pääasiassa valmistettu kartongista.

Facebooktwitterlinkedin