Kajaanilaisten sekajätepussissa sinne kuulumatonta

Jätetutkimus
Facebooktwitterlinkedin

Ekokymppi on tutkinut kajaanilaisten sekajätepussin sisältöä viime marraskuussa.

Tulokset kertovat, että sekajätteeseen joutuu yhä liian paljon biojätettä. Jopa 26 prosenttia sekajätepussien sisällöstä oli biojätettä (mukaan luettuna pehmopaperi).

Tulosten perusteella voi laskea, että Kainuusta lähtee tänä vuonna sekajätteen seassa yli 3,3 miljoonaa kiloa huonosti palavaa biojätettä poltettavaksi Riikinvoima Oy:n Ekovoimalaitokseen.

Lisäksi noin 260 000 kiloa biojätettä odottaa vientiä poltettavaksi joko Ouluun tai Riihimäelle.

Ekokympin tutkimustuloksia

 

 

 

Kampanja avuksi

Biojätettä ei periaatteessa pitäisi enää olla sekajätteen joukossa yhtään. Jokaisessa Kainuun ja Vaalan kiinteistössä on oltava joko biojäteastia, kompostori tai kimppabioastia toisen kiinteistön kanssa.

”Tulevaisuudessa lajittelua täytyy ehdottomasti parantaa. Tämä tuo haasteita neuvontaan ja puitteisiinkin. Mietimme, mitä Ekokymppi voisi vielä tehdä, jotta lajittelu olisi asiakkaille mahdollisimman helppoa”, lajittelututkimusta vetänyt Anu Koskela kertoo.

Etenkin omakotiasukkaille olisi keksittävä uusia ratkaisuja biojätteen lajittelutehoon. Omakotitalojen sekajätepusseissa oli tutkituista kuormista eniten biojätettä, 36 prosenttia.

Suomen Kiertovoima KIVO ylläpitää valtakunnallista tietopankkia Suomessa tehdyistä sekajätteen koostumustutkimuksista. Sen perusteella kotitalouksien sekajäte sisältää keskimäärin biojätettä 33 prosenttia.

Neuvontatyötä on tehty jätehuollossa jo paljon. Meneillään on myös valtakunnallinen biojätteen lajittelukampanja.

Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää Rakasta joka murua -kampanjaa Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kuntien jätelaitosta kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin.

 

Laitoskapasiteetti riittäisi paremmalla lajittelulla

Ekokympin tutkimuksen mukaan sekajätteen joukkoon joutuu myös paljon kierrätyskelpoista. Kierrätykseen sopivaa jätettä oli sekajätteen painosta 35 prosenttia. Eniten pois heitettiin muovipakkauksia. Niitä oli 16 prosenttia.

Tuloksissa pistää silmään se, että muovipakkauksia löytyi sekajätteen joukosta 17 prosenttia kerros- ja rivitaloalueiltakin tutkituissa kuormissa, vaikka näiden taloyhtiöiden jätetilassa on muovipakkauksille oma erillinen jäteastiansa.

Sekajätteeseen saa laittaa esimerkiksi vaippoja, pölypusseja, siteitä, rikkinäisiä kenkiä ja tekstiileitä, puuainesta ja likaista kartonkia ja muovia.

Tällaista oikein lajiteltua sekajätettä oli kajaanilaisten roskapusseissa noin kolmannes, 34 prosenttia.

Sekajäteastiaan laitetusta jätteestä siis jopa 66 prosenttia olisi kuulunut lajitella johonkin toiseen astiaan.

Jos lajittelu toimisi oikein, jätehuollon laitoskapasiteetti riittäisi.

Ekokympillä on sopimus viedä enintään 13 miljoonaa kiloa sekajätettä Riikinvoima Oy:n polttolaitokseen vuosittain. Nykyisin tämä määrä ylittyy. Siksi Ekokymppi on joutunut etsimään lisäpolttokapasiteettia muista polttolaitoksista.

Vuonna 2019 Majasaaren jätekeskus otti vastaan 14 miljoonaa kiloa sekajätettä. Jos lajittelu sujuisi oikein, määrä kutistuisi hieman alle viiteen miljoonaan kiloon.

Sekajätteen koostumustutkimuksen loppuraportti julkaistiin tällä viikolla Ekokympin verkkosivuilla.

 

Kuvat: Ekokymppi. Jätteen koostumustutkimusta tehtiin Majasaaren jätekeskuksessa.

Facebooktwitterlinkedin