Jäteöljyjen laiton poltto on lisääntynyt

Facebooktwitterlinkedin

27.5.2015

Jopa kolmannes Suomeen vuosittain tuotavasta 30 000 tonnista öljyä päätyy laittomille teille, pääasiassa pienpolttimiin korvaamaan kevyttä polttoöljyä.

Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joka on ohjattava asianmukaiseen kierrätyspisteeseen. Silti Suomeen vuosittain tuotavasta öljystä ja voiteluöljytuotteista kolmannes eli 10 000 tonnia jää kierrättämättä.

”Pienpolttimet ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Vaikka käytetyn voiteluöljyn polttaminen alle viiden megawatin laitoksissa on laitonta, sitä tehdään, jotta säästetään kevyen polttoöljyn hankinnassa”, palvelupäällikkö Henri Liukkunen Lassila & Tikanojalta sanoo.

 

Laajat alueet ongelmallisia

Lassila & Tikanoja on toiminut ympäristöministeriön sopimuskumppanina jäteöljyjen keräämisessä vuodesta 2013 lähtien. Liukkusen mukaan pienpoltto on jatkuvasti lisääntynyt.

”On merkittäviä alueita, joilta on aikaisemmin kerätty jäteöljyä kierrätykseen, mutta joilla asiakkaat eivät enää luovuta käytettyä voiteluöljyä kierrätettäväksi, vaan polttavat sen itse, tai toimittavat eteenpäin poltettavaksi. Tätä tapahtuu paljon esimerkiksi Lapissa, Pohjanmaalla sekä Itä- ja Kaakkois-Suomessa”, Liukkunen sanoo.

Laiton pienpoltto tulee kalliiksi. Valtio menettää sen vuoksi suorina verotuloina noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa.

”Luvut on laskettu hyvin maltillisella vuositasoarviolla suhteutettuna markkinoilla olevien polttimien määrään ja millaisella asteella niissä jäteöljyä käytetään”, Liukkunen täsmentää.

 

Valvonta vaikeaa

”Paljolti on kyse tietämättömyydestä. Öljyjätteen kierrättämistä pidetään hankalana ja kalliina, vaikka todellisuudessa kotitalouksien öljyjätteen saa jättää maksutta kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Yritykset saavat tilata maksuttoman noudon yli 200 litran jäteöljyerille valtakunnallisen öljyjätehuollon järjestämisessä mukana olevalta yritykseltä”, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Else Peuranen kertoo.

Jäteöljyillä lämmitetään esimerkiksi varastohalleja tai puutarhojen lämpimiä tiloja. Verotulomenetysten lisäksi toiminta on haitallista myös ympäristölle.

”Pienhiukkaspäästöjä syntyy etenkin lähiympäristöön. Pienpolttimista aiheutuvien päästöjen valvonta on todella hankalaa” Peuranen lisää.

Lassila & Tikanoja ja ympäristöministeriö ovatkin nyt käynnistäneet tiedotuskampanjan. Juuri muita konsteja ei ole saada laitonta pienpolttoa kuriin.

”Keinot ovat vähissä. Viranomainen ei voi käydä valvomassa, mitä ihmiset laittavat uuneihinsa. Siksi me haluamme valistaa, mikä on sallittua ja mikä ei”, Peuranen kiteyttää.

Lainsäädännössä on paljon paineita valvonnan tiukentamiselle, mutta samaan aikaan ympäristöhallinnon voimavaroja jatkuvasti supistetaan.

 

Haminaan regeneroitavaksi

L&T toimittaa keräämänsä mustat jäteöljyt STR Tecoil Oy:n laitokselle Haminaan. Siellä ne regeneroidaan perusöljyiksi. Haminan laitos on ollut toiminnassa uudella omistajalla marraskuun lopulta lähtien.

Jäteöljyjä voidaan kierrättää eli käsitellä ja regeneroida periaatteessa rajattomasti. Tuhannesta litrasta käytettyä voiteluöljyä saadaan noin 900 litraa perusöljyä, joka toimitetaan voiteluaineteollisuuden raaka-aineeksi uuden voiteluöljyn tuottamiseksi. Kierrättämisestä saadaan huomattavaa ympäristöhyötyä uuden raakaöljyn tuottamiseen verrattuna.

Kirkkaista käytetyistä öljyistä kuten hydrauliikka- ja vaihteistoöljyistä jalostetaan uusia tuotteita eri laitoksilla. L&T toimittaa niitä jalostettavaksi esimerkiksi Ekokemin Jämsänkosken laitokselle, missä niistä valmistetaan puhdistamisen ja käsittelyn jälkeen teräketjuöljyä.

Facebooktwitterlinkedin