Jääkaappien muovi kiertää

Facebooktwitterlinkedin

Sähkö- ja elektroniikkaromussa oleva muovi on saatu tehokkaasti materiaalikierrätykseen Forssassa.

LHJ Groupin sähkö- ja elektroniikkakäsittelyä tekevät yritykset Cool Finland Oy ja Suomen Materiaalikierrätys Oy ovat hyödyntäneet erilaisia sähköromulaitteista peräisin olevia muoveja yli 17 miljoonaa kiloa eli 17 000 tonnia kymmenessä vuodessa.

Sähkö- ja elektroniikkaromuista eniten muovimateriaalia on saatu kierrätykseen kylmälaitteista. Yli miljoonasta kylmälaitteesta on saatu erotettua uusioraaka-aineeksi 8,5 miljoonaa kiloa jääkaappien sisäkuorissa käytettyä polystyreenimuovia ja yli 6 miljoonaa kiloa polyuretaanimuovia.

Polystyreenimuovi erotetaan jääkaapin rungon murskauksen jälkeen automaattisesti. Se on toimitettu valtaosiltaan granuloitavaksi yrityksen toisen omistajan laitokselle Saksaan. Käytännössä jääkapista erotettu muovi voidaan käyttää mihin tahansa polystyreeniä sisältävään tuotteeseen.

Polyuretaania käytetään jääkaappien eristemateriaalina. Se erotetaan ja jauhetaan murskauksen jälkeen. Haitalliset CFC-yhdisteet ja muut ilmaston lämpenemistä aiheuttavat eristekaasut kerätään talteen ja hävitetään asianmukaisesti.

”Olemme käsittelyvolyymiltamme Suomen merkittävin laitos, jossa otetaan talteen CFC:n lisäksi myös uudemmat eristekaasut ja kylmäaineet. Tämä mahdollistaa eristeenä käytettävän polyuretaanin hyödyntämisen materiaalina”, kertoo Cool Finland Oy:n toimitusjohtaja Rauno Partanen.

Myös polyuretaania on toimitettu Saksaan laitokselle, joka on erikoistunut polyuretaanin kierrätykseen. Jääkaappien eristeaine käytetään jalostuksen jälkeen maalien lisäaineena, vesieristeinä ja esimerkiksi puukomposiittien valmistuksessa.

 

Monitorien muovit talteen

Kolmanneksi suurimman kierrätettyjen muoviryhmän muodostavat TV- ja tietokonemonitorien muovit. Niitä on eroteltu ja kierrätetty kymmenen vuoden aikana 2,5 miljoonaa kiloa.

EU-tasolla on laadittu Euroopan kattavaa muovistrategiaa. Kiina on kiristänyt merkittävästi uusioraaka-aineiden laatuvaatimuksia, mikä on siirtämässä kierrätystä enemmän Eurooppaan. Muovien kierrätys on sellaisessa kehitysvaiheessa, missä LHJ Groupin yritykset haluavat olla mukana, kertoo LHJ Groupin toimitusjohtaja Immo Sundholm:

”Tällä hetkellä selvitämme edelleen elektroniikkamuovien hyödyntämistä, mutta meillä on kiinnostusta edistää muovien kiertoa myös muiden materiaalivirtojen osalta. Muovin kierrättäminen materiaalina edellyttää parhaiden mahdollisten teknologioiden hyödyntämistä sekä myös julkisen vallan tukea ja ohjausta.”

 

Kuvat: SEG Umwelt-Service GmbH ja LHJ Group. Jääkaappien uusiomuovista syntyy monenlaisia muovituotteita.

Facebooktwitterlinkedin