IPCC: Maailma matkalla kohti kolmen asteen lämpenemistä – ”Nopea irtautuminen fossiilienergiasta on planeettamme elinkelpoisuuden kohtalon kysymys”

Kimalainen pajun kukassa
Facebooktwitterlinkedin

Kasvihuonepäästöjen määrä oli vuosina 2010—2019 korkeampi kuin kertaakaan ihmiskunnan historian aikana. Aika rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen on loppumassa.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toteaa 4. huhtikuuta julkaisemassaan raportissa, että seuraavan vuosikymmenen aikana on tehtävä tehokkaita päästövähennyksiä.

Ilman nopeita ja vaikuttavia päästövähennystoimia seuraavan kahden vuosikymmenen aikana näkymä on synkkä: Nykyinen päästökehitys johtaa noin kolmen asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä.

Pikaisia rakenteellisia muutoksia tarvittaisiin energiatuotantoon, teollisuuteen, maatalouteen, maankäyttöön, rakentamiseen ja liikenteeseen.

 

Sota on osoittanut energiamurroksen välttämättömyyden

”Raportin viesti on todella vakava. Nopea irtautuminen fossiilienergiasta on planeettamme elinkelpoisuuden kohtalon kysymys”, näkee ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari, ja jatkaa:

”Energiamurros ei ole enää vain ilmaston vaan myös turvallisuuden kannalta välttämätöntä, kuten viimeaikaiset kriisit ja Ukrainan sota ovat osoittaneet. Tarvitsemme maailmanlaajuisesti nopeutettuja keinoja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi. Meidän on myös turvattava riittävä rahoitus ilmastotoimiin.”

Kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvussa kaikilla sektoreilla. Päästöjen kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut. Teknologiset ratkaisut vuoden 2019 päästöjen puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä ovat jo olemassa.

”Fossiilinen energia on ollut isossa roolissa ilmastonmuutoksen aiheuttajana, ja nyt energiasiirtymä näyttelee yhtä suurimmista mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Useiden vähäpäästöisten teknologioiden käyttö on tullut halvemmaksi ja niiden käyttöönotto on nopeutunut”, sanoo VTT:n tutkimusalueen johtaja Antti Arasto.

Aurinko- ja tuulisähkön halpeneminen tuo toivoa siitä, että fossiilisista polttoaineista pystytään irtautumaan nopeammin kuin mitä vielä muutama vuosi sitten pidettiin realistisena. Näillä uusiutuvilla tavoilla tuotetun sähkön sekä akkujen hintataso on pudonnut maailmanlaajuisesti jopa 85 prosentilla viime vuosikymmenillä.

IPCC:n raportista tehty graafi suomeksi

Luonto voisi auttaa hillinnässä

Raportti painottaa luonnon suojelemisen ja ennallistamisen merkitystä. Luonnolla on suuri rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä, sillä hyvinvoivat ekosysteemit sitovat hiiltä ilmakehästä.

“Raportti osoittaa myös sen, että ratkaisut ja keinot ovat jo olemassa kaikilla sektoreilla ja jos niihin tartutaan, globaalit päästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman.

”On maita, joiden toimet ovat linjassa sen kanssa, että ilmaston lämpeneminen rajataan kahteen asteeseen, mutta yhdenkään valtion toimet eivät vastaa 1,5 asteen tavoitetta. Nyt tarvitaan ennennäkemätöntä poliittista rohkeutta ja johtajuutta yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta tärkeintä on, että niin hallitukset kuin yritykset siirtyvät puheista tekoihin ja laittavat suunnitelmansa nyt toteen”, Nordman jatkaa.

Kuvat: Ympäristöministeriö ja VTT, Erkki Makkonen.

Facebooktwitterlinkedin