Interpack loppuunmyyty

Save Food -ohjelman yhteistyökumppanit kokoontuivat Roomaan tammikuussa.
Facebooktwitterlinkedin

21.2.2014

Pakkauskoneiden markkinat toipuivat nopeasti 2008 notkahduksesta, ja kokonaismarkkina näyttää noin 8 prosentin kasvua. Alan maailmanlaajuinen markkina oli 2012 yli 500 miljardia euroa. Myös alan päätapahtuma, Düsseldorfin Interpack 2014 myytiin loppuun jo vuosi sitten.

Lauri Lehtinen

Kuva: Tänä vuonna Interpack-messujen yhteydessä järjestetään ruokajätteen vähentämiseen tähtävää Save Food –kongressi. Tapahtuma on osa maailmanlaajuista Messe Düsseldorfin, FAOn ja YK:n ympäristöohjelman vetämää ohjelmaa. Yhteistyökumppanit tapasivat mm. Roomassa tammikuussa. Kongressissa pakkausala pohtii rooliaan ruokahävikin vähentämisessä.

Perinteisten länsimarkkinoiden kolmen prosentin kasvu ei olisi jaksanut nostaa alaa alhosta, mutta kehittyvien markkinoiden imu on tervetullut Eurooppaan keskittyneelle pakkausteollisuudelle. Lähi-idän ja Afrikan kasvu 2011–12 lähenteli 20 prosenttia, Kauko-idän ylitti 16 ja Latinalaisen Amerikankin kasvu lähenteli 15 prosenttia.

Kehittyvien ja kehitysmaiden kohdalla rivakka nousu johtuu väestön ja elintason kasvusta sekä kaupungistumisesta. Esimerkiksi pakatun veden ja juomien kysyntä kohoaa jatkuvasti, samoin lääkkeiden ja kosmetiikan.

Eräs pakkaamista kiihdyttävä tavoite on ruuan parempi säilyminen. Jo ennen varsinaista messua käynnistyy elintarvikkeiden hävikki- ja tuhlausongelmaa käsittelevä konferenssi. Maailmassa pilaantuu vuosittain noin puolitoista miljardia tonnia ruokaa. Pakkaamisen lisäksi ongelmaan pyritään vaikuttamaan koulutuksella ja kaupunkiyhteisöön sopivista ruokailutottumuksista kertomalla.

Muovi syrjäyttää lasia

Pakkausmateriaaleista muovi valtaa nopeimmin alaa, kokonaisosuus on noin 70 prosenttia. Pehmeät muovit ovat ottaneet 47 prosentin osuuden ja kovat, erityisesti PET-pullot, 21 prosenttia. Olut ja muut alkoholijuomat on perinteisesti pakattu lasiin, mutta metallitölkit valtaavat hiilihapollisten juomien markkinaa.

EU on pyrkinyt vähentämään pakkauslasin käyttöä sen raskaan hiilijalanjäljen takia. Vaikka käytettäisiin kierrätyspulloja, niiden kuljetus ja pesu syövät valmistuksen lisäksi paljon energiaa. Eräs välttämättömäksi katsottu lähitulevaisuuden kehityslinja on pakkausmuovin kierrätys, myös kehitysmaissa.

Muita kehityslinjoja on pakkauskoneiden joustavuuden ja robotiikan lisääminen, jolloin sama kone kykenee nopeisiin vaihtoihin tuotteiden ja pakkauskokojen muuttuessa. Tähän liittyy myös vaatimus jo suunnitteluvaiheessa kehitettyyn hygieniaan, jolloin pesut lajivaihdoissa ovat nopeita.

Uutuudet esitellään Düsseldorfissa

Kolmen vuoden välein järjestettävä Interpack on alan päätapahtuma ja eurooppalaisen teollisuuden kotiottelu. Italia, Saksa ja Hollanti valmistavat kolmestaan melkein puolet maailman pakkauskoneista, ja muut Euroopan maat kantavat myös kortensa kekoon. Yrityksillä on ollut tapana esitellä uutuutensa juuri täällä.

Messut pidetään Düsseldorfissa 8. – 14. toukokuuta. Messujärjestäjä on pyrkinyt helpottamaan näytteilleasettajien ja yleisön majoittumista alueella. Messulippu ja näytteilleasettajakortti oikeuttavat ilmaiseen liikkumiseen Reinin-Ruhrin julkisilla kulkuvälineillä, joten hotellipulaa voi helpottaa majoittumalla lähikaupunkeihin.

Lisäksi messuvieraille on tarjolla älypuhelimiin kytkeytyvä järjestelmä, jolla voi suunnistaa alueella ja merkitä kiinnostavien yritysten osastoja. Järjestäjä neuvoo suunnittelemaan messuohjelman ja osastokäynnit etukäteen internetissä, sillä muutoin valtavan messualueen kiertämisessä aika valuu hukkaan.

Facebooktwitterlinkedin