Hyperspektrikamera auttaa kierrättämään mustan muovin

Facebooktwitterlinkedin

Hyperspektriteknologiasta on löytynyt viisasten kivi, jonka ansiosta myös mustaa muovia voidaan alkaa kierrättää. Innovaation kehitti oululainen Specim Oy.

 

Valtaosa maailman kaikesta muovista on mustaa. Mustaa muovia käytetään laajalti auto- ja elektroniikkateollisuudessa, ruokapakkauksissa ja muovikasseissa ja -pusseissa – mutta sitä ei juurikaan kierrätetä. Syynä on se, että kierrätyslaitosten erottelutekniikat eivät kykene tunnistamaan mustaa muovia. Kierrättämisen sijaan tummanpuhuva muovi poltetaan siis savuna ilmakehään. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

Oulussa julkistettiin hiljattain maailman ensimmäinen hyperspektrikamera, joka pystyy erottamaan myös mustan muovin. Specim Oy:n kehittämä kamera operoi keskipitkällä infrapuna-aaltoalueella, jolla erilaiset muovit näkyvät erivärisinä.

 

Kameran bongaama musta ei siis enää olekaan pelkkää mustuutta vaan oma, muista erottuva sävynsä. ”Kamera vastaa teollisuuden vaatimuksiin myös nopeuden ja luotettavuuden osalta niin, että liiketoiminta on yrityksille kannattavaa”, kertoo oululaisyhtiön toimitusjohtaja Tapio Kallonen.

 

Kun mullistavaksi uumoiltu keksintö puolisen vuotta sitten lanseerattiin, firmassa osattiin varautua suureen kiinnostukseen. Uutuuden suosio pääsi silti yllättämään. ”Kysynnän määrä ja intensiteetti kertovat siitä, että markkinat ovat odottaneet tällaista laitetta jo kauan”, Kallonen sanoo.

 

Specimin asiakkaita ovat jätteenkäsittelylaitteistoja valmistavat yritykset. Tuotenimen FX50 saanut hyperspektrikamera liitetään osaksi laitteistoja. Mustan muovin tunnistavat kamerat ovat pääsemässä tositoimiin lähitulevaisuudessa. ”Näemme jo varsin pian jätelaitoksia, jotka erottelevat myös mustaa muovia”, toimitusjohtaja lupaa.

 

Suomalaisinnovaatio noteerataan varmasti myös unionitasolla. ”Kun päättäjät huomaavat, että mustan muovin erottelu on vihdoin tehty mahdolliseksi, sitä aletaan myös edellyttää lakisääteisesti. Tämä taas lisää kameran kysyntää entisestään.”

 

Anni Turpeinen

 

Kuvat: Specim ja AdobeStock. Tuotenimeltään hyperspektrikamera on FX50. Sen avulla kierrätykseen voidaan saada esimerkiksi mustamuoviset valmisruokapakkaukset.

 

Facebooktwitterlinkedin