Harjavaltaan iso akkukierrätyslaitos

Sähköautoihin tarvitaan lähivuosina runsaasti akkuja.
Facebooktwitterlinkedin

Fortum rakentaa Harjavaltaan markkinoiden suurimman akkumetallien kierrätyslaitoksen. Investoinnin arvo on 24 miljoonaa euroa.

Uusi, vuonna 2023 valmistuva laitos merkitsee, että Fortum pystyy käsittelemään valtaosan käytöstä poistuvista sähköajoneuvojen akuista Euroopassa.

Fortum tähtää Euroopan johtavaksi akkumetallien kierrättäjäksi.

”Akkujen kierrätys on meille selkeä kasvun ala. Meillä on paljon osaamista yhteiskunnan sähköistämisestä yhdistettynä jäte- ja kierrätysosaamiseen. Olemme sähköautojen akkujen kierrätyksen johtava toimija Euroopan tasolla”, sanoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

 

”Suomi on hyvä lokaatio”

 

Jos sähköautoista halutaan aidosti ympäristöystävällinen vaihtoehto polttomoottoriautoille, on kiinnitettävä huomiota päästöjen lisäksi myös akkumateriaalien tuotannon ympäristövaikutuksiin.

Akkujen kysynnän odotetaan kasvavan yli kymmenkertaisesti vuoteen 2030 mennessä.

Fortum aikoo tuottaa sähköautojen akkujen valmistuksessa tarvittavia raaka-aineita kuten litiumia, nikkeliä, kobolttia ja mangaania kestävästi, kierrätetyistä materiaaleista. Hiilijalanjälki aiotaan pitää pienenä.

”Akkutehtaan on tärkeä sijaita paikassa, josta saa puhdasta sähköä. Suomi on maantieteellisesti hyvä lokaatio tälle investoinnille. Myös akkujen tuotantojätteet voidaan kierrättää Suomessa”, Saarimaa sanoo.

 

95 prosenttia kiertoon

 

”Uusi laitoksemme tukee vahvasti jo olemassa olevaa suomalaista ja eurooppalaista akkutuotannon ekosysteemiä, ja auttaa koko teollisuudenalaa tuottamaan akkuja yhä vastuullisemmin Euroopassa”, Saarimaa näkee.

Hän uskoo, että Fortumin investointi houkuttelee myös akkutehtaita Suomeen. Suomeen on syntymässä akkumateriaalien käyttäjien ja jatkojalostajien arvoketju.

Käytöstä poistuneet litiumakut puretaan ja käsitellään ensin mekaanisesti Ikaalisissa, jonne Fortum avasi helmikuussa 2021 mekaanisen tuotantolaitoksen.

Siellä akut murskataan. Metalli, muovi ja musta massa erotellaan. Musta massa menee sitten Harjavaltaan käsittelyyn.

Harjavallassa Fortum on testannut Crisolteqilta 1,5 vuotta sitten ostettua hydrometallurgista pilottilaitosta.

Uusi, vuonna 2023 käynnistyvä jalostuslaitos pystyy ottamaan talteen yli 95 prosenttia akkujen mustan massan sisältämistä arvokkaista aktiivimateriaaleista. Niitä voi käyttää uusissa akuissa.

”Me olemme nyt vuoden ajan testanneet pilottilaitosta, ja olemme saaneet ratkaistua jokaisen prosessivaiheen niin, että pystymme nyt rakentamaan ensimmäisen sukupolven teollisen akkukierrätyslaitoksen Harjavaltaan”, Saarimaa iloitsee.

Fortum on saanut akkukierrätyksen innovaatioille rahoitusta EU:n vähähiilisten teknologioiden innovaatiorahastosta ja Business Finlandilta.

Facebooktwitterlinkedin