Työnsä taitajia

Biokaasun loistava huominen

Kun Jukka Salmela oli vielä HSY:llä, hän pisti merkille erään toimijan. Hän kertoo seuranneensa yllättyneenä, kuinka nopeasti ja rohkeasti suomalainen energiayhtiö Gasum Oy lähti mukaan biokaasumarkkinoille.

Kymmenen vuotta HSY:llä toiminut Salmela otti ja siirtyi vuoden vaihteessa Gasumille töihin. Nyt hänen tiiminsä vastaa Gasumin biokaasulaitosverkoston sisään- ja ulostulevan materiaalin logistiikasta, tuotannonohjauksesta ja tehokkuudesta. Lisäksi Salmela toimii investointihankkeissa hankepäällikkönä. Innostus kuultaa Salmelan äänestä:

”Olemme tekemässä mahtavaa juttua. Strategian ytimessä on olla oikeasti toteuttamassa muutosta fossiilisesta yhteiskunnasta vähähiiliseen yhteiskuntaan. Olemme luomassa uutta tapaa toimia yhtiötä ja henkilöstöä kehittäen biokaasun tuotannon ja käytön kasvattamiseen. Lähivuosien aikana Gasum tulee esimerkiksi avaamaan kaikkiaan 35 uutta kaasutankkausasemaa. Uskomme, että biokaasulla puhtaana kotimaisena polttoaineena on loistava tulevaisuus. Into yhteiseen tekemiseen näkyy toimitusjohtajatasolta laitoksiin asti”, Salmela kuvailee.

Hän kertoo tuovansa energiayhtiöön jätehuoltonäkökulmaa. ”Olemme merkittävä jätehuollon toimija Suomessa.”

Gasumin biokaasuverkostossa on Suomessa nyt seitsemän ja Ruotsissa viisi tuotantolaitosta. Lisäksi yhtiö ostaa biokaasua yhteistyökumppaneilta ja puhdistaa sen maakaasuverkkoon syötettäväksi. Salmelan tehtävä on osaltaan miettiä uusien laitos­hankkeiden toteutettavuutta ja teknologiaratkaisuja. ”Viittaan valtakunnallisen jätesuunnitelman päätelmään: Suomeen tarvitaan lähivuosina kolme tai neljä isoa biokaasulaitosta. Olemme valmiita investoimaan lisäkapasiteettiin kysynnän kasvun myötä. Pitää muistaa, että toimimme muillakin alueilla kuin vain erilliskerätyn biojätteen käsittelijänä. Suomessa on muitakin biomassavirtoja.”

Yhtiö kehittää aktiivisesti myös kierrätyslannoitetuotteita yhdessä Soilfoodin kanssa.

”Jos meille tulee laitoksille Suomessa 0,5 miljoonaa tonnia materiaalia, lopputuotteidenkin osalta täytyy olla toimivia ratkaisuja. Ei ole järkeä hoitaa itse kaikkea, vaan luoda kumppanuuksia ja teollisia symbiooseja.”

Salmela näkee alalla onnistumisen mahdollisuuksia, mutta riskejäkin. ”Kaikki asiat eivät ole vain meistä kiinni.”

KUKA: Jukka Salmela, Gasum Oy:n biokaasuyksikön logistiikka-, tuotannonohjaus- ja lannoitetiimin suunnit­telupäällikkö

MISTÄ: Olen kotoisin Keski-Pohjanmaalta Vetelistä. Nyt asun Länsi-Uudellamaalla Lohjalla vaimon, kolmen alle 12-vuotiaan lapsen ja Luna-koiran kanssa.

KOULUTUKSENI: Valmistuin 2003 ympäristötekniikan maisteriksi kansainvälisessä koulutuksessa, josta yksi osuus tehtiin Tanskassa, toinen Hampurissa ja kolmas Iso-Britanniassa.

AIEMMIN: Olen tehnyt jätehuoltoalan töitä aina, alkaen kesätyöstä jäteauton apukuskina.

SEURAAVAKSI: Rakennan pohjoismaista kaasueko­systeemiä.

SUOSITTELEN: Kannattaa uskoa siihen, mitä tekee. Muuten arjesta tulee raskasta. Kun on hyvien puolella, se antaa voimaa.